Puszysty sernik z bitą śmietaną
Przepis dla 6 osób
ser, 1,2kgśmietana30%, 0,5lbudynie śmietankowe bez cukru, 2sztJaja, 8sztcukier wanilinowy, 1sztcukier, 1 szklankaaromat waniliowy do smaku
Ciasto:
margaryna, 1/2kostkijajka, 2sztcukier kryształ, 1/2szklmąka pszenna, 3/4szklmąka ziemniaczana, 1/2szklproszek do pieczenia, 1łyżeczkaaromat smietankowy,
Opis przygotowania
czas przygotowania: > 90 min
1. Przygotowujemy ciasto na spód;
margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem.
Na blachę wykładamy ciasto łyżką maczaną w gorącej wodzie.
Następnie masa serowa;
do sera dodajemy 1/2szklanki cukru ,cukier wanilinowy. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na
sztywno,z 1 szklanką cukru. Osobno ubijamy śmietanę. Do masy serowej utartej z cukrem dodajemy
po 1 żółtku, dalej budynie, pianę z białek, i śmietanę. Masę wylewamy na przygotowane ciasto,
pieczemy ok.1,2godz.180 st.2. Masy serowej /po połączeniu z pianą i śmietaną/ będzie dość dużo, więc radzę użyć dużej
miski. Przepis jest na dużą blachę. Po 1godz pieczenia sernik przykrywam folią aluminiową.
be.3