Japońska Szarlotka
(ilość porcji): 12(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut(stopień trudności):
Składnik
Logo
Ilość
Czego
mielony suchy mak
1
szklanek
masło
0,5
kostek
jajka
3
sztuk
kasza manna
łyżek stołowych
jabłka winne
kilogramów
aromat rumowy
według uznania
cukier
proszek do pieczenia
2
łyżek deserowych
Obrane jabłka zetrzeć na dużych oczkach tarki. Miękkie masło zmiksować z cukrem i żółtkami na puszystą masę, dodać mak, starte jabłka, suchą kaszę manna, aromat, proszek do pieczenia i wymieszać. Dodać pianę ubitą na sztywno z białek i delikatnie, łyżką, wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą średniej tortownicy. Piec ok. 50 min w 175 stopniach. Wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem albo polukrować gotową polewą białą lub czekoladową.
Jeśli nie mamy mielonego maku, możemy go zmielić porcjami w młynku do kawy.
Katrin_12345