Owoce kawowca.pdf

(42 KB) Pobierz
47213580 UNPDF
Owoce kawowca
Ziarna kawy to nasiona kawowca. Na plantacjach krzewy
są przycinane najczęściej do 1,2-1,6 m, choć w naturze
mogą osiągnąć wysokość 9 m. Kawowiec jest wiecznie
zielony i nie znosi przymrozków. Kwitnie po czterech
latach, raz, dwa, a nawet kilka razy w roku, w zależności od tego, ile jest pór
deszczowych, tydzień po deszczu. Ma białe, delikatne i pachnące kwiaty. Owoce
dojrzewają kilka miesięcy po kwitnieniu. Niezwykłą cechą kawowca jest to, że przez cały
rok rosną na nim jednocześnie owoce dojrzałe i niedojrzałe oraz kwiaty.
Dojrzałe owoce kawy mają kolor ciemnowiśniowy, dlatego nazywane są przez
plantatorów wiśniami. Są też lekko wydłużone i mają około 1,5 cm średnicy. Owoc składa
się ze słodkiego miąższu, w którym zwykle znajdują się dwa nasiona okryte twardą łuską
(zwaną pergaminem), pod którą jest jeszcze wewnętrzna osłonka - srebrna skórka.
Kawa, którą znamy, to właśnie owe nasiona już po upaleniu.
W wyniku palenia (prażenia) ziaren kawowych uwalniają się olejki aromatyczne, które
nadają kawie smak i zapach. Dopiero po upaleniu kawa zaczyna żyć.
Są kawy dobre i złe. Widać to już na oko. Ziarna kawy dobrej są równe - nie za duże, nie
za małe, po prostu średniej wielkości - całe, bez dziurek (dziurki świadczą o tym, że
kawa jest robaczywa) i równomiernie upalone. Można je ocenić, kupując kawę ziarnistą
na wagę. Niestety, w przypadku kawy mielonej kupuje się kota w worku. Dobrze też
wiedzieć, skąd pochodzi kawa. O jej smaku decyduje nie tylko gatunek, ale i miejsce
pochodzenia. Na smak ziarna wpływa wiele czynników, m.in. czas zbioru,
nasłonecznienie plantacji, a nawet kąt padania promieni słonecznych. Kawa z dwóch
plantacji z tego samego kraju może smakować inaczej. Jedna z najlepszych kaw świata
Blue Mountain udaje się jedynie na Jamajce, i to zbierana między godziną 4 a 6 rano,
gdyż później ziarno jest już przejrzałe.
47213580.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin