Szarlotka pychotka.rtf

(1 KB) Pobierz

Szarlotka pychotka

 

Przygotowanie: 20 minut

 

Oczekiwanie: 30 minut

 

Pieczenie: 45 minut

 

Trudność: średnio trudne

 

 

Składniki

 

•1 kg twardych jabłek

                           

•35 dkg mąki

                           

•25 dkg tłuszczu (np. Kasia)

                           

•5 jaj

                           

•1 łyżeczka proszku do pieczenia

                           

•20 dkg cukru

                           

•cukier waniliowy, cynamon, rodzynki

                           

                            szczypta soli, aromat

 

 

Etapy przygotowania

 

1.Ciasto: mąkę i proszek do pieczenia posiekać nożem z tłuszczem, żółtkami i aromatem. Dodać szczyptę soli, krótko zagnieść. 1/3 ciasta włożyć do zamrażarki a resztę do lodówki na pół godziny.

                                                       

2.Ciasto z lodówki wyłożyć na blachę, na nim ułożyć pokrojone na cienkie cząstki jabłka, dodać rodzynki. Posypać cynamonem i cukrem waniliowym.

                                                       

3.Białka ubić ze szcyptą soli i cukrem. Pianą przykryć jabłka. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta (z zamrażarki)

                                                       

4.Piec w 180 stopniach przez ok. 45 minut. Na 10 minut przed końcem uchylić piekarnik

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin