Na czym smażyć.txt

(2 KB) Pobierz
Na czym sma�y�? 
  
Nie musisz za ka�dym razem u�ywa� tego samego rodzaju t�uszczu.Wybierz ten,kt�ry najlepiej podkre�li walory smakowe potrawy.
T�uszczu nale�y u�ywa� oszcz�dnie - nigdy nie "na oko",tylko zgodnie z przepisem.Do smarowania patelni mo�na u�ywa� p�dzelka:pozwoli to na r�wnomierne pokrycie dna minimaln� ilo�ci� t�uszczu.Dotyczy to sma�enia nale�nik�w,racuch�w czy warzyw.
Produkty zawieraj�ce t�uszcz (np.mi�sa,nawet chude czy ryby) warto sma�y� na odpowiednich patelniach,np,grillowych,umo�liwiaj�cych ca�kowit� rezygnacj� z t�uszczu.

T�uszcz do sma�enia musi by� bardzo dobrze rozgrzany - do 180 stopni,ale nie dymi�cy.Za gor�cy mo�e powodowa� tworzenie rakotw�rczych substancji,za zimny wnika do sma�onych produkt�w,niepotrzebnie zwi�ksza ich kaloryczno��.(Wrzu� na t�uszcz kawa�ek czerstwej bu�ki: gdy wok� niej pojawi� si� p�cherzyki,wtedy jest odpowiednio rozgrzany.)
Oleje z pierwszego t�oczenia ( w tym oliwa extra vergine) trac� cenne substancje w wysokiej temperaturze.Lepiej wi�c do sma�enia wybieraj t�uszcze rafinowane.Poni�ej przedstawi� wady i zalety najpopularniejszych t�uszcz�w.

- Tradycyjne mas�o
Raczej niewskazane do sma�enia,bo szybko si� przypala (wyj�tkiem jest jajecznica - jajka �cinaj� si� w znacznie ni�szej temperaturze ni� mi�so).Mo�na jednak stosowa� mieszank� mas�a i oleju lub sklarowa� mas�o.W tym celu stop mas�o,zbierz pian�,a t�uszcz przelej przez sito.Klarowane mas�o ma przyjemny,orzechowy zapach i nie przypala si�.

- Smalec wieprzowy
Wykl�ty przez dietetyk�w,ma jednak niezaprzeczalne walory smakowe.Niezb�dny w potrawach kuchni w�gierskiej,dobry te� do sma�enia w g��bokim t�uszczu, np.mi�s. Stosuj go z umiarem i u�ywaj tylko raz.

- Olej sezamowy
Doskona�y do potraw kuchni azjatyckiej,nadaje sma�onym potrawom intensywny,orzechowy zapach

- Olej kukurydziany
Wyt�aczany z zarodk�w nasion.Ma neutralny smak i zapach.Mo�na na nim sma�y� wszystkie produkty,najlepszy do ryb i frytek.

- Olej uniwersalny
Najcz�ciej rzepakowy.Obecnie bardzo polecany przez dietetyk�w,kt�rzy radz� go u�ywa� do sma�enia zamiast popularnego s�onecznikowego.

- - Utwardzony t�uszcz ro�linny
Chemicznie utwardzony olej,pozbawiony smaku i zapachu.Nadaje si� do sma�enia w wysokich temperaturach.Mo�na go wi�c u�ywa� do sma�enia w g��bokim t�uszczu,np. frytki.Taki t�uszcz nie je�czeje,nie przypala si�,ani nie pryska.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin