Badanie wybranych parametrów jakośćiowych kompostu..pdf

(59 KB) Pobierz
Badanie wybranych parametrów jakośćiowych kompostu.
Politechnika Śląska
Wydział Inżynierii Materiałowej i Metalurgii
Sprawozdanie z Laboratorium
EKOLOGII I ZARZĄDZANIA ŚRODOWISKOWEGO
TEMAT:
Badanie wybranych parametrów jakościowych
kompostu
Uwagi prowadzĄcego:
Data przyjĘcia:
ImiĘ:
Nazwisko: Łukasz Wrona
Łukasz Kopytko
Dariusz Piekorz
Piotr Kubiesa
Grupa: ZIP30 Tychy Zaoczne
Sekcja: Sekcja 3
Podpis prowadzĄcego:
375237848.004.png 375237848.005.png 375237848.006.png
1. Opis teoretyczny
Ćwiczenie polega na określeniu cech organoleptycznych , oznaczeniu pH
kompostu oraz oznaczeniu zawartości wody metodą wagową.
Na ćwiczeniu powinniśmy ocenić kompost pod względem barwy , jego zapachu ,
struktury i ewentualnych zanieczyszczeń. Obserwacje zapisać i umieścić w
sprawozdaniu.
Oznaczenie ph – rozetrzeć w moździerzu próbkę kompostu powietrznie suchego.
Następnie odważyć 2 g sproszkowanego kompostu i przenieść do 3 zlewek o
pojemności 50 cm 3 . Odmierzyć 25 cm 3 0,1 M roztworu KCl i wlać do zlewek z
kompostem. Zawartość każdej zlewki dokładnie wymieszać szklaną bagietką i
pozostawić na ok. 2 godziny. Przed pomiarem zawartość zlewek dokładnie
wymieszać. Zanurzyć elektrodę pH-metru w zawiesinie i odczytać wartość pH. Po
każdym odczycie elektrodę przepłukać wodą destylowaną. Otrzymane wyniki
zestawić w tabeli 1.
Oznaczenie zawartości wody metodą wagową – Na szalce Petriego wysuszonej
do stałej masy m 1 odważyć około 2 g świeżego kompostu – m 2 . Kompost na
szalce należy rozprowadzić w taki sposób aby tworzył równomierną cienką
warstwę. Szalkę z kompostem umieścić w nagrzanej do 105 C° suszarce. Po
czasie 20 min suszenia szalkę należy wyjąć z suszarki i przenieść do eksykatora.
Po wystudzeniu szkiełko z kompostem zważyć. Następnie ponownie umieścić
szalkę z kompostem w suszarce i zważyć po kolejnych 10 min. Czynności
suszenia i ważenia należy prowadzić do momentu uzyskania stałej masy próbki
kompostu.
Uwaga! Czynności ważenia przeprowadzić zarówno na wadze analitycznej jak i
technicznej. Przeprowadzić odpowiednie obliczenia mające na celu wyznaczenie
zawartości wilgoci i suchej masy w próbce badanego kompostu. Wyniki
zanotować w tabeli 2.
2. Opis doświadczenia
W dniu 17.10.2010 na zajęciach z badań laboratoryjnych wykonywaliśmy ćwiczenie „
Badanie wybranych parametrów jakościowych kompostu „. Do przeprowadzenie
ćwiczenia użyliśmy następującego sprzętu dostępnego w laboratorium :
- suszarka
- pH-metr
- waga techniczna
- szalka Petriego
- eksykator
- zlewki 50 cm 3
- szklana bagietka
- roztwór 0,1 M KCl
- kompost świeży
- kompost powietrznie suchy
Ćwiczenie zaczęliśmy od oznaczenia Ph kompostu. Pierwszym krokiem było
odważenie kompostu powietrznie suchego i umieszczenia go w 3 zlewkach ( w
każdej po równo ) w ilości 2 g.. Następnie do każdej zlewki wlaliśmy po 25cm 3 0,1M
roztworu KCl którą wcześniej odmierzyliśmy w cylindrze pomiarowym . Całą
zawartość zlewki wymieszaliśmy i odstawiliśmy na około 1,5 godziny. Przed
pomiarem znów wymieszaliśmy zawartości zlewek a następnie dokonywaliśmy
pomiaru pH kompostu za pomocą pH-metru. Po każdorazowym zanurzeniu elektrody
w zlewce przepłukiwaliśmy ją wodą destylowaną. Otrzymane wyniki pomiarów
zapisaliśmy w tabeli 1.
Wartość pH
Próba
Pojedynczy
pomiar
Wartość średnia
7,77
1
7,776
2
7,77
3
7,79
375237848.007.png
W drugiej części ćwiczenia przystąpiliśmy do oznaczenia zawartości wody
metodą wagową. Na początku ćwiczenia zważyliśmy 2 g świeżego kompostu
następnie zważyliśmy samą szalkę. Po zważeniu szalki umieściliśmy na niej
kompost. Następnie szalkę z kompostem umieściliśmy w suszarce nagrzanej do
temperatury 105 C°. Po 20 minutach suszenia wyci ągliśmy szalkę ostudziliśmy i
zważyliśmy zawartość szalki z kompostem. Następnie ponownie wsadziliśmy szalkę
do suszarki i po kolejnych 10 minutach zważyliśmy postępowaliśmy tak aż do czasu
gdy masa kompostu po zważeniu miała cały czas tę samą wagę. Wyniki pomiarów
zapisaliśmy w tabeli 2. Brakujące obliczenia umieściliśmy w sprawozdaniu.
Parametr
Wynik
m 1 – masa szalki Petriego [ g ]
28,18
m 2 – masa szalki z kompostem [ g ]
30,20
m 3 – masa początkowa świeżego kompostu [ g ]
2
m 4 - stała masa kompostu po wysuszeniu w 105C°
29,54
m w % - wilgotność kompostu [ % ]
1,02 %
s.m. – zawartość suchej masy [ % ]
98,98 %
Brakujące obliczenia przedstawiliśmy poniżej :
Pierwszym etapem jest obliczenie wilgotności wagowej.
Wilgotność W określa się jako stosunek masy wody zawartej m w do masy stałej m s
(masy po wysuszeniu w temp. 105 °C). Wyra ża się ją w procentach wagowych i
nazywa niekiedy wilgotnością wagową
W = m w / m s * 100%
W = 30,20 / 29,54 * 100%
W = 1,02 * 100%
W = 1,02 % ã wpisane do tabeli wyników
Teraz przystępujemy do obliczenia suchej masy
s.m. = 100% - W [ % ]
s.m. = 100% - 1,02%
s.m. = 98,98% ã wpisane do tabeli wyników
375237848.001.png 375237848.002.png 375237848.003.png
3. Wnioski
W etapie pierwszym ćwiczenia oznaczaliśmy pH kompostu która wyniosła 7,77
optymalnie pH powinno wynosić 6,5
Kompost świeży który badaliśmy na laboratorium charakteryzował się kolorem
czarnym i był bezzapachowy , posiadał pojedyncze ziarnka piasku.
Po dokonaniu doświadczeń możemy ocenić iż badany przez nas kompost był
kompostem w którym następuje tzw. stabilizacja sucha ( ponieważ zawartość wilgoci
była poniżej 25 % ) czyli zatrzymanie procesów rozpadu z powodu niedostatku wody.
Idealna wilgotność powinna przekraczać 40%.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin