Ryz z jablkami.txt

(0 KB) Pobierz
RY� Z JAB�KAMI (dla 4 os�b)

Sk�adniki : 500 g jab�ek, 2 �y�ki soku z cytryny, 4/5 szklanki wody, gar�� rodzynek (50 g), 3 szklanki mleka, 2 �y�ki mas�a, szczypta soli, szklanka ry�u, 3 bia�ka.

Przygotowanie :
- Jab�ka umy�,obra�,wykroi� gniazda nasienne,mi��sz pokroi� w kostk�. 
4/5 szklanki wody zagotowa� z sokiem z cytryny i 2 ca�ymi 1/2 �y�kami cukru. Doda� jab�ka,dusi� przez 8 minut. Wrzuci� rodzynki,dusi� jeszcze przez 2 minuty.Zdj�� z ognia, ods�czy� na g�stym sicie.

- Mleko zagotowa� z sol�,mas�em i 4 �y�kami cukru. Ry� op�uka�, os�czy�, wrzuci� do mleka.Doprowadzi� do wrzenia, gotowa� na ma�ym ogniu 20 minut, mieszaj�c od czasu do czasu. Jab�ka wraz z rodzynkami doda� do ry�u, wymiesza�.Mas� wy�o�y� do naczynia �aroodpornego. Bia�ka ubi� na sztywn� pian� dodaj�c troch� cukru. Pian� wy�o�y� na mas� jab�kowo - ry�ow�.Wstawi� do piekarnika,piec przez 3-4 minut w temperaturze 250 stopni.
Deser posypa� cukrem pudrem.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin