Karp w pomarańczach.pdf

(53 KB) Pobierz
34420088 UNPDF
Karp w pomarańczach
Składniki
Karp (1,2-1,5 kg), 20-30 dag pieczarek, 3 pomarańcze, 2-3 łyżki
masła, 2 szklanki białego wytrawnego wina, tarta bułka, sól,
pieprz
Sposób przyrządzania
Pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Pomarańcze wyszorować, opłukać ciepłą wodą i
wraz ze skórką pokroić w ósemki. Sprawioną rybę, natartą solą i pieprzem, ułożyć w
żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą, obłożyć dookoła pomarańczami, posypać
tartą bułką, przykryć pieczarkami, podlać winem, na wierzchu ułożyć wiórki masła. Piec
w średnio nagrzanym piekarniku około 40 min. Podawać rybę na gorąco, udekorowaną
listkami mięty. 100 g - 70 kcal.
 
34420088.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin