AMERYKAŃSKIE NALEŚNIKI NA ŚNIADANIE
Przepisy -> Śniadanie -> Amerykańskie naleśniki na śniadanie
Amerykańskie "pancakes" powstają z gęstego ciasta, które wylewa się grubą warstwą na rozgrzaną powierzchnię. Dzięki substancjom spulchniającym naleśniki mogą osiągnąć grubość około 1 cm. To takie danie, które każda mama może podać swoim dzieciom na śniadanie. Jest niewątpliwie pyszne, a także bardzo łatwe do przyrządzenia, łatwiejsze niż nasze cienkie naleśniki. A robienie ich w każdy weekend szybko może wejśc w nawyk. Można je przyrządzać z różnymi owocami lub tradycyjnie z syropem klonowym.
Składniki
225g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
2 duże jajka , roztrzepane
30g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
300ml mleka
masło do smażenia
Sposób przyrządzenia
Wszystkie składniki umieść w mikserze i wymieszaj.
Gotowe ciasto przelej do dzbanka, tak łatwiej będzie Ci je dozować i pozostaw na ok. 20 minut, przed użyciem.
Kiedy będziesz smażyć naleśniki, jedyne co musisz pamiętać, to, to, że kiedy ,na górnej części naleśnika pojawią się bąbelki, to znak, że czas by przewrócić je na drugą stronę, tylko na 1 minutę.
Z podanej porcji ciasta wychodzi ok. 11 naleśników.
CHLEB OD NIECHCENIA
Przepisy -> Śniadanie -> Chleb od niechcenia
Nigella Lawson pisze: "To kojąca myśl, że nawet w ciągłym pośpiechu − mając nie więcej niż kilka minut na zrobienie czegokolwiek, o gotowaniu nie wspominając − można jednak upiec piękny bochenek chleba. Bez zagniatania, bez odstawiania do wyrośnięcia. Brzmi jak żart, ale żartem nie jest. To prawda."
325g mąki razowej
200g niesłodzonego muesli ( nie używajcie granoli)
2 1/2 łyżeczki drożdży w proszku lub 6g normalnych drożdży
1 łyżeczka soli
250ml 2% mleka
250ml wody
W misce wymieszaj mąkę, muesli, drożdże i sól, następnie wlej mleko i wodę, ponownie wymieszaj.
Wylej ciasto do blaszki. Umieść w zimnym piekarniku, od razu nastawiając temp. na 110 C i pozostaw ciasto na 45 minut.
Po upłynie 45 minut przestaw temp. na 180 C i zostaw ciasto jeszcze na godzinę w piekarniku. Kiedy chleb będzie złocisto brązowy, wyjmij go z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
FRANCUSKIE TOSTY
Przepisy -> Śniadanie -> Francuskie tosty
Poranne francuskie tosty: jajka, mleko, cukier i chleb. Zmieszać wszystko razem, doprawić jak się lubi, usmażyć tosty i jeść z ulubionymi dodatkami. Nic prostszego :) Bardzo szybkie i przepyszne danie. Nie ma nic lepszego na sobotni lub niedzielny leniwy poranek.
2 jajka
4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
60ml pełnotłustego mleka
4 małe kromki jasnego pieczywa lub 2 duże kromki , przecięte na pół
25g masła, plus parę kropel oleju do smażenia
50g drobnego cukru
Roztrzep jajka z mlekiem i ekstraktem w płaskim naczyniu.
Zamocz pieczywo w mieszance z jajek po 5 minut z każdej strony.
Rozgrzej masło, z olejem na patelni i usmaż na niej nasączone pieczywo, na złoty kolor.
Wysyp cukier na talerz i obtocz w nim usmażony chleb, z każdej strony.
Do polania tostów, możesz przygotować sos.
Umieść 150g obranych truskawek, 4 łyżki cukru pudru, odrobinę soku z cytryny i zmiksuj całość.
Gotowym sosem polej tosty.
POMARAŃCZOWE TOSTY FRANCUSKIE
Przepisy -> Śniadanie -> Pomarańczowe tosty francuskie
Po raz pierwszy francuskie tosty, jadłam jako dziecko, przygotowane przez moją babcię, ich smak pozostał w mojej pamięci na zawsze. To proste i wspaniałe za razem danie, które łączy w sobie miękkość napuszonego od mleka pieczywa z cudowną słodyczą pomarańczy i zapachem cynamonu.
skórka starta z 1 pomarańczy
1/4 łyżeczki cynamonu
2 duże , grube kromki białego pieczywa lub 4 mniejsze
sok z 1 pomarańczy
75g pomarańczowej marmolady
1 łyżka masła
W głębokim talerzu wymieszaj razem, jajka, mleko, cynamon i skórkę z pomarańczy.
Zanurz w tym płynie, pocięte kromki pieczywa, po 2 minuty na każdą stronę.
W czasie kiedy chleb będzie się moczył, w rondlu umieść sok z pomarańczy, marmoladę, cukier i całość doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz gaz i gotuj płyn jeszcze przez 3−4 minuty.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i smaż na niej nasiąknięty chleb po 2 minuty z każdej strony, na średnim ogniu, aż pieczywo będzie złociste.
Francuskie tosty podawaj polane, syropem pomarańczowym.
ŚNIADANIOWA BRUSCHETTA
Przepisy -> Śniadanie -> Śniadaniowa bruschetta
Bruschetta to, rodzaj przekąski pochodzącej z Włoch. Grzanka której podstawą jest pieczywo, posmarowane oliwą i roztartym czosnkiem. Istnieje wiele wariantów tego dania. Najczęściej jednak podawane są one z mieszanką świeżo pokrojonych pomidorów i ogórków. Bruschetta idealnie nadaje się na przekąskę, jak i na pyszne i lekkie śniadnaie.
−Pomidorowa bruschetta
2 łyżki oliwy z oliwek
2 grube kromki ciemnego pieczywa, opieczonego
1 duży dojrzały pomidor, pocięty w kostkę
sól i pieprz do smaku
−Awokado bruscheta
1 dojrzałe awokado
2 łyżki soku z limonki
4 grube kromki ciemnego pieczywa, opieczonego
1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki
−Pomidorowa bruscheta
Posmaruj każdy tost oliwą, nałóż pokrojonego pomidora, posyp solą i pieprzem do smaku. Wierzch skrop oliwą.
Przekrój na pół awokado, umieść jego miąższ w misce, razem z sokiem z limonki, solą i pieprzem, całość dobrze rozgnieć widelcem.
Masę z awokado nałóż na tosty, posyp świeżą pietruszką.
ZBOŻOWE BATONIKI NA ŚNIADANIE
Przepisy -> Śniadanie -> Zbożowe batoniki na śniadanie
Po co kupować batony zbożowe skoro można je zrobić samemu? Bez konserwantów, bez podejrzanych dodatków. Poza tym − możecie do nich dodać swoje ulubione składniki. Batoniki są doskonałe na śniadanie, podwieczorek, przekąskę, do pracy lub szkoły − na mały głód.
1 puszka (420g) mleka skondensowanego słodzonego
250g płatków owsianych, nie błyskawicznych
75g wiórków kokosowych
100g suszonej żurawiny
125g mieszanki nasion; słonecznika, pestek dyni i sezamu
125g naturalnych niesolonych orzechów
Nastaw piekarnik na 130 C, wysmaruj blachę o wymiarach 23x33x4cm olejem, lub użyj jednorazowej blaszki z foli aluminiowej.
Podgrzej mleko skondensowane w dużym rondlu.
W tym czasie wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki i wsyp je do rondla z podgrzanym mlekiem, wymieszaj wszystko dokładnie.
Gotową masę przełóż na blachę do pieczenia i wyrównaj jej powierzchnie przyciskając ją z każdej strony, ręką , bądź szpatułką.
Masę piecz przez 1 godzinę, następnie wyjmij ją z piekarnika i po upływie 15 minut, pokrój ją, na ok. 16 batonów, pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Ponieważ w większości przepisów Nigelli puszka mleka skondensowanego ma 420g , a nasze polskie 550g zwiększyłam ilość mieszanki nasion i orzechów , o 10 − 15g. Mleko skondensowane ma dokładnie oblepić wszystkie suche składniki. Moja masa była raczej sypka niż zbita w jedną całość, ale uwierzcie mi to w zupełności wystarczy by powstały smaczne batoniki :)
GRANOLA MIGDAŁOWO−MIODOWA Z ŻURAWINĄ
Przepisy -> Śniadanie -> Granola migdałowo−miodowa z żurawiną
Nigella Lawson pisze: "Granola to nic więcej jak chrupie musli. Wariant świąteczny ma odpowiednią konsystencję i cudowny cynamonowo - miodowy smak, co najlepiej pasuje, do pysznej porcji jogurtu. Oczywiście granolę można jeść z mlekiem, jak zwykłe płatki. "
− WYSTARCZY DO NAPEŁNIENIA PUSZKI LUB SŁOIKA 1,2 LITRA
225g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
60g pestek słonecznika
60g nasion białego sezamu
2 łyżeczki mielonego cynamonu
150g (125ml) płynnego miodu
50g miałkiego jasnego cukru trzcinowego
60g całych migdałów, nie łuskanych
1 łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
150g suszonej żurawiny
Włóż do miski wszystkie składniki oprócz suszonej żurawiny i dobrze wymieszaj. Najlepszym narzędziem do tej pory dwie łopatki lub dwie dłonie uzbrojone w jednorazowe lateksowe rękawiczki.
Rozłóż mieszankę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 170 C piekarniku, odwracając mieszankę łopatką w połowie czasu pieczenia i rozgarniając ją równomiernie przez cały czas pieczenia. Celem jest jednolicie zezłocona i niezbyt przypieczona granola. Jeśli masz piekarnik konwekcyjny lub z wymuszonym obiegiem powietrza, możesz nieco zmniejszyć temperaturę pieczenia, mając granolę bez przerwy na oku.
Granola powinna być gotowa − złocista i wysuszona jak chrupkie płatki śniadaniowe, a nie lepka, jak przed pieczeniem − po 40−50 minutach.
Wyjmij blachę z piekarnika i odstaw granolę, żeby przestygła, zdejmij ją z blachy i wymieszaj z suszoną żurawiną. Przechowuj w hermetycznym pojemniku.
FRITTATA PARTY
Przepisy -> Śniadanie -> Frittata party
− NA KAŻDY OMLET
1/2 łyżeczki masła i kilka kropli oleju do smażenia
− NA OMLET SEROWY
25g tartego sera Emmentaler; ale inny gatunek też się nada
− NA OMLET Z CHILI
1 długa czerwona papryczka chili; bez pestek, pocięta
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
− NA ZIELONY OMLET
20g szpinaku, rukwi wodnej lub rukoli, poszatkowanych
1 cebulka dymka drobno, posiekana
− NA OMLET Z SZYNKĄ
50g szynki
Ubij jajka ze składnikami na , które masz ochotę.
.
Rozgrzej patelnię, rozpuść na niej masło i kilka kropli oleju.
Kiedy patelnia jest rozgrzana, wylej na nią roztrzepane jajka.
Smaż omlet przez kilka minut na średnim ogniu.
Podnieś omlet i czy pod spodem jest złocisty; góra powinna być prawie gotowa lekko ciągnąca.
Wyłóż omlet na talerz i złóż go na pół.
OMLET MASALA
Przepisy -> Śniadanie -> Omlet masala
Nigella Lawson pisze: "Ta potrawa pochodzi z indyjskiego regionu Kerala. Jedną z jego zalet jest fakt, że choć tak niezwykłe jak na danie śniadaniowe, jest jednocześnie bardzo proste do wykonania. Nie krępujcie się i dodawajcie lub zmieniajcie składniki według własnego uznania: pasuje tu, także starty imbir, siekana mięta − świeża lub suszona. Można jeść omlet na talerzu lub zawinąć w chapatii czy inny płaski chlebek. "
1 łyżeczka oleju roślinnego
1 drobno posiekana cebulka dymka
1−2 papryczki chili, według uznania zielona lub czerwona
1 drobno posiekany lub starty ząbek czosnku
1/4 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
1 łyżeczka mielonego kuminu
2 lekko ubite widelcem jajka
świeżo posiekana nać kolendry, do posypania
chlebek chapatii − jeśli je lubicie
Rozgrzej piekarnik (górną grzałkę − grill ).
Na patelni przeznaczonej do zapiekania (o średnicy 20−25cm) podsmaż na oleju do miękkości dymkę, chili, czosnek i kurkumę. Dodaj pozostałe przyprawy i smaż jeszcze minutę, od czasu do czasu mieszając, następnie wlej lekko ubite jajka, poruszając patelnię, tak by masa rozlała się równomiernie.
Gdy omlet prawie się zetnie, przełóż patelnię do piekarnika pod górną grzałkę (grill) dla ostatecznego przypieczenia. Serwuj z chlebkiem chapatii i nacią kolendry.
Podane składniki są na jedną porcję.
ZIELONE JAJKA Z SZYNKĄ
Przepisy -> Śniadanie -> Zielone jajka z szynką
Takie weekendowe śniadanie można, szczerze mówiąc, zjeść o dowolnej porze z tą samą przyjemnością. Naleśniki z pesto, a w nich zawinięte cienkie plastry delikatnej różowej szybki.
75g pesto
1 jajko
75g mąki
150ml mleka
olej do smażenia
5 dużych, cienkich, plastrów szynki
Zmieszaj razem pesto, jajko, mleko i mąkę na jednolite ciasto.
Wysmaruj patelnię olejem i postaw na średnim ogniu.
Na patelnie wlej ok. 100ml ciasta i rozlej po całej powierzchni.
Kiedy powierzchnia naleśnika będzie sucha, przewróć go na drugą stronę i smaż przez ok. 30 sekund.
Na każdy naleśnik połóż plaster szynki i złóż go w trójkąt.
PLACUSZKI SEROWE
Przepisy -> Śniadanie -> Placuszki serowe
To jest idealne danie na śniadanie. Zadziwia prostotą przygotowania no i cudownym smakiem, którym można się delektować dosłownie w kilka chwil po przygotowaniu i to z samego rana. Placuszków nie smaży się na tłuszczu tylko bezpośrednio na patelni teflonowej więc są mało kaloryczne.
3 jajka (żółtka i białka osobno)
2 łyżki cukru
50g mąki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
225g serka białego
Propozycja podania:
250g pokrojonych truskawek
1/2 łyżeczki octu balsamicznego
1/2−1 łyżeczki cukru
Potrawę zacznij od przygotowania polewy do placuszków.
Pokrojone truskawki umieść w misce, skrop je octem balsamiczny i posyp cukrem. Miskę przykryj folią i odstaw na bok na czas robienia placuszków.
Wykonanie ciasta na placuszki zacznij od zmieszania żółtek z cukrem (dobrze je utrzyj).
Następnie do masy z żółtek i cukru dodaj serek, mąkę i ekstrakt waniliowy.
W osobnej misce ubij białka. Ubite białko dodaj do masy serowej, delikatnie mieszając , aż połączą się wszystkie składniki.
Placuszki piecz na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor ok. 1 min z każdej strony.
Wcześniej przygotowane truskawki rozgnieć widelcem i podawaj z ciepłymi placuszkami.
GOTOWY MIX NA PLACKI
Przepisy -> Śniadanie -> Gotowy mix na placki
Nigella Lawson pisze: "To jest coś co definitywnie zmieni Twoje życie. Zrób co następuje: wymieszaj poniższe składniki, trzymaj je pod ręką w jakimś słoju. A ilekroć będziecie mieli przygotować rano coś dobrego, nałóż do miski trochę gotowego miksu zmieszaj z mlekiem, jajkiem, stopionym masłem i już. Góra placków, która powstaje bez specjalnego zastanowienia. "
600g mąki
3 łyżki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
40g cukru waniliowego
−na ciasto, na każdego 150g mixu na placki, dodaj:
250ml pełnotłustego mleka
1 łyżka roztopionego masła
Wymieszaj wszystkie składniki i umieść w słoiku.
Po wykonaniu ciasta na placki, według powyższego przepisu, rozgrzej patelnię z olejem.
Nakładaj na patelnię od 1 1/2−2 łyżek ciasta i smaż placki na złocisty kolor, z każdej strony.
GORĄCE SŁODKIE BUŁECZKI
Przepisy -> Śniadanie -> Gorące słodkie bułeczki
Coś na dobry początek dnia. Lekko słodkie, aromatyczne, maślane bułeczki z rodzynkami. Idealne nawet z samym masłem.
− na ciasto
50g masła
skórka z 1 pomarańczy
1 goździk
2 nasiona kardamonu
400g mąki
7g drożdży
125g mieszanki suszonych owoców
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
−do posmarowania ciasta
1 jajko rozmącone z odrobiną mleka
−na krzyżyk na cieście
3 łyżki mąki
1/2 łyżki cukru
2 łyżki wody
−na cukrową glazurę
1 łyżka cukru
1 łyżka gorącej wody
W rondlu podgrzej mleko z masłem, skórką z pomarańczy, goździkiem i kardamonem, do czasu kiedy masło się rozpuści, wtedy rondel odstaw na bok.
Do miski wsyp odmierzoną mąkę, drożdże, suszone owoce i przyprawy.
Kiedy mieszanka z mleka nabierze temp. pokojowej wyjmij z rondla goździk, kardamon i dodaj jajko.
Zawartość rondla z płynnymi składnikami wlej do miski z mąką.
Wyrób ciasto ręcznie bądź za pomocą miksera, jeśli jest za suche dodaj jeszcze odrobinę ciepłego mleka lub wody.
Z ciasta uformuj kulkę obwiń ją folią spożywczą i pozostaw na noc w lodówce.
Nastaw piekarnik na 220 C.
Wyjmij ciasto z lodówki by nabrało temp. pokojowej.
Wyrób je ponownie, aż będzie delikatne i elastyczne.
Następnie uformuj z ciasta ok. 16 małych bułeczek, ułóż je na...
bogg