Chleb wieloziarnisty.doc

(102 KB) Pobierz
Chleb wieloziarnisty

Chleb wieloziarnisty

Chleb wieloziarnisty

Składniki na 2 bochenki:

·         1 kg mąki krupczatki (nie próbowałam z inną mąką)

·         6 łyżek siemienia lnianego

·         6 łyżek łuskanego słonecznika

·         1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich

·         3 łyżki sezamu

·         2 łyżki pestek dyni

·         1,5 łyżki soli

·         5 łyżek cukru

·         5 dag świeżych drożdży

·         1 litr wody

Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.

Wyrobić ponownie, ja po prostu mocno rozmieszałam (dalej ciasto będzie luźne) i przełożyć do natłuszczonych foremek keksowych (wymiary "dolne" mojej keksówki to 9 x 28 cm). Odstawić do wyrośnięcia (czas rośnięcia trzeba wyczuć, z pewnością nie musi podwoić objętości - rośnie bardzo krótko i wystarczy jak trochę podrośnie, inaczej może się nie udać; u mnie rósł około 20 minut). 

Piec około 1 godziny (piekłam 50 minut) w temperaturze 230ºC. 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin