Pytania z książki operon.doc

(94 KB) Pobierz
1

1. Podaj, jakimi cyframi oznaczono na schemacie układu pokarmowego człowieka narządy, w któ­rych zachodzi trawienie:

a)         cukrowców,

b)         białek,

c)         tłuszczów.

2.              Wątroba pełni wiele różnych funkcji. Wymień
trzy z nich i wykaż, że są one niezbędne dla
prawidłowego funkcjonowania organizmu czło­
wieka.

3.* Wymień hormony tkankowe wydzielane w ukła­dzie pokarmowym. Określ funkcję, jaką pełni każdy z nich.

4.  

Omów budowę błony śluzowej dwunastnicy
i dalszych odcinków jelita cienkiego. Wykaż
związek między budową a funkcją tej części ukła­
du pokarmowego.

5.   Przeczytaj uważnie tekst i na jego podstawie wykonaj polecenia.
„Zapotrzebowanie energetyczne przeciętnego człowieka pokrywane jest przez trzy
podstawowe składniki odżywcze: białko (12%), tłuszcz (25%) i węglowodany (63%).
Minimalne zapotrzebowanie na białko dla wyrównania koniecznego dla życia bilansu
azotowego wynosi 0,5 g/kg masy ciała/dobę, jednak dla normalnej wydolności po­
trzebne jest dwa razy tyle (białkowe minimum funkcjonalne), przy czym polowa musi
być dostarczona w postaci białka zwierzęcego (mięso, ryby, mleko, jajka). Białko zwie­
rzęce zapewnia zaopatrzenie organizmu w niezbędne aminokwasy, do których należą:
histydyna, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, fenyloalanina, treonina, tryptofan,
walina, a u dzieci prócz tych aminokwasów - arginina. Większość białek roślinnych za­
wiera ich niewystarczające ilości, co powoduje, że wartość biologiczna tych substancji
jest o połowę mniejsza".

 

a)         Oblicz, ile białka pochodzenia zwierzęcego powinno się znaleźć w dobowej diecie
osoby ważącej 55 kg.

b)        Przedstaw w postaci diagramu kołowego procentowy udział podstawowych składni­
ków odżywczych w zaspokajaniu potrzeb energetycznych organizmu.

c)         Wymienione w tekście aminokwasy należą do tak zwanych aminokwasów egzogen­
nych. Wyjaśnij znaczenie tego terminu.

d)        Spróbuj przekonać koleżankę stosującą dietę wegetariańską o konieczności spoży­
wania białka zwierzęcego. Podaj dwa argumenty, którymi możesz się posłużyć
w dyskusji.

6..              Za pomocą współczynnika masy ciała WMC (ang. BMI - body mass index) oceń, czy
twoja waga jest prawidłowa:

WMC = masa ciała [kg] /wzrost2 [m].

 

Współczynnik masy ciata (WMC)

Stan zdrowotny związany z masą ciata

Ryzyko wystąpienia chorób towarzyszących otyłości

poniżej 18,5 18,5-24,9 25-29,9 30-34,9 35-39,9 40 i więcej

niedowaga norma nadwaga otyłość I stopnia otyłość II stopnia otytość III stopnia

niskie średnie podwyższone umiarkowanie wysokie wysokie bardzo wysokie

Wytłumacz, dlaczego otyłość jest chorobą. Wymień choroby towarzyszące otyłości. . 7. Przeanalizuj poniższy wykres i wykonaj polecenia.

a)      Omów zależność przedstawioną na wykresie.

b)     Podaj średnią wartość odsetka osób z dużą nadwagą w całej populacji objętej bada­
niem.

c)      Wskaż grupę wiekową najbardziej narażoną na wystąpienie chorób towarzyszących

otyłości.

d)              Posługując się danymi z wykresu, oceń społeczne znaczenie występowania otyłości.

8.              Podaj i omów co najmniej dwie przyczyny otyłości występującej u:

a)    dzieci i młodzieży w wieku szkolnym,

b)    ludzi w wieku średnim.

9.              Wykres przedstawia rozkład współczynnika masy ciała w populacji młodzieży w wieku
15-19 lat. Wykonaj następujące polecenia:

a) Podaj, jaka część badanej populacji młodzieży ma niedowagę.

b) Wymień dwie prawdopodobne przyczyny występowania niedowagi wśród badanej
grupy wiekowej młodzieży.

c) Przedstaw konsekwencje zdrowotne stanu niedowagi w wieku 15-19 lat.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin