C.doc

(7366 KB) Pobierz
Chrupiąca surówka

Caprese



na 3 porcje

3 średnie pomidory, 1 opakowanie sera mozzarella, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny Modena, 1 łyżka kaparów marynowanych, sól, pieprz, bazylia i oregano suszone

 

Pomidory umyć pokroić w plastry. Ser odcedzić i pokroić w plastry. Na talerzu ułożyć na przemian plastry pomidorów i mozzarelli. Całość lekko osolić i popieprzyć. Polać dobrą oliwą z oliwek i skropić octem balsamicznym. Posypać bazylią i oregano do smaku i na wierzchu ułożyć kapary. Można udekorować listkami świeżej bazylii. Podawać z bagietką jako przystawkę.

 

Caprese - klasyczna sałatka z mozzarelli i pomidorów



piękne, dojrzałe pomidory 4, kawałek mozzarelli około 20 dag, pęczek świeżej bazylii (musi być świeża!), 5 łyżek oliwy extra vergine, 2 łyżki octu balsamicznego, odrobina czarnego, świeżo zmielonego pieprzu, sól

 

Naładowane słoneczną energią pomidory myję i kroję w poprzek raczej na grubsze, niż cieńsze plastry. Mozzarellę kroję na cienkie plastry. Teraz plastry pomidorów i mozzarelli układam w sposób bardzo fantazyjny na dużym talerzu - staram się to robić tak, by plastry pomidorów zachodziły na plastry mozzarelli, przekładam je całymi liści bazylii, której nie żałuję. Potrawa powinna w sposób harmonijny łączyć kolory czerwieni, zieleni i bieli. Kiedy składniki już pięknie namalowane na talerzu, zalewam je szczodrze oliwą, skrapiam octem balsamicznym, posypuję odrobiną pieprzu i solę. Od razu podaję.

 

Caprese - Ser mozzarella z pomidorami i ziołami



Pomidory 3 szt., oliwa 3 łyżki, ser mozzarella 200g, bazylia, gałązki wg uznania, sól wg uznania

 

Umyte i osuszone pomidory pokroić w plastry. Ser również pokroić w plastry. Krążki mozzarelli układać na przemian z plastrami pomidora. Każdą warstwę oprószyć solą, skropić oliwą i posypać posiekaną bazylią. Sałatkę można wzbogacić czarnymi oliwkami i plasterkami czerwonej cebuli. Można także dodać zieloną sałatkę, a z ziół dołożyć suszony tymianek.

 

Carpaccio kalarepkowo pomidorowe

 



4 pomidory średniej wielkości, 2 kalarepki średniej wielkości, pół garści startej mozzarelli, kilka listów świeżego oregano, szczypta soli, świeżo zmielony pieprz, sok z połówki cytryny, dwie łyżki oliwy

 

Kalarepkę obieram i kroję na cieniutkie plastry. Układam w "rozetę" na talerzach. Pomidory kroję w poprzek na niezbyt cienkie plastry i układam na plastrach kalarepki. Warzywa osypuję starta mozzarellą. Wszystko to delikatnie solę i pieprzę. Sok z cytryny mieszam z oliwą i polewam carpaccio. Bagietka lub kawałek prawdziwego razowca są niezbędnym dodatkiem.

 

Carpaccio pomidorowo – cukiniowe



4-5 dużych pomidorów, dwie małe cukinie, 4 ząbki czosnku, kawałeczek parmezanu około 5 dag, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, czarny, świeżo zmielony pieprz, łyżka zielonego pieprzu z zalewy

 

Najpierw pomidory kroję w poprzek [dla większej ładności] na dosyć cienkie plastry. Następnie cukinie kroję wzdłuż [koniecznie razem ze skórą] za pomocą obieraczki do ziemniaków na długie i wijące się cieniutkie plastry. Czosnek obieram i kroję na jeszcze cieńsze plasterki. Kiedy wszystkie warzywa przygotowane, czas na chwilę radosnego tworzenia - należy je bowiem przepięknie ułożyć na dużym talerzu, tudzież półmisku, tak by swoim wyglądem oczy zachwycały. Kompozycję wieńczą ziarenka zielonego pierzu. Całość polewam obficie oliwą, skrapiam octem balsamicznym i posypuję odrobiną czarnego pieprzu. Teraz carpaccio ląduje w lodówce na kilka minut. Przed samym podaniem, potrawę posypuję wiórkami parmezanu [które też zrobiłem za pomocą obieraczki].

 

Carpaccio z buraczków z grzankami i kozim serem


carpaccio_buraczek_grzanki

2 nieduże buraczki, garść rukoli, 1/4 czerwonej cebuli, pokrojonej w plasterki, 1 łyżka orzeszków pinii, zrumienionych na patelni, 3 grzanki, 3 plasterki sera koziego (sera camembert lub twarożku kremowego), MIODOWY SOS WINEGRET, 1/2 łyżeczki oregano


Umyte buraczki piekę ze skórką, owinięte folią aluminiową, w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, aż do miękkości (30-60 minut, w zależności od wielkości buraków). Obieram i kroję cienko w plasterki, układam na talerzu razem z cebulą i rukolą. Posypuję orzeszkami pinii i polewam miodowym winegretem zmieszanym z oregano. Robię grzanki: zapiekam chwilę z serem kozim pod grillem, aż ser lekko się zarumieni i roztopi. Jeśli używam twarożku, rozsmarowuję go na zgrillowanym pieczywie.

 

Carpaccio z cukinii



Cukinię pokroić w bardzo cienkie paski (najlepiej obieraczką) Układać warstwami:

Cukinia, sól, oliwa, sok z cytryny, pieprz

Odstawić do lodówki na minimum 1 h

Podawać z płatkami parmezanu

 

 

 

 

 

Carpaccio z truskawek na liściach szpinaku z jogurtem naturalnym


Truskawki ze szpinakiem i jogurtem, zdrowa i lekka sałatka

Bardzo lekka i orzeźwiająca sałatka z truskawek z sokiem z pomarańczy.

garść liści młodego szpinaku, 7 truskawek, pokrojonych w plasterki, 1/2 pomarańczy, pokrojonej na cząstki + wyciśnięty sok z drugiej połówki, 1 łyżka płynnego miodu, 1 łyżeczka płatków siemienia lnianego (opcjonalnie), 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka brązowego cukru


Szpinak umyć, osuszyć i odciąć twarde łodyżki, ułożyć na półmisku, dodać truskawki i pomarańcze. Sok z pomarańczy wymieszać z miodem i polać po sałatce. Posypać siemieniem lnianym (opcjonalnie), skropić jogurtem i posypać brązowym cukrem.

Według Francuzów, woda odbiera truskawkom smak, dlatego zbierane po kilku dniach deszczu są wodniste i mało słodkie. W domu należy je trzymać w lodówce, myć przed samym spożyciem, razem z szypułkami, aby woda nie dostała się do środka owocu. W 100 g truskawek jest tylko 30 kalorii.

 

Chińska sałatka z kurczakiem



na 4 porcje

1/2 paczki mrożonki chińskich warzyw, 2 piersi kurczaka, 2 woreczki ryżu, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 puszki zielonego groszku, 2 łyżki sosu sojowego Naleśniki: 20 dag mąki, szklanka mleka, szklanka wody, 2 jajka, olej do smażenia, sól, pieprz, imbir

 

Z podanych składników zrób ciasto naleśnikowe. Usmaż dość cienkie krążki. Zwiń jeszcze ciepłe, pokrój na "ślimaczki". Ugotuj ryż na sypko. Piersi kurczaka umyj i osusz, potnij na paseczki. Usmaż na złoto na oleju, posól i popierz, trzymaj w cieple. Na rozgrzanym oleju uduś pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, dodaj mrożoną mieszankę chińskich warzyw. Duś do miękkości, przypraw solą, sosem sojowym i imbirem. Wymieszaj z ryżem, zielonym groszkiem i "ślimaczkami".

 

Chińskie paseczki



na 6 porcji

1 papryka czerwona, zielona i pomarańczowa, połowę opakowania makaronu ryżowego, 7 grzybków mun, 1 ogórek surowy, sos sojowy, papryka ostra, sól

 

Grzyby mun i makaron namoczyć w/g przepisu na opakowaniu. Papryki, ogórek pokroić w najcieńsze paski, jakie się da. Grzyby mun po 15 minutach namoczenia też pokroić w cieniutkie paseczki. Warzywa, grzyby i makaron połączyć razem, wymieszać, polać 1/4 szkl. sosu sojowego. Doprawić do smaku: papryką, pieprzem, sosem knora (w proszku). Idealna sałatka jako dodatek do sushi.

 

Chrupiąca sałatka



sos sałatkowy francuski 1 szt., sałata 1 szt., kiełki sojowe w puszce 1 szt., pomidorki małe 5 szt., serek feta 200g, kukurydza w puszce 1 szt., ziarna słonecznika, prażone 3 łyżki, olej 4 łyżki

 

Oczyszczoną sałatę podzielić na mniejsze cząstki. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w ósemki. kukurydzę i kiełki osączyć z zalewy. Ser pokroić w kostkę. Sos przyrządzić wg przepisu na opakowaniu. Wszystkie składniki połączyć z sosem i posypać ziarnem słonecznika.

 

Chrupiąca sałatka



na 4 porcje

kalafior (ok. 50 dag), 2 marchewki, cukinia, mała puszka zielonego groszku, 150 ml jogurtu, łyżka majonezu, curry, sól, pieprz

 

Kalafior oczyścić, umyć, podzielić na różyczki, zetrzeć na grubej tarce jarzynowej lub drobno posiekać Marchewki i cukinię zblanszować w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą, pokroić w słupki. Groszek osączyć z zalewy. Jogurt wymieszać z majonezem, przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz curry. Warzywa włożyć do miski, delikatnie wymieszać. Sos podać oddzielnie. Sos w wersji light Warzywa możesz po prostu wymieszać z 2 łyżkami oliwy, łyżką soku z cytryny, solą i pieprzem. Sałatkę wstaw na 15 minut do lodówki.

