Japońska Szarlotka.doc

(37 KB) Pobierz
Japońska Szarlotka

 

Japońska Szarlotka

 

składniki(ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność(stopień trudności): gwiazdki

 

 

Składnik składniki

Logo

Ilość

Czego

mielony suchy mak

 

1

szklanek

masło

 

0,5

kostek

jajka

 

3

sztuk

kasza manna

 

3

łyżek stołowych

jabłka winne

 

1

kilogramów

aromat rumowy

 

 

według uznania

cukier

 

1

szklanek

proszek do pieczenia

 

2

łyżek deserowych

Wykonanie:

Obrane jabłka zetrzeć na dużych oczkach tarki. Miękkie masło zmiksować z cukrem i żółtkami na puszystą masę, dodać mak, starte jabłka, suchą kaszę manna, aromat, proszek do pieczenia i wymieszać. Dodać pianę ubitą na sztywno z białek i delikatnie, łyżką, wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą średniej tortownicy. Piec ok. 50 min w 175 stopniach. Wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem albo polukrować gotową polewą białą lub czekoladową.

Uwagi:

Jeśli nie mamy mielonego maku, możemy go zmielić porcjami w młynku do kawy.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin