SŁODKA KUKURYDZIANA ZUPA Z PIECZONYMI CHIPSAMI TORTILLA
Przepisy -> Zupy -> Słodka kukurydziana zupa z pieczonymi chipsami tortilla
To przepis na bardzo pożywną zupę kukurydzianą. Doskonała na zimowy obiad − rozgrzewa i pobudza podniebienie. Zupa ma lekko słodkawy i intensywny smak z wyczuwalnym aromatem czosnku, a w połączeniu ze słonymi chipsami zapiekanymi z żółtym serem − jak dla mnie komponuje się wspaniale. Jeśli lubicie kukurydzę to musicie ją wypróbować.
Składniki
1kg ziaren mrożonej kukurydzy, rozmrożonych
3 cebulki dymki ze szczypiorem, pocięte na części
1 ząbek czosnku, obrany
35g semoliny
1,5 l bulionowy warzywnego, otrzymanego z kostki bulionowej lub koncentratu
400g chipsów tortilla
200g startego ser żółtego
2 długie papryczki chili, bez pestek, pokrojone drobno
Sposób przyrządzenia
Nastaw piekarnik na 200°C
W mikserze umieść rozmrożoną kukurydzę, cebulkę dymkę, czosnek i semolinę. Zmiksuj całość na gładką masę. Gotową miksturę przełóż do dużego rondla , dodaj gorącego bulion i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz gaz i gotuj na małym ogniu pod częściowo przykrytym rondlem przez 10 minut.
W tym czasie rozłóż chipsy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i posyp startym serem. Chipsy zapiekaj 5−10 minut lub do czasu kiedy , ser się rozpuści.
Gotową zupę wlej do miseczek, na wierzch nałóż porcję chipsów z serem, posyp odrobiną posiekanej papryczki chili.
ZAPIEKANY KURCZAK Z CEBULĄ I KIEŁBASKAMI
Przepisy -> Zupy -> Zapiekany kurczak z cebulą i kiełbaskami
Lubię przygotowywać dania, które "same się robią". Kawałki kurczaka pieczone z cebulą i kiełbaskami, należą właśnie do gatunku potraw łatwych, szybkich i przyjemnych :)
1 duża cebula lub dwie małe
125ml oleju
2 łyżeczki musztardy
1 łyżka suszonej szałwii
mielony pieprz
1 cytryna
1 łyżka sosu Worcestershire
2kg kurczaka, pociętego na 10 kawałków
12 kiełbasek
2 łyżki posiekanych liści świeżej szałwii
Obierz i potnij cebule na osiem części , włóż do foliowego worka razem z olejem, musztardą, pieprzem , sokiem z cytryny, sosem Worcestershire i suszoną szałwią.
Wymieszaj wszystko razem dokładnie, dodaj kurczaka. Mięso w marynacie umieść na noc w lodówce.
Nastaw piekarnik na 220 C.
Następnego dnia wyjmij kurczaka z lodówki, aby nabrał temp. pokojowej. Umieść całe mięso wraz z marynatą w brytfannie, dookoła poukładaj kiełbaski. Posyp całość świeżo posiekanymi liśćmi szałwii.
Piecz 1 godzinę i 15 minut, od czasu do czasu obracając kurczaka i kiełbaski, aby zarumieniły się z każdej strony.
ZUPA BAGIENNA
Przepisy -> Zupy -> Zupa bagienna
Ostatnio w mojej kuchni królują potrawy, których wykonanie jest szybkie i mało skomplikowane. Ta zupa zdecydowanie do takich należy. Mała ilość składników, krótki czas przygotowania, niebiański smak; słodkość groszku i ciągnąca faktura mozzarelli − czego chcieć więcej?
500g mrożonego groszku
1 cebula dymka
750ml bulionu z kurczaka lub warzywny
1 kulka (100g) mozzarelli
Ugotuj groszek razem z dymką w bulionie.
Wyrzuć dymkę, pokrój kulkę mozzarelli na 4−5 części i wrzuć ją do garnka z bulionem i groszkiem.
Całość zmiksuj na gładką masę. Gotowe !
Jeśli chcecie by zupa była bardziej treściwa ugotujcie drobny makaron i dorzućcie do zupy. Talerz takiej zupy napełni, każdy głodny brzuszek :)
ZUPA Z KLUSKAMI DLA POTRZEBUJĄCYCH
Przepisy -> Zupy -> Zupa z kluskami dla potrzebujących
Sztukę kulinarną Chin wyróżniają nie tylko smak dań czy aromatyczne składniki, ale głównie sposób gotowania i podawania potraw. Tytułowa zupa jest jedną z moich ulubionych. W tej małej miseczce zawarta jest cudowna równowaga składników, smaków i konsystencji. W ciągu paru minut cały dom wypełnia cudowny aromat sosu sojowego, imbiru, anyżu i kolendy.
Ok. 175g japońskiego makaronu udon
750ml bulionu warzywnego lub drobiowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka brązowego cukru
1 gwiazdka anyżu
1 łyżeczka startego świeżo imbiru
75g kiełków fasoli
75g groszku cukrowego
75g pociętych w paski grzybów shiitake (same kapelusze)
2 główki chińskiej kapusty bok choy, drobno posiekane
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
W tym samym czasie do rondla wlej bulion, sos sojowy , wsyp cukier, anyż i imbir.
Kiedy bulion zacznie się gotować dodaj wszystkie warzywa, powinny gotować się ok. 2 min.
Gotowy makaron rozłóż do miseczek zalej bulionem i posyp świeżą kolendrą.
ZUPA Z ŁUSKANEGO GROCHU Z FRANKFURTERKAMI
Przepisy -> Zupy -> Zupa z łuskanego grochu z frankfurterkami
Jest to moim zdaniem najlepsza zupa jaką można ugotować z grochu. W przepisie zawarte jest to co najlepsze: cudownie aromatyczne połączenie grochu z selerem naciowym, czosnkiem i gałką muszkatołową, kremowa konsystencja, wspaniała słodycz marchewki oraz pikantny smak kiełbasek.
1 cebula
1 marchewka
1 ząbek czosnku
1 gałązka selera naciowego
2−3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
500g suszonego łuskanego grochu
1,25−1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
2 liście laurowe
ok. 8 frankfurterek
Obierz cebulę, marchewkę i czosnek, pokrój na duże kawałki. Całość umieść w mikserze, razem z pociętym na kawałki selerem. Zmiksuj wszystko na gładką masę.
Do rondla wlej olej , kiedy uzyska odpowiednią temp. Przełóż całą zmiksowaną wcześniej masę i smaż na średnim ogniu 5−10 min. , aż wszystko będzie miękkie , ale nie brązowe.
Dodaj gałkę muszkatołową i groch, dobrze wymieszaj.
Następnie dolej 1,25 litra bulionu i wrzuć liść laurowy, całość doprowadź do wrzenia.
Garnek przykryj pokrywką, zmniejsz ogień, zupę gotuj ok. 1 godziny , aż wszystkie składniki będą miękkie.
W trakcie gotowania jeśli to jest konieczne dodaj więcej bulionu. Kiedy zupa jest już gotowa dodaj pokrojone na niewielkie kawałki frankfurterki (ok.3cm) i gotuj jeszcze przez chwilę, tak by kiełbaski były w środku miękkie.
ZUPA Z SOCZEWICY
Przepisy -> Zupy -> Zupa z soczewicy
Dzisiaj przekonałam się, że kilka prostych składników, które właściwie zawsze są pod ręką w domowych zapasach, połączonych z odrobiną aromatycznych przypraw, wystarczy by w kilka minut przygotować pyszne danie. Zupa jest niezwykle sycąca, a dodatek świeżej bagietki cudownie z nią współgra.
4 marchewki ok. 500g
100g posiekanego bekonu lub pancetty
6 cebulek dymek
garść pietruszki
listki z dwóch gałązek świeżego tymianku lub 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
60ml oliwy aromatyzowanej czosnkiem lub 60ml oliwy z oliwek z jednym ząbkiem startego czosnku
500g czerwonej soczewicy
400g pomidorów z puszki
2 litry wody
Obierz, pokrój marchewkę i umieść ją w mikserze z bekonem lub pancettą, pietruszką i liśćmi tymianku.
Wszystko zmiksuj na papkę.
Na patelni podgrzej oliwę usmaż na niej zmieloną masę na średnim ogniu, aż całość zmięknie.
Następnie dodaj soczewicę i smaż jeszcze przez chwilę, aż soczewica stanie się lśniąca. Potem dodaj musztardę, pomidory i wodę, doprowadź do wrzenia.
Zupę gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę lub do momentu kiedy soczewica będzie miękka.
ZUPA Z CUKINI − ZUPA SZCZĘŚCIA
Przepisy -> Zupy -> Zupa z cukini − Zupa szczęścia
Słoneczna zupa szczęścia doskonale pasuje do otaczającej nas właśnie aury. Jest prosta w przygotowaniu i pyszna. A poza tym ... to podwójna dawka optymizmu na te pochmurne jesienne dni.
500g żółtej cukinii (2 duże)
skórka i sok z 1 cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka kurkumy
1 litr rosołu z kurczaka
100g ryżu basmati
sól i pieprz
Umyj i pokrój cukinie ze skórką w okręgi grubości 5mm. Wkłóż je do garnka razem ze skórką cytryny oraz oliwą, mieszaj i gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż cukinia zmięknie. Następnie dodaj kurkumę, wlej rosół oraz sok z cytryny, na koniec do garnka wrzuć ryż.
Co do rosołu − jak zwykle ja przygotowuję trochę skoncentrowanego bulionu z wodą. Jeśli wolicie, możecie użyć rosołu z jarzyn.
Gotuj wszystko przez 10−20 minut lub do chwili, kiedy cukinie i ryż zrobią się miękkie. Odstaw, garnek aby danie odrobinę ostygło przed podaniem. Zupę najlepiej jeść ciepłą a nie gorącą.
KUBAŃSKA ZUPA LECZNICZA Z CZARNEJ FASOLI
Przepisy -> Zupy -> Kubańska zupa lecznicza z czarnej fasoli
Nigella Lawson pisze: "To pierwszorzędne antidotum na wieczorną zgagę, spowodowaną nadmiarem wina wypitego na biurowym przyjęciu."
150g kiełbasek chorizo (nie salami)
2 dymki
1/2 łyżeczki mielonego kminu
1 puszka (425g) odsączonej czarnej fasoli
1 świeży pomidor
500ml może być z kostki lub proszku bulionu drobiowego
sok z 1 limonki, do smaku (możesz użyć gotowego soku z butelki)
2−4 łyżki posiekanej kolendry
Pokrój kiełbaski chorizo na plasterki, a plasterki na połówki lub ćwiartki, wedle uznania.
Smaż pokrojone kiełbaski w suchym rondlu około 5 minut, do chwili, gdy wypłynie z nich pomarańczowy tłuszcz i lekko się przyrumienią. Przełóż je łopatką z rondla do miski lub na talerz.
Odetnij zielone części dymek i zachowaj na później do pokrojenia, po czym drobno posiekaj białe części i wrzuć na wytopiony pomarańczowy tłuszcz wraz z mielonym kminem i mieszaj wszystko przez dwie minuty na małym ogniu.
Wsyp do rondla czarną fasolę, grubo posiekaj pomidora i dodaj − wszystko, ze skórką i pestkami − a następnie zalej bulionem. Wymieszaj zawartość i delikatnie podgrzewaj na wolnym ogniu, bez przykrywki, przez 10 minut.
Nalej zupę do 2 misek, dodaj kawałki kiełbasek, wyciśnij do każdej porcji sporo soku z limonki i posyp drobno posiekaną zieloną dymką i odrobiną kolendry.
ALOO GOBI
Przepisy -> Dania wegetariańskie -> Aloo Gobi
500−600g obranych ziemniaków
4 cebule dymki
1 duży kalafior
4 łyżki oleju
1 łyżeczka nasion kminu
1 łyżeczka nasion żółtej gorczycy
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/4 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka soli
świeżo zmielony czarny pieprz
Ugotuj w całości ziemniaki i odstaw do wystygnięcia. Kiedy ziemniaki będą zimne potnij je w kostkę wielkości 3−4cm. Potnij cebule w piórka, a kalafior na małe kwiaty ok. 4cm.
Na dużej patelni rozgrzej olej, podsmaż na niej kmin, ziarna gorczycy, aż będą strzelać. Dodaj pokrojoną dymkę, kalafior i gotuj całość na średnim ogniu, aż kalafior zbrązowieje miejscami.
Na patelnię wlej 125ml wody, przykryj pokrywką i gotuj składniki przez 10 min.
Po upływie podanego czasu, zdejmij przykrycie dodaj pozostałe przyprawy; sok z cytryny, ugotowane wcześniej ziemniaki, sól i odrobinę pieprz. Wymieszaj wszystko dokładnie i gotuj jeszcze przez 5−7 minut, do chwili aż kalafior będzie miękki, a ziemniaki ciepłe.
RACUCHY Z CUKINII
Przepisy -> Dania wegetariańskie -> Racuchy z cukinii
Nigella Lawson pisze: "Wiem, że słowo racuch wywołuje szereg skojarzeń ze smażonym na głębokim tłuszczu, sycącym jedzeniem. Te maleństwa są jednak naprawdę leciutkie. W przeciwieństwie do większości smażonych potraw najlepsze są jedzone nie prosto z patelni, ale po ostygnięciu do temperatury pokojowej. Najbardziej lubię je jako przystawkę. Albo z zieloną sałatą jako bezmięsny, letni lunch. "
4 cukinie (około 750g )
5−6 dymek, drobno posiekanych
250g fety
mały pęczek świeżej pietruszki, posiekanej
mały pęczek świeżej mięty, posiekanej i jeszcze trochę do posypania na koniec
1 łyżka suszonej mięty
1 łyżeczka słodkiej papryki
140g mąki
3 jajka, roztrzepane
oliwa z oliwek, do smażenia
3−4 limonki
Ręcznie lub na tarce elektrycznej zetrzyj grubo cukinię. Rozłóż ją na ściereczce i pozostaw na około 20 minut, aby się pozbyła nadmiaru soku.
Wrzuć posiekaną dymkę do miski i skrusz tam fetę. Dosyp świeżą pietruszkę i miętę oraz suszoną miętę i słodką paprykę. Dodaj mąkę i dopraw całość solą i pieprzem. Stopniowo wlej roztrzepane jajka i mieszaj, aby przed wrzuceniem tam odsączonej, cukinii wszystko dobrze się połączyło. Nie przejmuj się, jeśli ciasto będzie rzadkie i grudkowate − takie właśnie ma być.
Na dużej patelni rozgrzej trochę oliwy, po czym nakładaj kopiaste łyżki ciasta, rozpłaszczając je lekko, by nadać im kształt. Te małe racuchy smażymy po 2 minuty z każdej strony, aż zbrązowieją, a następnie przełóż na kilka wcześniej przygotowanych talerzy.
Pokrój limonki na ćwiartki i rozłóż je na brzegach talerzy. Posyp racuszki posiekaną miętą i jedz bez dodatków, tylko skropione sokiem z limonki.
Wychodzi około 25 sztuk.
SMAŻONE BAKŁAŻANY Z SEREM FETA, MIĘTĄ I CHILI
Przepisy -> Dania wegetariańskie -> Smażone bakłażany z serem feta, miętą i chili
Nigella Lawson pisze: "Kiedyś uważałam, że te nieskomplikowane rolki są idealnym warzywnym daniem do podania w formie przystawki lub dodatkiem do głównych potraw mięsnych z grilla. Okazało się, że wcale tak być nie musi. Jeśli podasz je jako przekąskę do drinków, to już przez całe lato będziesz mieć z głowy wymyślanie pierwszego dania. A ja się nimi zajadam także w środku zimy."
2 duże bakłażany pokrojone wzdłuż, na mniej więcej 10 cienkich plastrów
4 łyżki oliwy
250g sera feta
1 duże czerwone chili, drobno posiekane, z pestkami lub bez, zależy od tego, czy wolisz mniej, czy bardziej ostre dania
duży pęczek świeżej mięty, drobno posiekanej i trochę dodatkowo do posypania gotowego dania
sok z 1 cytryny
czarny pieprz
Rozgrzej na dużym ogniu patelnię grillową lub grill elektryczny. Plastry bakłażana posmaruj z obu stron oliwą i piecz je po dwie minuty z każdej strony, aż się lekko zrumienią i zmiękną.
Do miski wkrusz fetę i wymieszaj z chili, miętą oraz sokiem z cytryny. Dodaj trochę świeżo zmielonego pieprzu. Nie musisz solić, ponieważ feta sama w sobie jest dość słona. Na jeszcze ciepłym plastrze bakłażana, w jednej trzeciej długości od szerszego końca, umieść czubatą łyżeczkę nadzienia i zwiń niezbyt ściśle w rulonik.
Ułóż rulonik na dużym talerzu i posyp resztą posiekanej mięty.
MUTTAR PANEER
Przepisy -> Dania wegetariańskie -> Muttar Paneer
227g sera paneer, pokrojonego w kostkę
2 ząbki czosnku
ok. 2,5cm świeżego imbiru
1 łyżeczka garam masala
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
250ml bulionu warzywnego
Podgrzej olej na dużej patelni, dodaj pokrojony w kostkę (ok. 1cm) ser paneer. Ser smaż tak długo, aż uzyska złotawy kolor. Następnie rozłóż go na ręczniu papierowym, tak by olej mógł obciec.
Uważaj ser pryska więc nie rób tego, w swoim najlepszym ubraniu :)
Odlej dwie łyżki oleju z patelni. Zmiksuj cebulę, czosnek i imbir w mikserze na gładką masę. Wyłóż całość na patelnię i smaż powoli ok. 5 minut z odrobiną soli. Dodaj mieszankę garam masala, kurkumę i gotuj kolejne 2 minut; zanim dodasz mrożony groszek.
Zmieszaj koncentrat pomidorowy z bulionem warzywnym i wlej całość na patelnię. Pomieszaj jeszcze raz, zmniejsz ogień, przykryj pokrywką gotuj przez 15 minut, aż groszek będzie miękki. Na koniec dodaj ser paneer.
Danie podawaj ciepłe.
MAKARON Z CYTRYNĄ, CZOSNKIEM, GRZYBAMI I TYMIANKIEM
Przepisy -> Makarony -> Makaron z cytryną, czosnkiem, grzybami i tymiankiem
225g pieczarek; pokrojonych w cienkie plasterki
80ml oliwy extra virgin
1 1/2 łyżeczki soli
1 mały ząbek czosnku; zmiażdżony
starta skórka i sok z 1 cytryny
4 gałązki świeżego tymianku, obranego, co daje 1 łyżeczkę listków
500g makaronu typu linguine
1 pęczek świeżej, posiekanej pietruszki
2−3 łyżki świeżo startego parmezanu
świeżo zmielony pieprz, do smaku
W dużej misce umieść, pokrojone w plasterki pieczarki, oliwę, sól, zmiażdżony czosnek, sok z cytryny i jej skórkę, oraz listki tymianku.
Ugotuj makaron z godnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie osusz. Szybko umieść makaron w misce z grzybową miksturą.
Wymieszaj wszystko dokładnie, dodaj pietruszkę, ser i pieprz.
MAKARON Z SEZAMEM I MASŁEM ORZECHOWYM
Przepisy -> Makarony -> Makaron z sezamem i masłem orzechowym
Są takie dni kiedy wiemy, że w pracy spędzimy sporo czasu, bez szansy na zjedzenie obiadu... Trzeba się jakoś ratować. Makaron z sezamem i masłem orzechowym, to wspaniałe danie na takie właśnie dni.
−NA DRESSING:
1 łyżka oleju sezamowego
...
bogg