Składniki:
· 8 naleśników
· 1 słoik nutelli (400 g)
· 75 g miękkiego masła
· 80 ml Frangelico + dodatkowo 2 łyżki (zastąpiłam Irish cream)
· 35 g posiekanych orzechów laskowych
Dodatkowo:
· 250 ml śmietany kremówki (do podania z naleśnikami)
Naleśnik położyć przed sobą i jego połowę posmarować nutellą. Zagiąć w pół. Znów połowę posmarować nutellą i zagiąć w pół. Położyć na wysmarowanej masłem formie. Tak samo postąpić z pozostałymi naleśnikami, układając je w formie, mogą na siebie zachodzić.
Masło i alkohol umieścić w małym garnuszku, lekko podgrzać, do rozpuszczenia masła, wylać na naleśniki. Po wierzchu posypać orzeszkami.
Piec około 10 minut w temperaturze
200ºC.
W międzyczasie ubić śmietanę z 2 łyżkami alkoholu. Umieścić w miseczce, posypać orzeszkami, podawać do naleśników.
marzena_kaszowska