Ciasto:
•35 dag mąki
•1 kostka margaryny
•12 dag cukru kryształu
•2 łyżki kwaśnej śmietany
•2 jajka
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
•1 kg jabłek
•2 galaretki żółte
Masa orzechowa:
•18 dag posiekanych orzechów
•18 dag cukru kryształu
•3 łyżki mleka
•3 łyżki miodu
•15 dag masła
1.Zarobić ciasto kruche: mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę zetrzeć na tarce do jarzyn na dużych oczkach i dodać mąki. Dokładnie zmieszać składniki. Żółtka, cukier, cukier waniliowy roztrzepać w śmietanie. Dodać mąki z margaryną i wyrobić ciasto.
2.Podzielić na 3 części i upiec 3 placki w temp. 200-220 C, aż się zarumienią.
1.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Smażyć pod przykryciem 10 minut. Dodać galaretki w proszku i dobrze wymieszać.
1.Wszystkie składniki wymieszać. Lekko zagotować.
Przełożenie placka:
1.Placek - masa jabłkowa - placek - masa jabłkowa - placek - masa orzechowa
monrose778