Tłuszcze nasycone a adrowie(1).odt

(37 KB) Pobierz

Tłuszcze nasycone i zdrowie


 


Puree ziemniaczane z ziołami i olejem kokosowym (dla 4 osób): Składniki: Olej kokosowy Amanprana z pierwszego tłoczenia, 8 ziemniaków, świeże zioła, takie jak pietruszka, kolendra, mięta, szczypta pieprzu Cayenne, nierafinowana sól. Przygotowanie: Ugotuj ziemniaki. W międzyczasie posiekaj zioła. Jeśli lubisz, możesz dodać ząbek czosnku. Posyp nimi ugotowane ziemniaki, wymieszaj dokładnie, dodając łyżkę oleju kokosowego Puree z marchewki z olejem kokosowym (dla 4 osób): Olej kokosowy Amanprana z pierwszego tłoczenia, 8 ziemniaków, pęczek marchewki, szczypta pieprzu cayenne, szczypta nierafinowanej soli morskiej, świeża natka pietruszki. Przygotowanie: ugotuj ziemniaki i marchewkę, a następnie przeciśnij przez praskę. Dobrze wymieszaj i natychmiast podawaj

Czy potrzebujemy także tłuszczów nasyconych?

Każdy olej, roślina, zwierzę czy istota ludzka składa się z nasyconych i jedno lub wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Mamy ponad 30 różnych kwasów tłuszczowych, a każdy z nich spełnia swoje specyficzne funkcje. To dlatego zróżnicowanie olejów z pierwszego tłoczenia jest tak samo ważne, jak zróżnicowanie świeżych owoców i warzyw. W zdrowej diecie, powinno być dwa razy więcej rodzajów zdrowych tłuszczów niż protein. Większość organizacji zajmujących się kwestiami zdrowia rekomenduje, aby 30% kalorii, które przyjmujemy, pochodziło ze zdrowych tłuszczów, w równych proporcjach rozdzielonych pomiędzy trzy ich rodzaje. Dlatego też jedna trzecia z tych zdrowych tłuszczów powinna pochodzić z tłuszczów nasyconych. Przez długi czas uważano, że tłuszcze nasycone nie spełniają żadnych szczególnych funkcji, mają jednak raczej negatywny wpływ na nasze zdrowie. Twierdzenie takie to już jednak przeszłość. Badania prowadzone w ciągu ostatnich 15 lat wykazały specyficzną funkcję nasyconych tłuszczów. Tłuszcze nasycone mają podstawowe znaczenie jeśli chodzi o przyswajanie wapnia i magnezu, chronią kwasy omega, poprawiają pracę płuc oraz procesy respiracji, wzmacniają naszą odporność. Wiemy, że 45 do 50% tłuszczu w pokarmie matki to tłuszcz nasycony, a ludzie mieszkający we Francji, Polinezji, Tajlandii czy na Filipinach, gdzie dieta jest bogata w tłuszcze nasycone, mają zdrowe systemy żylne. Tłuszcz nasycony, taki, jaki znajdziemy w oleju kokosowym czy oleju z serca palmy to najbezpieczniejsza postać tłuszczu, ponieważ nie ulega on procesom oksydacji. Tego typu tłuszcz pozwala unikać zmarszczek i procesów starzenia.

Zdrowe smażenie na oleju kokosowym z pierwszego tłoczenia

Olej kokosowy z pierwszego tłoczenia jest najbezpieczniejszym olejem do podgrzewania i głębokiego smażenia. Nawet często używany zachowuje niemal wszystkie swoje właściwości zdrowotne, a ponieważ zawiera głównie tłuszcze nasycone – nie staje się toksyczny. Jeśli tylko jest regularnie filtrowany, można go stosować nawet przez dwa lata. Ponadto olej kokosowy jest lekkostrawny i nadaje potrawom delikatny posmak. Doskonale sprawdza się przy smażeniu frytek.


 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin