śniadanie.doc

(1066 KB) Pobierz

AMERYKAŃSKIE NALEŚNIKI NA ŚNIADANIE

 

Przepisy -> Śniadanie -> Amerykańskie naleśniki na śniadanie

Amerykańskie "pancakes" powstają z gęstego ciasta, które wylewa się grubą warstwą na rozgrzaną powierzchnię. Dzięki substancjom spulchniającym naleśniki mogą osiągnąć grubość około 1 cm. To takie danie, które każda mama może podać swoim dzieciom na śniadanie. Jest niewątpliwie pyszne, a także bardzo łatwe do przyrządzenia, łatwiejsze niż nasze cienkie naleśniki. A robienie ich w każdy weekend szybko może wejśc w nawyk. Można je przyrządzać z różnymi owocami lub tradycyjnie z syropem klonowym.

Amerykańskie naleśniki na śniadanie

Składniki

225g mąki

1 łyżka proszku do pieczenia

szczypta soli

1 łyżeczka cukru

2 duże jajka , roztrzepane

30g masła, rozpuszczonego i ostudzonego

300ml mleka

masło do smażenia

Sposób przyrządzenia

 

Wszystkie składniki umieść w mikserze i wymieszaj.

Gotowe ciasto przelej do dzbanka, tak łatwiej będzie Ci je dozować i pozostaw na ok. 20 minut, przed użyciem.

Kiedy będziesz smażyć naleśniki, jedyne co musisz pamiętać, to, to, że kiedy ,na górnej części naleśnika pojawią się bąbelki, to znak, że czas by przewrócić je na drugą stronę, tylko na 1 minutę.

Z podanej porcji ciasta wychodzi ok. 11 naleśników.

 

 

 

CHLEB OD NIECHCENIA

 

Przepisy -> Śniadanie -> Chleb od niechcenia

Nigella Lawson pisze: "To kojąca myśl, że nawet w ciągłym pośpiechu − mając nie więcej niż kilka minut na zrobienie czegokolwiek, o gotowaniu nie wspominając − można jednak upiec piękny bochenek chleba. Bez zagniatania, bez odstawiania do wyrośnięcia. Brzmi jak żart, ale żartem nie jest. To prawda."

Chleb od niechcenia

Składniki

325g mąki razowej

200g niesłodzonego muesli ( nie używajcie granoli)

2 1/2 łyżeczki drożdży w proszku lub 6g normalnych drożdży

1 łyżeczka soli

250ml 2% mleka

250ml wody

Sposób przyrządzenia

 

W misce wymieszaj mąkę, muesli, drożdże i sól, następnie wlej mleko i wodę, ponownie wymieszaj.

Wylej ciasto do blaszki. Umieść w zimnym piekarniku, od razu nastawiając temp. na 110 C i pozostaw ciasto na 45 minut.

Po upłynie 45 minut przestaw temp. na 180 C i zostaw ciasto jeszcze na godzinę w piekarniku. Kiedy chleb będzie złocisto brązowy, wyjmij go z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

 

 

 

FRANCUSKIE TOSTY

 

Przepisy -> Śniadanie -> Francuskie tosty

Poranne francuskie tosty: jajka, mleko, cukier i chleb. Zmieszać wszystko razem, doprawić jak się lubi, usmażyć tosty i jeść z ulubionymi dodatkami. Nic prostszego :) Bardzo szybkie i przepyszne danie. Nie ma nic lepszego na sobotni lub niedzielny leniwy poranek.

Francuskie tosty

Składniki

2 jajka

4 łyżeczki ekstraktu waniliowego

60ml pełnotłustego mleka

4 małe kromki jasnego pieczywa lub 2 duże kromki , przecięte na pół

25g masła, plus parę kropel oleju do smażenia

50g drobnego cukru

Sposób przyrządzenia

 

Roztrzep jajka z mlekiem i ekstraktem w płaskim naczyniu.

Zamocz pieczywo w mieszance z jajek po 5 minut z każdej strony.

Rozgrzej masło, z olejem na patelni i usmaż na niej nasączone pieczywo, na złoty kolor.

Wysyp cukier na talerz i obtocz w nim usmażony chleb, z każdej strony.

Do polania tostów, możesz przygotować sos.

Umieść 150g obranych truskawek, 4 łyżki cukru pudru, odrobinę soku z cytryny i zmiksuj całość.

Gotowym sosem polej tosty.

 

 

 

POMARAŃCZOWE TOSTY FRANCUSKIE

 

Przepisy -> Śniadanie -> Pomarańczowe tosty francuskie

Po raz pierwszy francuskie tosty, jadłam jako dziecko, przygotowane przez moją babcię, ich smak pozostał w mojej pamięci na zawsze. To proste i wspaniałe za razem danie, które łączy w sobie miękkość napuszonego od mleka pieczywa z cudowną słodyczą pomarańczy i zapachem cynamonu.

Pomarańczowe tosty francuskie

Składniki

2 jajka

skórka starta z 1 pomarańczy

60ml pełnotłustego mleka

1/4 łyżeczki cynamonu

2 duże , grube kromki białego pieczywa lub 4 mniejsze

sok z 1 pomarańczy

75g pomarańczowej marmolady

50g drobnego cukru

1 łyżka masła

Sposób przyrządzenia

 

W głębokim talerzu wymieszaj razem, jajka, mleko, cynamon i skórkę z pomarańczy.

Zanurz w tym płynie, pocięte kromki pieczywa, po 2 minuty na każdą stronę.

W czasie kiedy chleb będzie się moczył, w rondlu umieść sok z pomarańczy, marmoladę, cukier i całość doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz gaz i gotuj płyn jeszcze przez 3−4 minuty.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i smaż na niej nasiąknięty chleb po 2 minuty z każdej strony, na średnim ogniu, aż pieczywo będzie złociste.

Francuskie tosty podawaj polane, syropem pomarańczowym.

 

 

 

ŚNIADANIOWA BRUSCHETTA

 

Przepisy -> Śniadanie -> Śniadaniowa bruschetta

Bruschetta to, rodzaj przekąski pochodzącej z Włoch. Grzanka której podstawą jest pieczywo, posmarowane oliwą i roztartym czosnkiem. Istnieje wiele wariantów tego dania. Najczęściej jednak podawane są one z mieszanką świeżo pokrojonych pomidorów i ogórków. Bruschetta idealnie nadaje się na przekąskę, jak i na pyszne i lekkie śniadnaie.

Śniadaniowa bruschetta

Składniki

−Pomidorowa bruschetta

2 łyżki oliwy z oliwek

2 grube kromki ciemnego pieczywa, opieczonego

1 duży dojrzały pomidor, pocięty w kostkę

sól i pieprz do smaku

−Awokado bruscheta

1 dojrzałe awokado

2 łyżki soku z limonki

sól i pieprz do smaku

4 grube kromki ciemnego pieczywa, opieczonego

1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki

Sposób przyrządzenia

 

−Pomidorowa bruscheta

Posmaruj każdy tost oliwą, nałóż pokrojonego pomidora, posyp solą i pieprzem do smaku. Wierzch skrop oliwą.

 

−Awokado bruscheta

Przekrój na pół awokado, umieść jego miąższ w misce, razem z sokiem z limonki, solą i pieprzem, całość dobrze rozgnieć widelcem.

Masę z awokado nałóż na tosty, posyp świeżą pietruszką.

 

 

 

ZBOŻOWE BATONIKI NA ŚNIADANIE

 

Przepisy -> Śniadanie -> Zbożowe batoniki na śniadanie

Po co kupować batony zbożowe skoro można je zrobić samemu? Bez konserwantów, bez podejrzanych dodatków. Poza tym − możecie do nich dodać swoje ulubione składniki. Batoniki są doskonałe na śniadanie, podwieczorek, przekąskę, do pracy lub szkoły − na mały głód.

Zbożowe batoniki na śniadanie

Składniki

1 puszka (420g) mleka skondensowanego słodzonego

250g płatków owsianych, nie błyskawicznych

75g wiórków kokosowych

100g suszonej żurawiny

125g mieszanki nasion; słonecznika, pestek dyni i sezamu

125g naturalnych niesolonych orzechów

Sposób przyrządzenia

 

Nastaw piekarnik na 130 C, wysmaruj blachę o wymiarach 23x33x4cm olejem, lub użyj jednorazowej blaszki z foli aluminiowej.

 

Podgrzej mleko skondensowane w dużym rondlu.

 

W tym czasie wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki i wsyp je do rondla z podgrzanym mlekiem, wymieszaj wszystko dokładnie.

 

Gotową masę przełóż na blachę do pieczenia i wyrównaj jej powierzchnie przyciskając ją z każdej strony, ręką , bądź szpatułką.

 

Masę piecz przez 1 godzinę, następnie wyjmij ją z piekarnika i po upływie 15 minut, pokrój ją, na ok. 16 batonów, pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

 

Ponieważ w większości przepisów Nigelli puszka mleka skondensowanego ma 420g , a nasze polskie 550g zwiększyłam ilość mieszanki nasion i orzechów , o 10 − 15g. Mleko skondensowane ma dokładnie oblepić wszystkie suche składniki. Moja masa była raczej sypka niż zbita w jedną całość, ale uwierzcie mi to w zupełności wystarczy by powstały smaczne batoniki :)

 

 

 

GRANOLA MIGDAŁOWO−MIODOWA Z ŻURAWINĄ

 

Przepisy -> Śniadanie -> Granola migdałowo−miodowa z żurawiną

Nigella Lawson pisze: "Granola to nic więcej jak chrupie musli. Wariant świąteczny ma odpowiednią konsystencję i cudowny cynamonowo - miodowy smak, co najlepiej pasuje, do pysznej porcji jogurtu. Oczywiście granolę można jeść z mlekiem, jak zwykłe płatki. "

Granola migdałowo - miodowa z żurawiną

Składniki

− WYSTARCZY DO NAPEŁNIENIA PUSZKI LUB SŁOIKA 1,2 LITRA

225g płatków owsianych (nie błyskawicznych)

60g pestek słonecznika

60g nasion białego sezamu

2 łyżeczki mielonego cynamonu

150g (125ml) płynnego miodu

50g miałkiego jasnego cukru trzcinowego

60g całych migdałów, nie łuskanych

szczypta soli

1 łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego

150g suszonej żurawiny

Sposób przyrządzenia

 

Włóż do miski wszystkie składniki oprócz suszonej żurawiny i dobrze wymieszaj. Najlepszym narzędziem do tej pory dwie łopatki lub dwie dłonie uzbrojone w jednorazowe lateksowe rękawiczki.

 

Rozłóż mieszankę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 170 C piekarniku, odwracając mieszankę łopatką w połowie czasu pieczenia i rozgarniając ją równomiernie przez cały czas pieczenia. Celem jest jednolicie zezłocona i niezbyt przypieczona granola. Jeśli masz piekarnik konwekcyjny lub z wymuszonym obiegiem powietrza, możesz nieco zmniejszyć temperaturę pieczenia, mając granolę bez przerwy na oku.

 

Granola powinna być gotowa − złocista i wysuszona jak chrupkie płatki śniadaniowe, a nie lepka, jak przed pieczeniem − po 40−50 minutach.

 

Wyjmij blachę z piekarnika i odstaw granolę, żeby przestygła, zdejmij ją z blachy i wymieszaj z suszoną żurawiną. Przechowuj w hermetycznym pojemniku.

 

 

 

FRITTATA PARTY

 

Przepisy -> Śniadanie -> Frittata party

Frittata party

Składniki

− NA KAŻDY OMLET

2 jajka

1/2 łyżeczki masła i kilka kropli oleju do smażenia

− NA OMLET SEROWY

25g tartego sera Emmentaler; ale inny gatunek też się nada

− NA OMLET Z CHILI

1 długa czerwona papryczka chili; bez pestek, pocięta

1/4 łyżeczki mielonej kolendry

1/4 łyżeczki mielonego imbiru

− NA ZIELONY OMLET

20g szpinaku, rukwi wodnej lub rukoli, poszatkowanych

1 cebulka dymka drobno, posiekana

− NA OMLET Z SZYNKĄ

50g szynki

Sposób przyrządzenia

 

Ubij jajka ze składnikami na , które masz ochotę.

 

.

Rozgrzej patelnię, rozpuść na niej masło i kilka kropli oleju.

 

Kiedy patelnia jest rozgrzana, wylej na nią roztrzepane jajka.

 

Smaż omlet przez kilka minut na średnim ogniu.

 

Podnieś omlet i czy pod spodem jest złocisty; góra powinna być prawie gotowa lekko ciągnąca.

 

Wyłóż omlet na talerz i złóż go na pół.

 

 

OMLET MASALA

 

Przepisy -> Śniadanie -> Omlet masala

Nigella Lawson pisze: "Ta potrawa pochodzi z indyjskiego regionu Kerala. Jedną z jego zalet jest fakt, że choć tak niezwykłe jak na danie śniadaniowe, jest jednocześnie bardzo proste do wykonania. Nie krępujcie się i dodawajcie lub zmieniajcie składniki według własnego uznania: pasuje tu, także starty imbir, siekana mięta − świeża lub suszona. Można jeść omlet na talerzu lub zawinąć w chapatii czy inny płaski chlebek. "

Omlet masala

Składniki

1 łyżeczka oleju roślinnego

1 drobno posiekana cebulka dymka

1−2 papryczki chili, według uznania zielona lub czerwona

1 drobno posiekany lub starty ząbek czosnku

1/4 łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka mielonych nasion kolendry

1 łyżeczka mielonego kuminu

2 lekko ubite widelcem jajka

świeżo posiekana nać kolendry, do posypania

chlebek chapatii − jeśli je lubicie

Sposób przyrządzenia

 

Rozgrzej piekarnik (górną grzałkę − grill ).

 

Na patelni przeznaczonej do zapiekania (o średnicy 20−25cm) podsmaż na oleju do miękkości dymkę, chili, czosnek i kurkumę. Dodaj pozostałe przyprawy i smaż jeszcze minutę, od czasu do czasu mieszając, następnie wlej lekko ubite jajka, poruszając patelnię, tak by masa rozlała się równomiernie.

 

Gdy omlet prawie się zetnie, przełóż patelnię do piekarnika pod górną grzałkę (grill) dla ostatecznego przypieczenia. Serwuj z chlebkiem chapatii i nacią kolendry.

 

Podane składniki są na jedną porcję.

 

 

 

ZIELONE JAJKA Z SZYNKĄ

 

Przepisy -> Śniadanie -> Zielone jajka z szynką

Takie weekendowe śniadanie można, szczerze mówiąc, zjeść o dowolnej porze z tą samą przyjemnością. Naleśniki z pesto, a w nich zawinięte cienkie plastry delikatnej różowej szybki.

Zielone jajka z szynką

Składniki

75g pesto

1 jajko

75g mąki

150ml mleka

olej do smażenia

5 dużych, cienkich, plastrów szynki

Sposób przyrządzenia

 

Zmieszaj razem pesto, jajko, mleko i mąkę na jednolite ciasto.

Wysmaruj patelnię olejem i postaw na średnim ogniu.

Na patelnie wlej ok. 100ml ciasta i rozlej po całej powierzchni.

Kiedy powierzchnia naleśnika będzie sucha, przewróć go na drugą stronę i smaż przez ok. 30 sekund.

Na każdy naleśnik połóż plaster szynki i złóż go w trójkąt.

 

 

 

PLACUSZKI SEROWE

 

Przepisy -> Śniadanie -> Placuszki serowe

To jest idealne danie na śniadanie. Zadziwia prostotą przygotowania no i cudownym smakiem, którym można się delektować dosłownie w kilka chwil po przygotowaniu i to z samego rana. Placuszków nie smaży się na tłuszczu tylko bezpośrednio na patelni teflonowej więc są mało kaloryczne.

Placuszki serowe

Składniki

3 jajka (żółtka i białka osobno)

2 łyżki cukru

50g mąki

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

225g serka białego

Propozycja podania:

250g pokrojonych truskawek

1/2 łyżeczki octu balsamicznego

1/2−1 łyżeczki cukru

Sposób przyrządzenia

 

Potrawę zacznij od przygotowania polewy do placuszków.

Pokrojone truskawki umieść w misce, skrop je octem balsamiczny i posyp cukrem. Miskę przykryj folią i odstaw na bok na czas robienia placuszków.

Wykonanie ciasta na placuszki zacznij od zmieszania żółtek z cukrem (dobrze je utrzyj).

Następnie do masy z żółtek i cukru dodaj serek, mąkę i ekstrakt waniliowy.

W osobnej misce ubij białka. Ubite białko dodaj do masy serowej, delikatnie mieszając , aż połączą się wszystkie składniki.

Placuszki piecz na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor ok. 1 min z każdej strony.

Wcześniej przygotowane truskawki rozgnieć widelcem i podawaj z ciepłymi placuszkami.

 

 

 

GOTOWY MIX NA PLACKI

 

Przepisy -> Śniadanie -> Gotowy mix na placki

Nigella Lawson pisze: "To jest coś co definitywnie zmieni Twoje życie. Zrób co następuje: wymieszaj poniższe składniki, trzymaj je pod ręką w jakimś słoju. A ilekroć będziecie mieli przygotować rano coś dobrego, nałóż do miski trochę gotowego miksu zmieszaj z mlekiem, jajkiem, stopionym masłem i już. Góra placków, która powstaje bez specjalnego zastanowienia. "

Gotowy mix na placki

Składniki

600g mąki

3 łyżki proszku do pieczenia

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka soli

40g cukru waniliowego

−na ciasto, na każdego 150g mixu na placki, dodaj:

1 jajko

250ml pełnotłustego mleka

1 łyżka roztopionego masła

Sposób przyrządzenia

 

Wymieszaj wszystkie składniki i umieść w słoiku.

Po wykonaniu ciasta na placki, według powyższego przepisu, rozgrzej patelnię z olejem.

Nakładaj na patelnię od 1 1/2−2 łyżek ciasta i smaż placki na złocisty kolor, z każdej strony.

 

 

 

GORĄCE SŁODKIE BUŁECZKI

 

Przepisy -> Śniadanie -> Gorące słodkie bułeczki

Coś na dobry początek dnia. Lekko słodkie, aromatyczne, maślane bułeczki z rodzynkami. Idealne nawet z samym masłem.

Gorące słodkie bułeczki

Składniki

− na ciasto

150ml mleka

50g masła

skórka z 1 pomarańczy

1 goździk

2 nasiona kardamonu

400g mąki

7g drożdży

125g mieszanki suszonych owoców

1 łyżeczka mielonego cynamonu

1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

1/4 łyżeczki mielonego imbiru

1 jajko

−do posmarowania ciasta

1 jajko rozmącone z odrobiną mleka

−na krzyżyk na cieście

3 łyżki mąki

1/2 łyżki cukru

2 łyżki wody

−na cukrową glazurę

1 łyżka cukru

1 łyżka gorącej wody

Sposób przyrządzenia

 

W rondlu podgrzej mleko z masłem, skórką z pomarańczy, goździkiem i kardamonem, do czasu kiedy masło się rozpuści, wtedy rondel odstaw na bok.

Do miski wsyp odmierzoną mąkę, drożdże, suszone owoce i przyprawy.

Kiedy mieszanka z mleka nabierze temp. pokojowej wyjmij z rondla goździk, kardamon i dodaj jajko.

Zawartość rondla z płynnymi składnikami wlej do miski z mąką.

Wyrób ciasto ręcznie bądź za pomocą miksera, jeśli jest za suche dodaj jeszcze odrobinę ciepłego mleka lub wody.

Z ciasta uformuj kulkę obwiń ją folią spożywczą i pozostaw na noc w lodówce.

Nastaw piekarnik na 220 C.

Wyjmij ciasto z lodówki by nabrało temp. pokojowej.

Wyrób je ponownie, aż będzie delikatne i elastyczne.

Następnie uformuj z ciasta ok. 16 małych bułeczek, ułóż je na...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin