Tarta razowa z musem rabarbarowym by sd_silver
ciasto: 100 g chudego białego sera 5 łyżek mleka 0,5% 150 g mąki pszennej graham 1850 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki fruktozy mus: 1/2 kg rabarbaru 1 słodkie jabłko 2 łyzki wody 1 1/2 łyżeczki żelatyny fruktoza lub słodzik, który mozna gotowac szczypta cynamonu Ser rozetrzec z mlekiem, dodać reszte składników i zagnieść ciasto, schłdzić pół godziny w lodówce. Ciastem wyłozyć foremke do tarty 24 cm średnicy, ciasto nakłóć widelcem. Piec 10-15 min w 180 stopnii, az bedzie rumiane. Ostudzić Mus: Rabarbar obrać, pokroić w kostke, włożyc do granka, dodac wode, dusic na małym ogniu, az zacznie sie tworzyć mus, dodać jabłko pookrojone na plastry. Gdy jabłko jest miękkie, dodać fruktozę i cynamon. Żelatyne rozpuścić w odrobinie gorącej wody, wlac do gorącego musu i dobrze wymieszac. Wystudzić, krzepnąca masę wyłożyć na ciasto. Wstawić do lodówki, przed podaniem wyjąć wczesniej aby ciasto osiągneło temperature pokojową.
gochaad