A.doc

(1036 KB) Pobierz
Amerykańska sałatka ziemniaczana

Amerykańska sałatka ziemniaczana



900 g młodych ziemniaków, osolona woda, 1/3 szklanki wytrawnego białego wina, 1/2 szklanki sosu winegret, 1 czerwona cebula pokrojona w krążki, 1 cienko pokrojona łodyga selera naciowego, 2 cienko pokrojone korniszony, 1 łyżeczka kaparów, 4 jajka na twardo pokrojone w krążki, posiekana natka pietruszki, sól i świeżo zmielony czarny pieprz

 

Myjemy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie. Obieramy i gorące kroimy w plasterki. Wsypujemy ziemniaki do miski i polewamy winem, delikatnie mieszając. Skrapiamy sosem winegret, dodajemy pozostałe składniki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wersja z majonezem Po dodaniu wina i sosu, mieszamy ziemniaki z 1/2 szklanki majonezu (lub 1/4 szklanki majonezu i 1/4 szklanki śmietany). Następnie dodajemy resztę składników. Ponieważ ziemniaki są już pokryte olejem z sosu winegret, podana ilość majonezu jest wystarczająca.

 

Ananasowa sałata



1 sałata lodowa, 1 puszka ananasów, 2 - 3 łyżki majonezu ewentualnie: 1 puszka grejpfruta

 

Oczyszczoną sałatę porwać na niewielkie kawałki. Jeśli ananas jest w krążkach, odsączyć je z zalewy i pokroić na cząstki ok. 1 cm. Jeżeli ananas jest w kawałkach można wrzucić całe (bez zalewy). Dodać majonez (nie za dużo, bo ananas puści trochę soku) i dokładnie wymieszać. Do sałaty, prócz ananasa można ewentualnie dodać pokrojone w kawałki cząstki grejpfruta z puszki - smakuje rewelacyjnie. dodatkowe informacje Polecam również zestaw: sałata lodowa, ananas i mandarynka (świeża lub z puszki). Świeże mandarynki należy przed dodaniem do sałaty obrać, pozbyć się błonek oraz białych włókien i pokroić każdą cząstkę na pół.

 

Antipasti - przystawki po włosku

 



Krewetki 24 szt., majonez 200 ml, ketchup 1 łyżeczka, sos Worcester 0,5 łyżeczki, sałata 1 szt., koniak 1 łyżeczka, ziarna białego pieprzu wg uznania, ośmiorniczki w zalewie 400g, ocet winny 80 ml, oliwa z oliwek 300 ml, cebula 1 szt., czosnek 1 ząbek, pieprz wg uznania, sól wg uznania, mule 400g, czosnek 4 ząbki, oliwa 100 ml, bulion 1 l, natka pietruszki posiekana 3 łyżki, sok z cytryny wg uznania, krewetki 400g, przecier pomidorowy 4 łyżki, ocet winny 2 łyżki, czosnek 1 plaster, miód 4 łyżki

 

Krewetki w sosie koktajlowym: krewetki obrać z pancerzyków. Do majonezu dodać ketchup, sos i koniak, wymieszać, dodać krewetki( 4 zostawić do dekoracji). Schłodzić i podawać na liściach sałaty. Marynowane ośmiorniczki: ośmiorniczki osączyć z zalewy. Oczyszczoną cebule posiekać i przesmażyć na łyżce oliwy. Oczyszczony czosnek zmiażdżyć. Rozpuścić w occie (80ml) szczyptę soli, utrzeć z czosnkiem, dodać cebulę i oliwę (300ml). Utrzeć sos i włożyć do niego ośmiorniczki. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Zapiekane mule: oczyszczone mule ugotować w bulionie. Z każdej oderwać jedną część skorupki. Oczyszczony czosnek (4 ząbki) zmiażdżyć i przesmażyć z oliwą(100ml), dodać natkę pietruszki. Na każdą mulę nałożyć odrobinę czosnku z oliwą. Zapiekać 10 minut w 200 stopniach. Doprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Krewetki po wenecku: wymieszać miód z przecierem, octem(2 łyżki), zmiażdżonym czosnkiem, solą oraz pieprzem i obtoczyć w tym sosie obrane krewetki. Upiec je na grillu, smarując w czasie pieczenia marynatą.

 

Arbuzowa sałatka


przepis - Arbuzowa sałatka

1/2 arbuza ok. 2 kg, 2 mandarynki, 1 galaretka agrestowa, 200 ml śmietany 30%, 2 łyżeczki cukru waniliowego

 

Środek arbuza wydrążyć np. łyżką tak, aby skórka arbuza służyła za miskę do tej sałatki. Połowę miąższu pokroić w kostkę, a połowę zjeść. Mandarynki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Galaretkę agrestową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i ostudzić. Gdy stężeje pokroić ją w kostkę. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Do miski z arbuza wykładać przygotowane składniki w następującej kolejności: połowę miąższu arbuza, połowę mandarynek i połowę kostek galaretki, a na to wyłożyć całą ubitą śmietanę. Następnie wyłożyć pozostały miąższ arbuza, mandarynki i kostki galaretki. Sałatka zaraz po przygotowaniu nadaje się do jedzenia. Składniki wystarczą na około 4 porcje.

 

Avocado z krewetkami



na 6 porcji

3 sztuki dużego i miękkiego awokado, 250g krewetek koktajlowych, Oliwa z oliwek extra vergine, 200ml białego wytrawnego wina, 150ml śmietany, koperek, 2 ząbki czosnku, sol

 

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy krewetki. Jeżeli były zamrożone to smażymy przez 3-5 minut, jeżeli świeże to około minuty. Dodajemy całe ząbki czosnku i wino. Dusimy, aż krewetki zmiękną. Dodajemy śmietanę, odrobinę koperku i sól. (Koperek nie może zdominować smaku). Czosnek rozgniatamy (Powinien być miękki i raczej słodki niż ostry). Mieszamy i nie dopuszczamy do zagotowania. Odstawiamy do wystudzenia. Awokado przekrajamy w poprzek na połówki, pestkę usuwamy. Wykrawamy miąższ ze skorupki i kroimy go w centymetrową kostkę. Kostki delikatnie mieszamy z sosem. Całość wraca do skorupek. Wstawiamy do lodówki. Podajemy lekko schłodzone z cytryną.

 

Awokado z owocami



na 4 porcje

2 avocado, 1 banan, 1 pomarańcza, 6 łodyg selera naciowego, 1 cytryna, 1 jajko na twardo, zielona pietruszka (5-6 łodyżek), sól, pieprz

 

Banany kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Obraną ze skórki pomarańczę kroimy na cienkie plasterki, które z kolei przecinamy na ćwiartki. Seler pozbawiamy włókien; kroimy na cienkie i krótkie słupki. Wszystkie te składniki wrzucamy do miski. Staramy się nie tracić soku, jaki wypływa z pomarańczy. Miskę wstawiamy do lodówki. Jajko na twardo siekamy w kostkę. Mieszamy je z drobno posiekaną pietruszką. Owoce avocado dzielimy na pół, wyciągamy pestki. Miejsca przekrojenia skrapiamy starannie sokiem z cytryny. Wydrążamy miąższ. Kroimy go w kostkę. Do owoców w misce dokładamy pokrojone składniki. Mieszamy delikatnie. Dodajemy sól i pieprz. Jeśli uznacie to za konieczne dla smaku, możecie dodać nieco soku z pomarańczy lub cytryny. W wydrążone skórki avocado nakładamy czubato sałatkę. Wierzch posypujemy drobno posiekaną pietruszką.

 

Avocado z sardynką

 

1 szt. dobrze dojrzałego, miękkiego avocado, 1 puszka sardynek w oleju, 1/2 cytryny, garść posiekanej zielonej cebulki, czarny pieprz, szczypta soli.

 

Avocado przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestkę, łyżeczką wyjąć miąższ i od razu mocno go skropić cytryną żeby nie ściemniał. Posolić, dodać świeżo zmielony czarny pieprz. Do tego wrzucić sardynki bez oleju, (ale go nie wyrzucać, bo będzie potrzebny). Wszystko dobrze \"rozdeptać\" widelcem, aby masa nie była sucha dodawać olej spod sardynek ile potrzeba według uznania. Na koniec wsypać cebulkę, wymieszać. Udekorować plasterkiem cytryny. Podawać z pieczywem. dodatkowe informacje Można przechować w lodówce, ale następnego dnia traci aromat.

 

Awokado z serkiem mascarpone


Avocado z serkiem mascarpone, przepisy na awokado, Łódeczki z avcado

2 dojrzałe avocado, 10 obranych krewetek koktajlowych lub ok 40 g łososia wędzonego, sok z połowy cytryny, 150 g serka mascarpone, 1/2 ząbka czosnku, kilka kropli ostrego sosu chilli, 1 łyżka musztardy francuskiej, sól, pieprz, grzanki, pistacje, szczypiorek


Awokado przecinam wzdłuż na pół, wyjmuję miąższ łyżeczką, kroję go na kwadraciki, skrapiam częścią soku z cytryny, wkładam do miski. Łupinki awokado oczyszczam i wkładam do zamrażalnika. Mieszam mascarpone z musztardą, posiekanym i roztartym czosnkiem i resztą soku z cytryny, doprawiam sosem chilli, solą i pieprzem. Dodaję posiekane awokado, krewetki lub łososia, delikatnie mieszam. Sałatką napełniam wydrążone połówki. Podaję schłodzone, z grzankami, posypane pistacjami i szczypiorkiem.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin