Sękaczek.doc

(189 KB) Pobierz
Sękaczek

                          Sękaczek

Składniki


 

Ciasto:

35 dag mąki

1 kostka margaryny

12 dag cukru kryształu

2 łyżki kwaśnej śmietany

2 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia


Masa jabłkowa:

1 kg jabłek

2 galaretki żółte


Masa orzechowa:

18 dag posiekanych orzechów

18 dag cukru kryształu

3 łyżki mleka

3 łyżki miodu

15 dag masła

 

                           

 

 

Etapy przygotowania


 

Ciasto:

1.Zarobić ciasto kruche: mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę zetrzeć na tarce do jarzyn na dużych oczkach i dodać mąki. Dokładnie zmieszać składniki. Żółtka, cukier, cukier waniliowy roztrzepać w śmietanie. Dodać mąki z margaryną i wyrobić ciasto.

2.Podzielić na 3 części i upiec 3 placki w temp. 200-220 C, aż się zarumienią.

 

Masa jabłkowa:

1.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Smażyć pod przykryciem 10 minut. Dodać galaretki w proszku i dobrze wymieszać.

 

Masa orzechowa:

1.Wszystkie składniki wymieszać. Lekko zagotować.

 

Przełożenie placka:

1.Placek - masa jabłkowa - placek - masa jabłkowa - placek - masa orzechowa

Zgłoś jeśli naruszono regulamin