ryż a l'amande.txt

(0 KB) Pobierz
Oto przepis na ris a l'amande:

90 g ryzu deserowego
7,5 dl tlustego mleka
1-2 lyzki cukru
laska wanilii
200 gramow obranych migdalow
4 dl kremowki
1 opakowanie sosu wisniowego kirksebaer

Rozkroic laske wanilii, wyskrobac ziarenka i schowac. Zagotowac mleko w garnku z grubym dnem i dodac ryz, ciagle mieszajac. Dodac oprozniona laske wanilii i gotowac 4-5 min bez przykrycia. Wyjac laske wanilii, przykryc garnek i gotowac ryz 35-40 min na malym ogniu; czesto mieszac.Wystudzic ryz.
Posiekac migdaly i dodac je oraz cukier i ziarenka wanilii do ryzu. Ubic smietane i delikatnie wymieszac z ryzem. Zagrzac sos i podawac.

Wersja spolszczona: 
Ugotowa� zwyk�y ry� na p� g�sto, z niewielk� ilo�ci� cukru plus cukier waniliowy. Ostudzi�. Doda� posiekane migda�y i ubit� �mietan�. 
Podawa� z letnim sosem wi�niowym. 



Zgłoś jeśli naruszono regulamin