Oto przepis na ris a l'amande: 90 g ryzu deserowego 7,5 dl tlustego mleka 1-2 lyzki cukru laska wanilii 200 gramow obranych migdalow 4 dl kremowki 1 opakowanie sosu wisniowego kirksebaer Rozkroic laske wanilii, wyskrobac ziarenka i schowac. Zagotowac mleko w garnku z grubym dnem i dodac ryz, ciagle mieszajac. Dodac oprozniona laske wanilii i gotowac 4-5 min bez przykrycia. Wyjac laske wanilii, przykryc garnek i gotowac ryz 35-40 min na malym ogniu; czesto mieszac.Wystudzic ryz. Posiekac migdaly i dodac je oraz cukier i ziarenka wanilii do ryzu. Ubic smietane i delikatnie wymieszac z ryzem. Zagrzac sos i podawac. Wersja spolszczona: Ugotowa� zwyk�y ry� na p� g�sto, z niewielk� ilo�ci� cukru plus cukier waniliowy. Ostudzi�. Doda� posiekane migda�y i ubit� �mietan�. Podawa� z letnim sosem wi�niowym.
Raniaja