Toksykologia - Wykład 5 - Azotany i Cyjanki.doc

(149 KB) Pobierz
Wykład 5

Wykład 5

Toksyczność związków azotu i cyjanków

 

Klasyfikacja i właściwości chemiczne tlenków azotu

Tlenki azotu klasyfikuje się na podstawie stopnia utlenienia:

·         Podtlenek azotu / N2O/

·         Tlenek azotu /NO/

·         Dwutlenek azotu / NO2/

·         Trójtlenek azotu /N2O3/

·         Czterotlenek azotu /N2O4/

·         Pięciotlenek azotu /N2O5/

 

Podtlenek azotu – N2O

·         Bezbarwny „gaz rozweselający” stosowany w lecznictwie do wywoływania krótkiej narkozy. Związek ten nie występuje w atmosferze w znaczniejszych ilościach, nie wywiera działania drażniącego. Gaz ma przyjemny słodkawy posmak, jest niepalny, słabo rozpuszcza się w wodzie.

 

Dwutlenek azotu – NO2

·         Gaz niepalny, silnie toksyczny, nie tworzy mieszaniny wybuchowej z powietrzem. Jest  silnie utleniający, gwałtownie reaguje z wodorem i amoniakiem, a z węglowodorami nienasyconymi już w temperaturze pokojowej tworzy związki nitrowe.

·         Zapach – ostry, duszący, przenikliwy. Dwutlenek azotu jest jest jednym z głównych składników zanieczyszczeń powietrza.

 

Trójtlenek azotu – N2O3

·         Ze względu na swoje właściwości fizykochemiczne nie jest spotykany w stanie wolnym, nie ma znaczenia w toksykologii. Jest to bezbarwny bezwodnik kwasowy.

 

Czterotlenek azotu – N2O4

·         Gaz bezbarwny, nie wywołuje znacznych objawów toksycznych

 

Pięciotlenek azotu – N2O5

·         Związek bezbarwny, łatwo krystalizujący. Jako bezwodnik, ze względu na swoje właściwości fizykochemiczne , w stanie wolnym nie występuje.

 

- Istotne znaczenie toksykologiczne mają dwutlenek i tlenek azotu. Występują najczęściej razem .

- zarówno tlenek jak i dwutlenek azotu występują przede wszystkim w środowisku miejskim i są to związki powstające na skutek działalności człowieka. Źródłem ich emisji są wymagające wysokich temperatur procesy spalania z dostępem powietrza. Oba te związki występują w gazach spalinowych.

- Dwutlenek azotu uważa się za bardziej toksyczny, jego toksyczność jest czterokrotnie większa niż tlenku azotu.

 

Objawy zatrucia ostrego:

·         Pierwszy okres zatrucia – okres podrażnienia- charakteryzuje się objawami:

- nieżytu spojówek, nosa i gardła, towarzyszyć im może kaszel, nudności i uczucie znużenia

- są to mało typowe objawy, przypominające infekcję grypową

- dolegliwości te występują w okresie 2-3 tygodni

·         Drugi okres – okres utajenia, bezobjawowy, może trwać od kilku do kilkunastu godzin, zwykle nie przekracza 24. ponieważ w tym okresie pacjent czuje się zupełnie dobrze, zwykle podejmuje ponownie pracę fizyczną. Fakt ten ma duże znaczenie rokownicze, gdyż wykonywanie wysiłków fizycznych w tym okresie  bezobjawowym często powoduje nagłe pogorszenie stanu zdrowia.

·         Okres ciężkich objawów klinicznych charakteryzuje się nagłym pojawieniem się złego samopoczucia, niepokojem, męczącym kaszlem z nastającą bardzo ciężką dusznością i obfitym odpluwaniem pienistej plwociny.

Rozwija się toksyczny obrzęk płuc

·         Akcja serca jest przyspieszona. W wyniku anoksji i zagęszczenia krwi występuje spadek ciśnienia tętniczego. Dołączają się następnie zaburzenia świadomości i wysoka temperatura ciała. W ciągu kilku godzin od wystąpienia objawów obrzęku płuc, na skutek asfiksji spowodowanej zablokowaniem wymiany gazowej w płucach następuje śmierć. 

 

Zawody narażone na kontakt z tlenkami azotu:

-          spawacze elektryczni i gazowi

-          pracownicy laboratoriów, wytwórni nawozów, barwników, leków

-          jubilerzy

-          wydmuchiwacze szkła

-          hutnicy

-          rolnicy

-          górnicy

-          pracownicy w tunelach

Ekspozycja zawodowa sprzyja prawdopodobnie rozwojowi przewlekłych zapaleń oskrzeli i rozedmy płuc. Ponadto sugeruje się zwiększoną podatność na infekcje dróg oddechowych w grupie narażonych.

NO2 działa drażniąco na oczy i drogi oddechowe, jest przyczyną zaburzeń oddychania, powoduje choroby alergiczne, astmę – szczególnie u dzieci mieszkających w miastach narażonych na smog.

 

Azotany i azotyny:

Właściwości i źródła narażenia:

- występują w przyrodzie, jako produkty rozkładu organicznych substancji azotowych

 

Głównym źródłem są nawozy sztuczne, ale także:

- nawozy naturalne

- naturalne pokłady soli mineralnych

- środki przemysłowe

 

Narażenie populacji generalnej:

- woda do picia – przede wszystkim woda studzienna

- żywność pochodzenia roślinnego – przede wszystkim nowalijki

ok. 90% azotanów i azotynów dostających się do organizmu pochodzi z wyżej wymienionych źródeł

 

Obecność azotanów i azotynów w warzywach jest niezamierzonym zanieczyszczeniem związanym z nieracjonalnym nawożeniem gleby

Do roślin jadalnych gromadzących szczególnie duże ilości azotanów należą - salata, rzodkiewka, burak, kalarepa

Zawartość azotanów może zmieniać się w zależności od odmiany warzywa nawet kilkakrotnie

Ilość azotanów i azotynów dostających się do organizmu może zależeć od nawyków żywieniowych (wegetarianie więcej), pory roku (więcej w okresie wiosenno- letnim)

Azotyny.jpg

 

Źródłem narażenia są też :

leki np. rozszerzające naczynia krwionośne i obniżające ciśnienie krwi / nitrogliceryna, azotyn sorbitolu, Azotyn amylu:

- rozszerza naczynia krwionośne obniżając w ten sposób ciśnienie krwi,

- zastosowanie w lecznictwie jako środek stosowany w chorobie niedokrwiennej

- stosowany jest także jako odtrutka w zatruciach cyjankami

- powoduje tworzenie methemoglobiny, która wiąże cyjanki do nietoksycznej cyjanmethemoglobiny

 

Wchłanianie:

- dobrze wchłaniają się z przewodu pokarmowego – żołądek, jelito (odcinek dwunastniczy) do krwi

-  przenikanie odbywa się na zasadzie transportu aktywnego

- z krwi przenoszone są do wszystkich tkanek

- w zależności od pH soku żołądkowego, mikroflory, substancji pokarmowych azotany mogą przechodzić w azotyny – związki o działaniu methemoglobinotwórczym

- przemianom takim sprzyja obniżona kwasowość soków żołądkowych – pH > 4, co powoduje występowanie w górnym odcinku przewodu pokarmowego nadmiernego rozwoju bakterii redukujących azotany do azotynów

 

Wydalanie:

- azotany wydalają się z moczem – w ciągu godziny ok. 90% dawki

- w przypadku infekcji bakteryjnej pęcherza moczowego azotany redukowane są do azotynów i w tej postaci wydalane z moczem

 

Mechanizm działania toksycznego:

- toksyczność azotynów jest ok. 10 x większa niż azotanów, a związane jest to z ich silnymi właściwościami utleniającymi

- przejawem tego działania jest utlenianie Fe2+  hemoglobiny do Fe3+, w efekcie powstaje methemoglobina, która nie ma zdolności odwracalnego wiązania tlenu

- w konsekwencji dochodzi do niedotlenienia OUN

- obraz zatrucia ostrego zależy od stężenia methemoglobiny we krwi

 

Obraz zatrucia ostrego w zależności od stężenia MetHb we krwi:

- < 2% - stan fizjologiczny

- > 10% - pierwsze objawy sinicy

- 20 – 50% - sinica, niedotlenienie krwi, trudności w oddychaniu, zawroty i bóle głowy, znaczne osłabienie, tachykardia, przy narastających cechach niedotlenienia utrata przytomności

- 50 – 60% - zaburzenia świadomości, niedotlenienie OUN, zaburzenia oddechu, ciśnienie tętnicze niskie z tendencja do wystąpienia wstrząsu

- > 60% - zgon

Diagnostyka laboratoryjna

Oznaczanie

 

Test bibułkowy

- MetHb – krew koloru czekoladowego, kolor nie zmienia się w czasie

- DeoxyHb – kolor ciemnoczerwony, ale jaśnieje pod wpływem powietrza

 

Azotany i azotyny są szczególnie niebezpieczne dla niemowląt do 3 m.ż. ze względu na:

- niedostateczna kwasowość soku żołądkowego, w następstwie, czego w wyższych odcinkach przewodu pokarmowego dochodzi do rozwoju drobnoustrojów redukujących azotany do azotynów

- niedostateczne wykształcenie układu enzymatycznego (reduktaza MetHb) katalizującego przejście methemoglobiny do hemoglobiny

- przyjmowanie stosunkowo dużej ilości płynów – ok. 10 x więcej w porównaniu ze starszymi niemowlętami w przeliczeniu na masę ciała

- wysoki udział hemoglobiny płodowej (60 – 80%), której żelazo dwukrotnie szybciej przechodzi w formę trójwartościowa niż w hemoglobinie osób dorosłych

 

Mechanizmy służące utrzymaniu równowagi pomiędzy zredukowana a utleniona forma hemoglobiny:

W erytrocycie istnieją następujące układy:

1.    

½ cząsteczki Glukozy + NAD                 pirogronian + NADH

 



       NADH + HbFe3+    reduktaza MetHb   NAD + HbFe2+

 

2.    

G-6-P + NADP     G-6-PD            6-PG + NADPH

(I etap szlaku pentozowego, niedobór G-6-PDH - fawizm)

 



NADPH + Hb(+3)   redukcja MetHb przy udziale CoA      NADP +Hb(+2)

Odtrutka – błękit metylowy – znacznie zwiększa szybkość tej przemiany

- 1% roztwór błękitu metylenowego w ampułkach do podania dożylnego, wit. C w ampułkach po 500 mg

- podajemy, gdy stężenie MetHb > 30%

 

Trzeci mechanizm służący utrzymaniu Hb w stanie zredukowanym polega na udziale GSH

3.    

NADPH + GSSG      GR             NADP + GSH



GSH + H2O2       GPx         GSSG + H2O

(Nadtlenek wodoru może być przyczyna utleniania Hb)

 

Fawizm

- osobniki z deficytem G-6-PD nie mogą jeść fasoli – fava (glikozydy purynowe)

- na fowizm cierpiał np. Pitagoras

- następuje liza erytrocytów, wydalanie ciemnego lub czarnego moczu

- u tych osób nie jest możliwy wzrost zarodźca malarii

            - osoby z deficytem G6PD nie mogą produkować dostatecznej ilości GSH do ochrony przed RTF

            - wskutek tego powstaje w ich czerwonych krwinkach  niekontrolowane usieciowanie białek,

               prowadzące do powstania ciałek Heinza / strątów białkowych/

            - anemia hemolityczna

- nosiciele defektywnych genów  nie mają zwykle niedokrwistości i innych objawów chorobowych do czasu, gdy ich czerwone ciałka nie są narażone na utleniacze.

- leki, które mogą wywoływać reakcje chorobowe:

-          środki przecimalaryczne

-          sulfonamidy

-          NLPZ

-          nitrofurantoina

-          Chinidyna, chinina

         

 

U kobiet w okresie ciąży:

- azotyny mogą przenikać przez barierę krew – łożysko, co może być przyczyna methemogobinemii u niemowląt

- przy poziomie methemoglobiny u matki 6, 39% u noworodka poziom ten wynosi 5, 87% i w ciągu kilku tygodni spada do wartości prawidłowej

- objawem toksycznego działania azotynów może być niedokrwistość u dzieci wskutek uszkodzenia erytrocytów i utkania erytroblastycznego szpiku. Może wynikać to z wpływu azotynów na zaburzenia enzymatyczne erytrocytów, zmniejszenie czasu ich przeżycia, nasilonej hemolizy czy destrukcji witamin z grupy B, miedzy innymi Wit B6

 

Azotany i azotyny mogą powodować również (narażenia przewlekle):

·         niedokrwistość wywołaną poprzez uszkadzające działanie tych związków na erytrocyty i utkanie erytroblastyczne szpiku

·         niszczenie witaminy, B6, której niedobór jest pierwotna przyczyna niedokrwistości

·         zahamowanie przyrostu masy ciała spowodowanej spadkiem łaknienia, jak tez działaniem tych związków na wit. A (utlenianie), której obecność niezbędna jest do budowy struktur komórkowych i syntezy białka

·         rozpad wit. A i karotenu zachodzi w przewodzie pokarmowym, a obniżenie jej stężenia szczególnie w wątrobie wpływa niekorzystnie na przemiany białkowe i powoduje wzrost aktywności ASPAT i ALAT w surowicy (wzrost przepuszczalności błon komórkowych)

·         obniżenie wartości odżywczych pożywienia, w wyniku upośledzenia wykorzystania tłuszczów, białek, węglowodanów, wit. z grupy B, w wyniku hamowania ich trawienia

·         niekorzystne oddziaływanie na wątrobę, obrzmienie mitochondriów, zaburzenia w rozkładzie glikogenu oraz zaburzenia w przemianach tłuszczów, wzrost zawartości wolnych kwasów tłuszczowych w surowicy wskutek zaburzenia ich pobierania przez wątrobę

·         modyfikacja funkcji immunologicznej przewodu pokarmowego

 

Wpływ na środowisko

Proces naturalny                             spływ nawozów



Składniki biogeniczne

/węgiel, azot, fosfor/                Eutrofizacja – proces przyspieszony

                                                 / nadmierne wzbogacanie wód w 



                                                  składniki pokarmowe N, P/

 



             Zakwit wody                                   Deficyt tlenu



           Rozwój bakterii i glonów                     

                                                             

                                                              Masowe śnięcie ryb       

 

Obecność azotanów i azotynów w środowisku, a zatem i w żywności jest niebezpieczne także z tego powodu, iż mogą być prekursorami nitrozoamin – związków uważanych za rakotwórcze, jak tez wykazujących działanie mutagenne.

Azotany i azotyny (endogenne i ksenobiotyki) mogą być przyczyna powstawania w organizmie karcinogennych nitrozoamin.

 

Tworzenie nitrozoamin polega na elektrofilowym podstawieniu NO+ do wolnej pary azotu aminowego występującego w II i III -rzędowych aminach i amidach, IV rzędowych zasadach amonowych lub związkach chemicznych zawierających azot w pierścieniach heterocyklicznych.

Nitrozowaniu najłatwiej ulegają aminy III rzędowe.

 

Na kinetykę tych redukcji ma wpływ:

- pH środowiska – największa szybkość w pH 3 – 3,4

- temperatura

- zasadowość aminy – szybkość zwiększa się wraz ze spadkiem zasadowości

- katalizatorem reakcji są jony halogenowe i tiocyjaniany

 

Znanym i skutecznym inhibitorem tworzenia nitrozoamin jest kwas askorbinowy, który redukuje azotyny do tlenku azotu w środowisku słabo kwasowym i utleniający się jednocześnie do kwasu dehydroaskorbinowego.

 

Związki te, chociaż znane od dawna, wyizolowano z maczki rybnej dodawanej do paszy przeznaczonej do karmienia bydła dopiero w 1927 roku. Stwierdzono, ze powstały one z białka będącego w stanie rozkładu (nieświeża ryba) i dodanego azotynu sodu (konserwant). Związki te mogą występować w konserwowanym mięsie i rybach – przede wszystkim wędzonych, dojrzewających serach. Pewne śladowe ilości stwierdzono także w mleku w proszku.

 

W ostrym zatruciu powodują:

-  uszkodzenie wątroby – martwica środkowej części zrazików wątrobowych połączona z krwawieniem,

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin