litr spirytusu 1/2 kg zielonych włoskich orzechów kawałek cynamonu 10 goździków
Do gąsiorka wlać litr spirytusu i szklankę przegotowanej ostudzonej wody, włożyć pół kilograma pokrojonych na ćwiartki zielonych włoskich orzechów, trzy gorzkie migdały oraz kawałek cynamonu i 10 goździków. Gąsiorek szczelnie zakorkować i pozostawić w ciepłym miejscu na 3 - 4 tygodnie (codziennie nim potrząsać). Następnie nalewke zlać, przefiltrować przez gazę lub bibułę. Pół kilograma cukru zalać szklanką wody i zagotować. Do gorącego syropu wlać ostrożnie orzechową nalewkę, dokładnie wymieszać, porozlewać do butelek. W ciemnym i chłodnym miejscu przechowywać przez co najmniej rok. Likier ma piękny złotawy kolor, jest lekko gorzki i bardzo smaczny.
pyzaaaa