 

Chrupiąca surówka

 

Nieduża główka sałaty lodowej, pęczek rzodkiewek, 5-6 łodyg selera naciowego, łyżka posiekanego szczypiorku, ćwierć szklanki sosu winegret

 

Umytą i osuszoną (najlepiej w specjalnej wirówce) sałatę pokroić w szerokie paski, rzodkiewki - w plasterki, a obrane z włókien łodygi selera na centymetrowe odcinki. Warzywa wymieszać, polać sosem i posypać szczypiorkiem.

 

Chrzanowa mizeria



1 długi ogórek, mały pęczek koperku, sól, pieprz, czubata łyżeczka lub dwie tartego chrzanu, łyżka oleju słonecznikowego

 

Ogórka obrać i pokroić w cieniutkie krążki. Koperek posiekać. Wymieszać przyprawić solą i pieprzem. Chrzan wymieszać z olejem (ilość chrzanu zależy od tego, na ile ostre dania lubimy). Wszystko razem wymieszać i zajadać, jako surówkę do obiadu albo po prostu ze świeżym chlebem.

 

Chrzanowa sałatka



na 4 porcje

50 dag makaronu literki, 20 dag łososia wędzonego, 1 papryka żółta, 1 papryka czerwona, 2 łyżki chrzanu ze słoiczka, 2 łyżki majonezu, 2 pomidory, sól, pieprz

 

Warzywa drobno pokroić w kostkę. Makaron ugotować w/g przepisu. Połączyć ze sobą wszystkie składniki, dodać chrzan i majonez oraz doprawić.

 

Ciecierzyca



Ciecierzyca z puszki, pomidorki koktajlowe pokrojone w ósemki lub polówki

sos: olej z pestek winogron, ocet balsamiczny, sól, pieprz, ciut octu smakowego (np malinowy)

Wymieszać i zajadać

 

 

 

 

 

 

Ciecierzyca pomidorowa



Sos: 1 łyżka oleju z pestek / oliwy, 1 łyżka soku pomidorowego, 2 łyżeczki ketchupu (!), 3 łyżeczki octu winnego, sól, pół łyżeczki sosu worcestershire, tabasco do smaku, pieprz

ciecierzyca z puszki, pomidor, feta, szczypior

 

 

 

 

 

 

 

 

Ciecierzyca z oliwkami i pomidorami



Ciecierzycę (2 puszki) wymieszać z 2 pokrojonymi pomidorami, garścią oliwek czarnych i posiekana natką

Sos: sok z połowy cytryny, 3 łyżki oliwy, pół łyżeczki miodu, 3 łyżeczki musztardy Dijon, Sól, pieprz, 1 zmiażdżony ząbek czosnku

 

 

 

 

Ciecierzyca z papryką



Wymieszać gotowaną ciecierzycę, pokrojoną paprykę: żółtą, czerwoną, zieloną, pomarańczową, dodać pokrojone czarne oliwki.

Sos: drobno pokrojony czosnek, oliwa, zioła, sól, ocet balsamiczny.

Odstawić w chłodne miejsce na pół godziny, by się "przegryzło".

 

 

Ciecierzyca z pomidorami, fetą i sosem balsamicznym



sos: porządnie wymieszać

2 łyżki oliwy / oleju z pestek winogron, 1/2 łyżki octu cydrowego (może być z czerwonego wina), pól łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę octu balsamicznego, 1 łyżeczkę musztardy kremskiej, sól, pieprz, świeże oregano

Sosem zalać ciecierzycę, fetę pokrojoną w kostkę, posiekane pól cebuli i 1 pomidora pokrojonego w kostkę

ps. można spokojnie darować sobie ocet cydrowy / z czerwonego wina. Ja dodaję, bo bardzo lubię kwas

 

Ciecierzyca z sambalem i harissą



250g ciecierzycy, 1 puszka tuńczyka (myślę, że z powodzeniem można zastąpić gotowanym, podartym na paski kurczakiem), 1/2 słoiczka kaparów, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sambal oelek (do smaku, ja dałam pół słoiczka), harissa ( do smaku, dałam 3 łyżeczki), tabasco (do smaku, dałam kilkanaście kropli), nać pietruszki, papryka w proszku, pieprz, sól

 

Ciecierzycę namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować, osączyć. Z oliwy, przecieru i wszystkich przypraw zrobić sos. Gorącą ciecierzycę wymieszać z tuńczykiem i kaparami, polać sosem, doprawić, wymieszać, posypać nacią pietruszki. Tę sałatkę powinno się jeść letnią, ale moim zdaniem lepiej smakuje schłodzona.

 

Ciecierzyca z tuńczykiem, fetą i limonką



sos: oliwa / olej z pestek winogron - 2 łyżki, sok z 1/2 - 1 limonki, chilli suszone, sól, pieprz, ew. odrobina octu cytrynowego

 

Porządnie wymieszać. Sosem polać ciecierzycę, fetę pokrojoną w kostkę, pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, tuńczyka w oleju do ciecierzycy, fety i tuńczyka dodałam jeszcze szalotkę, cebulki z octu (cipolle borettane) natkę i oregano. Podałam z tostem.

 

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin