TERAPIA GERSONA.pdf.pdf

(137 KB) Pobierz
Gerson Terapia
Zapowiedź warsztatów i ksiąŜki - Max Gerson - Sekrety Zdrowia
Page 1 of 13
Zapowied ź warsztatów i ksi ąŜ ki - Max Gerson
07.04.2008.
W Październiku 2008 ukaŜe się w Polsce ksiąŜka pod tytułem „Terapia Doktora Gersona
lekarstwo na raka i inne choroby przewlekłe” , napisana przez Charlotte Gerson (córkę Gersona).
Odbędą się równieŜ warsztaty poświecone temu tematowi. Do Polski przyjedzie Howard Straus,
Charlotte Gerson, by wygłosić prelekcje.
KsiąŜka jest uaktualnionym i uzupełnionym przewodnikiem po terapii Gersona, opisanej w ksi
Dr Maxa Gersona z 1958 roku. Wiele się zmieniło na świecie od tego czasu, często na gorsze
środowisko i powietrze jest dziś bardziej zanieczyszczone, poŜywienie coraz bardziej sztuczne,
organizmy pacjentów są znacznie bardziej toksyczne niŜ 60 lat temu. KsiąŜka uwzględnia wszystkie
te zmiany, bierze równieŜ po uwagę wpływ współczesnych metod leczenia raka – chemioterapii i
naświetlania – które dopiero raczkowały w czasach Dr Gersona i nie zostały przez niego wzięte pod
uwagę.
Z jednej strony ksiąŜkę moŜna potraktować jako nieoceniony przewodnik po podstawowych
zasadach pozwalających zachować dobre zdrowie i uniknąć chorób we współczesnym świecie.
JednakŜe prawdziwym jej celem jest słuŜenie jako wyczerpujący podręcznik dla powaŜnie chorych
pacjentów, którzy zdecydowali się wyzdrowieć.
Terapia Gersona jest intensywną kuracją wymagającą całkowitego zaangaŜowania. PoniewaŜ
całym świecie jest niewielu lekarzy przeszkolonych w jej zakresie, większość pacjentów nie jest w
stanie znaleźć profesjonalistów, którzy poprowadziliby ich przez proces leczenia.
Z uwagi na ten właśnie fakt, autorzy przedstawiają w niniejszej ksiąŜce kompletny opis terapii.
Czytelnik dowiaduje się z niej, które choroby mogą być leczone, czego wymaga kaŜdy z
poszczególnych kroków terapii, jaki jest rozkład dnia pacjenta, jakie badania są zalecane i jak
interpretować ich wyniki, jakie zabiegi naleŜy przeprowadzać oraz jakie lekarstwa/suplementy
będą potrzebne. Z ksiąŜką tą, jako dokładnym podręcznikiem, chory moŜe sam, krok po kroku,
przejść przez całą terapię Gersona. PowaŜnie chorzy pacjenci zmuszeni są do dokonywania
całkowicie nowych wyborów w Ŝyciu, do czego potrzebują rozeznania i pełnej informacji. „Terapia
Doktora Gersona” daje im więcej informacji, moŜliwość nowych wyborów i nadzieję.
UWAGA: WARSZTATY
Począwszy od jesieni 2008 będą w Polsce prowadzone warsztaty poświęcone terapii Gersona.
Więcej informacji na ten temat wraz z zapisami na warsztaty pod adresem:
info@kundaliniyoga.pl lub na stronie internetowej: http://www.kundaliniyoga.pl/pl/
PoniŜej prezentujemy fragmenty ksiąŜki, która ukaŜe się w Polsce w październiku 2008 r.:
ROZDZIAŁ III
http://www.igya.pl/index2.php?option=com_content&task=view&id=317&pop=1&p...
2008-05-14
114516937.002.png
Zapowiedź warsztatów i ksiąŜki - Max Gerson - Sekrety Zdrowia
Page 2 of 13
Rozpoznanie przeciwnika
Podejście doktora Gersona do tematu zdrowia i chorób jest tak bardzo róŜne od podej
konwencjonalnej medycyny, Ŝe niezwykle istotne jest zrozumienie jego podstawowych zało
Kiedy to się stanie, teoria i praktyka terapii staną się klarowne i pełne głębokiej logiki. W
rzeczywistości wielu pacjentów wybiera program Gersona, b ę d ą c w gł ę bokim kryzysie
zdrowotnym, a to z powodu sensowności terapii i wiarygodniej obietnicy wyzdrowienia.
Celem terapii jest walka z przyczyną, a nie skutkiem choroby. Skupia się na dwóch aspektach, które
definiuje jako główne przyczyny chorób: zanieczyszczeniach (toksemii) i niedoborach. Obie s
skutkiem współczesnego nienaturalnego sposobu Ŝycia. Obie są związane, do pewnego stopnia, ze
współczesną zachodnią dietą i zanieczyszczeniem środowiska.
Przyjrzyjmy się zatem bliŜej naszym przeciwnikom.
TOKSEMIA
Powietrze, które wdychamy – czynnik absolutnie niezbędny do Ŝycia – jest wypełnione spalinami z
samochodów, niewidocznymi drobinami, które zalegają w naszych płucach; resztki paliwa lotniczego
spadają nieustannie z nieba; kominy niezliczonych fabryk zioną toksycznymi wydzielinami, a
sąsiedzi zatruwają nas odpadami prania na sucho. Woda, inny podstawowy element Ŝycia, jest
samo złej jakości; zawiera fluor i chlor oraz resztki róŜnorodnych substancji chemicznych, które
odporne są na wszelkie techniki oczyszczania (z wyjątkiem destylacji). Przemysł i nowoczesne
rolnictwo zanieczyszczają rzeki i jeziora.
Nowym elementem w tym i tak ponurym obrazie jest smog elektromagnetyczny – niewidoczna,
ale stale powiększająca się warstwa pola elektromagnetycznego, zewsząd nas otaczającego.
domach smog generowany jest przez odbiorniki telewizyjne, lodówki, komputery, kuchenki
mikrofalowe i telefony komórkowe. Poprzez nakładanie si ę na naturalne pole
elektromagnetyczne człowieka, powoduje on zgubne dla zdrowia efekty.
Na zewnątrz, maszty radiowe telefonii komórkowej powodują powaŜne problemy: w
okolicach nowo powstałych masztów odnotowuje się zwiększenie zachorowalności na
róŜne choroby, z rakiem na czele.
( Zobacz Rozdział 5: „ Załamanie systemu obronnego organizmu”)
Problem zanieczyszczeń zaczyna się w ziemi i roślinach w niej rosnących. Wysoce toksyczne
pestycydy, herbicydy, preparaty grzybobójcze i róŜne inne chemikalia są dziś uŜywane w
rolnictwie, pozostając na roślinach aŜ do czasu zbiorów i pojawienia się na naszych stołach. Wiele
z tych trucizn przenika w głąb roślin i nie moŜe być usuniętych poprzez płukanie. Nasza
codzienna dieta, o ile nie Ŝywimy się wyłącznie produktami organicznymi [tzn. uprawianymi
ekologicznie bez uŜycia chemicznych środków stosowanych do urawy roślin i we
względnie czystych regionach nieskaŜonych przemysłem – dop. Igyi] jest mocno „wzbogacona
http://www.igya.pl/index2.php?option=com_content&task=view&id=317&pop=1&p...
2008-05-14
114516937.003.png
Zapowiedź warsztatów i ksiąŜki - Max Gerson - Sekrety Zdrowia
Page 3 of 13
koktajlem agrochemicznych substancji, których skumulowany wpływ na zdrowie człowieka nigdy
nie został zbadany. W dalszym procesie przetwarzania Ŝywności dodawane są ogromne ilo
chemicznych substancji, z których wiele jest niebezpiecznych.
Ich zadaniem jest przedłuŜyć Ŝywotność produktów prawie w nieskończoność, uatrakcyjnić
wygląd i zastąpić brakujące naturalne walory smakowe sztucznymi dodatkami. Jedynym celem, dla
jakiego stosuje się te procedury, ironicznie nazywane „kosmetyką spoŜywczą”, jest słuŜ
nakierowanym na zysk przedsiębiorstwom produkującym Ŝywność, a Ŝywność ta nie ma nic
wspólnego ze zdrowym, bogatym w wartości odŜywcze pokarmem.
JednakŜe to niebezpieczeństwo nie powinno przysłonić nam faktu, Ŝe największym zagroŜeniem w
nowoczesnej diecie jest sól (sód) – substancja której bardzo trudno uniknąć. Pomimo oficjalnych
ostrzeŜeń przez jej naduŜywaniem, konsumpcja soli w krajach zachodnich pozostaje na alarmuj
wysokim poziomie. Skutkiem tego jest zatrzymywanie wody w komórkach, co z kolei prowadzi do
obrzęków. Sól stanowi równieŜ znaczne i niepotrzebne obciąŜenie dla nerek, podnosi ciśnienie krwi,
pozbawia potrawy smaku i powoduje, Ŝe potrzeba jej coraz więcej, Ŝeby wywołać efekt smakowy;
zakłóca przy tym procesy trawienne. Sól, jak przekonamy si ę w dalszej cz ęś ci ksi ąŜ ki, wpł
tak Ŝ e niebezpiecznie na procesy komórkowe, prowadz ą c do nowotworów.
Mięso jest najbardziej podstawowym składnikiem współczesnego jadłospisu, moŜe więc by
zaskoczeniem dla wielu, Ŝe nadwyŜki białka zwierzęcego stają się truciznami w naszym organizmie.
Faktem jednak jest, Ŝe nasze ciało, z jego długim układem pokarmowym, nie jest stworzone, aby
radzić sobie z dietą bogatą w białka zwierzęce. (W przeciwieństwie do zwierząt mięsoŜernych,
takich jak lwy i inne drapieŜne koty, których krótki układ pokarmowy pozwala na szybkie
przetrawienie i szybką eliminację odpadów powstałych przy trawieniu mięsa.). Idealna dla człowieka
dieta powinna być w przewaŜającej mierze roślinna, z minimalną zawartością białek zwierzęcych
obecnie jest odwrotnie.
Im bardziej przybywa nam lat, tym stajemy się mniej zdolni do trawienia białek zwierzęcych.
Niekompletnie przetrawione, zalegają w naszym organizmie, odkładając się jako toksyny. Tłuszcze
zwierzęce, obecne prawie w kaŜdym mięsie, produktach drobiowych i mlecznych są coraz gorzej
trawione w miarę jak się starzejemy, i enzymy trawienne nie są juŜ tak skuteczne. Zwierz
hodowlane karmione s ą w niezdrowy sposób z wykorzystaniem antybiotyków, hormonów i
syntetycznych ulepszaczy. Cokolwiek są one zmuszone spoŜywać, zostaje w ich mięsie, jajach i
mleku, ostatecznie trafiając na nasze stoły, zwiększając jeszcze ilość toksyn w pokarmie, a toksyny
te nieświadomie zjadamy. Aby się chronić, organizm próbuje pozbyć się tych wszystkich
szkodliwych substancji. Niestety, oprócz ogromu toksyn, z jakimi musi sobie radzić, dochodzi
jeszcze problem niedoborów.
NIEDOBORY
RównieŜ i ten wróg naszego dobrego zdrowia, podobnie jak w przypadku toksyn, ma swoje korzenie
w jakości ziemi uprawnej. Od ponad 150 lat zwiększa się systematycznie stosowanie nawozów
sztucznych, które dostarczają do ziemi trzy podstawowe pierwiastki: azot, fosfor i potas. Nie
dostarczają jednak ponad 50 innych minerałów, które są potrzebne, aby ziemia była zdrowa,
urodzajna, bogata w enzymy i mikroorganizmy, które charakteryzują naturalną, Ŝyzną, próchniczn
http://www.igya.pl/index2.php?option=com_content&task=view&id=317&pop=1&p...
2008-05-14
114516937.004.png
Zapowiedź warsztatów i ksiąŜki - Max Gerson - Sekrety Zdrowia
Page 4 of 13
ziemię. W skutek tego zuboŜona ziemia moŜe produkować jedynie ubogie w substancje odŜywcze
rośliny, które stają się naszym odpowiednio ubogim codziennym pokarmem.
Wyniszczenie postępuje w procesie obróbki Ŝywności. Wszelka puszkowana, marynowana,
butelkowana, w ę dzona, pasteryzowana czy w jakikolwiek inny sposób przetworzona Ŝ ywno
jest pozbawiana tych kilku walorów od Ŝ ywczych które jeszcze si ę zachowały; niszczona jest
przez wysok ą temperatur ę i konserwanty. W efekcie Ŝywności brakuje witamin i enzymów. Te
ostatnie, odgrywające niezwykle waŜną role w procesie trawienia, giną w temperaturze powyŜej 60°
C i mogą być dostarczone do organizmu tylko w postaci świeŜych owoców i sałatek. Niewielu jednak
ludzi je ich taką ilość, która wystarczyłaby do zapewnienia właściwego poziomu enzymów
koniecznych dla zdrowia organizmu. Z przedstawionego materiału jasno wynika, Ŝe dwaj główni
nieprzyjaciele naszego dobrego zdrowia i samopoczucia to zanieczyszczenia i niedobory – z nimi to
program Gersona zmaga się w pierwszej kolejności. JeŜeli nasze jedzenie byłoby naprawd
odŜywcze, nasze ciało lepiej radziłoby sobie z toksynami, ale tak nie jest. W rezultacie wcześ
czy później zaczyna się proces chorobowy, otwierając drzwi dla powaŜnych, chronicznych chorób.
Konieczne więc jest zmierzenie się z oboma tymi przeciwnikami, Ŝeby zainicjować proces
uzdrowienia i odbudować naturalne siły obronne organizmu. Będzie to tematem kolejnych
rozdziałów.
ROZDZIAŁ VIII
Dlaczego Terapia Gersona działa?
Podstawowe załoŜenia metody Gersona są proste i jasne, a jej praktycznie zastosowanie przez
ponad 60 lat dowiodło jej skuteczności, przynosząc nadzwyczajne efekty. A jednak pozostaje
pytanie: czy istniej ą jakie ś współczesne badania naukowe, które potwierdzałyby efektywno
metody Gersona , opracowanej tak wiele lat temu, częściowo intuicyjnie, częściowo przez ci
badania i obserwacje kliniczne, ale bez uŜycia skomplikowanych metod badawczych ? Mówi
prościej – czy ktokolwiek odkrył, dlaczego ta terapia działa ?
Odpowiedz brzmi: tak. Od czasu śmierci Dr Gersona w 1959 roku grupy wybitnych naukowców i
badaczy udowodniły i potwierdziły działanie tej czy innej z metod działania doktora Gersona. Kiedy
weźmiemy pod uwagę wyniki wszystkich tych cząstkowych badań, znajdziemy odpowiedź, dlaczego
ta metoda, stosowana całościowo, jest tak efektywna. W tym rozdziale zaprezentujemy najbardziej
uderzające ze znanych naukowych potwierdzeń.
W latach 70. lekarz, matematyk i biofizyk, doktor Freeman Widener Cope pisał w rozprawie
naukowej: „Na drodze eksperymentalnej zaobserwowano, Ŝe bogata w potas i uboga w sód dieta
stosowana w Terapii Gersona leczy wiele zaawansowanych stadiów raka u m ęŜ czyzn
innej pracy Cope stwierdził, Ŝe jeŜeli komórka jest uszkodzona w jakiś sposób, to samo zjawisko
moŜe się pojawić w komórkach w całym ciele pacjenta; „Najpierw komórka traci potas, nastę
absorbuje sód, później nabiera zbyt duŜo wody. Kiedy komórka ma juŜ w sobie zbyt duŜo wody,
wytwarzanie energii razem z syntezą białek i metabolizmem lipidów (tłuszczy) jest zahamowane.
http://www.igya.pl/index2.php?option=com_content&task=view&id=317&pop=1&p...
2008-05-14
114516937.005.png
Zapowiedź warsztatów i ksiąŜki - Max Gerson - Sekrety Zdrowia
Page 5 of 13
Gerson był w stanie opanować syndrom wyniszczenia komórek, który rozpoznał juŜ w latach 20. w
wyniku badań klinicznych, stosując swoje dietetyczne podejście eliminujące sód, wprowadzaj
duŜe ilości potasu oraz jego dodatkową suplementację, znajdując teŜ sposób na eliminację toksyn z
ciała przez wątrobę”.
Jest to niezwykle zwięzłe uzasadnienie wszystkich metod dr Gersona, łącznie ze ścisłym zakazem
spoŜywania białek i tłuszczy, których zniszczone komórki nie mogą prawidłowo przetwarza
dodatkowymi dawkami potasu i koniecznością detoksyfikacji wątroby.
W roku 1988 Doktor Patricia Spain Ward, historyk na Uniwersytecie w Illinois, Chicago,
zaprezentowała znakomitą monografię na temat Terapii Gersona, napisaną na zlecenie U.S. Office
of Technology Assasment. Choć jej praca nie opierała się na nowych badaniach, warto o niej
wspomnieć, Ŝeby stworzyć pełny i jasny obraz. Określała doktora Gersona jako „nauczyciela
naukowców” i najwybitniejszego obserwatora klinicznych fenomenów”.
dr Ward pisała w swoich obserwacjach, Ŝe pacjenci, stosując bogatą w potas i ubogą w sód diet
wydalali ogromne ilości sodu w moczu, a poprzez wykluczenie białek zwierzęcych z diety, te ilo
jeszcze się zwiększały. Dodawała: „dr Gerson wykazał, Ŝe medycyna konwencjonalna, uparcie
stojąca po stronie podawania duŜych ilości protein (białek) zwierzęcych, była w błędzie i wstrzyma
podawanie białek zwierzęcych pacjentom przez co najmniej sześć do ośmiu tygodni.”
WaŜne badanie, potwierdzające słuszność podejścia dr Gersona do zagadnienia białek zwierzęcych
u chorych, zostało opublikowane przez doktora Roberta A. Gooda z Uniwersytetu w Minnesocie,
znanego jako „ojciec współczesnej immunologii”.
Przeprowadził on eksperyment na świnkach morskich, karmiąc jedną grupę wolną od
zwierzęcych protein paszą, a drugą standardową karmą. Dr Good oczekiwał, Ŝe układ
immunologiczny grupy zwierząt karmionych paszą bez protein będzie szwankował, ale
stało się dokładnie odwrotnie. Limfocyty T świnek karmionych bezproteinowo stały się
niesamowicie aktywne i pozostały agresywne przez długi czas. Dr Good zdał sobie
sprawę, Ŝe poprzez wyłączenie białek zwierzęcych doszło do stymulacji układu
immunologicznego zwierząt, potwierdzając tym samym wcześniejsze odkrycia doktora
Gersona.
Pacjenci podczas Terapii Gersona otrzymują wystarczające ilości łatwo przyswajalnych bia
roślinnych w świeŜych sokach, ziemniakach i płatkach owsianych, które stanowią podstawowe
składniki diety. Utarło się błędne przekonanie Ŝe tylko pokarm pochodzenia zwierzęcego zawiera
proteiny. Wprost przeciwnie, zwierzęta takie jak owce, świnie i bydło są wegetarianami.
Kanadyjski naukowiec, doktor Harold dr Forster z Uniwersytetu Viktoria podszedł do problemu
śmiertelności w chorobach nowotworowych z punktu widzenia niedoboru minerałów w ziemi i jako
wody. Przeprowadził on wstępną komputerową analizę 200 przypadków
„spontanicznego” (częściowe lub kompletne zniknięcie guza bez stosowania terapii, która mog
takie skutki spowodować) cofnięcia się róŜnych rodzajów raka.
http://www.igya.pl/index2.php?option=com_content&task=view&id=317&pop=1&p...
2008-05-14
114516937.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin