Serniki.pdf

(89 KB) Pobierz
Serniki
-1-
CZĬŀĚ PIERWSZA
SERNIKI
AUTOR: Mariusz Opitek
STRONA WWW: opitekmariusz.pl
KONTAKT:poczta@mariuszopitek.pl
TYTUþ: Serniki-czĭŁě pierwsza
WERSJA: 1.00
ROK OPUBLIKOWANIA:2008
www.mariuszopitek.pl J 2008
158009747.013.png 158009747.014.png 158009747.015.png
 
-2-
Serniki, podawane w Polsce nie tylko na Wielkanoc, przygotowywano na dziesiĨtki sposobw.
Wypiekano samĨ masĭ serowĨ lub kÿadziono jĨ na cieŁcie droōdōowym lub kruchym. Do sera
dodawano ugotowane, przetarte ziemniaki, Łmietanĭ, jogurt, mĨkĭ pszennĨ lub ziemniaczanĨ,
kaszĭ mannĭ, cukier, czekoladĭ, jajka, sok cytrynowy, kandyzowane owoce, bakalie, likiery,
przyprawy i wiele innych skÿadnikw.
Sernik puszysty
Smaczny sernik o bardzo delikatnej konsystencji - po prostu rozpÿywa siĭ w ustach.
Skÿadniki:
1/2 kg maki
kostka margaryny
3/4 szklanki cukru
2 jajka
Masa serowa:
1 kg biaÿego sera
1 litr mleka
2 budynie waniliowe
4 jajka
1 1/2 szklanki cukru
rodzynki
skrka pomaraķczowa lub owoce kandyzowane
Sposb przygotowania;
Z przesianej mĨki, cukru, margaryny i jajek zagniatamy ciasto i wkÿadamy do woreczka foliowego i
umieszczamy na godzinĭ w lodwce.
Ser mielimy dokÿadnie przez maszynkĭ (2-3 razy) lub rozdrabniamy dokÿadnie w mikserze. Moōna
teō kupiě od razu zmielony ser (lepiej jednak poczytaě skÿad i kupiě taki, ktry nie zawiera
ōelatyny, ani innych dodatkw). Ser mieszamy bardzo dokÿadnie z mlekiem, budyniami, ōÿtkami.
Biaÿka ubijamy na sztywnĨ pianĭ i delikatnie mieszamy z resztĨ. Dodajemy rodzynki lub inne
dodatki. Ciasto rozkÿadamy na prostokĨtnej blaszce i wylewamy na nie serowĨ masĭ. Ta masa jest
doŁě pÿynna, ale taka wÿaŁnie ma byě CaÿoŁě pieczemy godzinĭ do pÿtorej w 180 C.
Jak ktoŁ lubi bardzo sÿodkie serniczki moōe go jeszcze z wierzchu polukrowaě, kiedy wystygnie.
dodano
Sernik doskonaÿy
Skÿadniki:
1 kg sera peÿnotÿustego
1 ÿyōka mĨki ziemniaczanej,
1 szklanka cukru,
12 dag masÿa,
6 jaj,
wanilia,
rodzynki,
skrka pomaraķczowa,
www.mariuszopitek.pl J 2008
158009747.001.png 158009747.002.png 158009747.003.png
 
-3-
pÿ paczki proszku do pieczenia
ewentualnie czekolada do polania.
Sposb przygotowania:
Ser przepuŁciě przez maszynkĭ i dobrze rozetrzeě z masÿem. Ōÿtka utrzeě z cukrem do biaÿoŁci,
ubiě pianĭ z biaÿek. Wymieszaě ser, ōÿtka i pianĭ, dodajĨc mĨkĭ ziemniaczanĨ, utÿuczonĨ waniliĭ i
proszek do pieczenia. Wÿoōyě masĭ do podÿuōnej formy wysmarowanej masÿem i wysypanej tartĨ
buÿkĨ i wstawiě do gorĨcego piekarnika. Piec na jasnozÿoty kolor. Przed wyjĭciem z piekarnika
sprawdziě cienkim patyczkiem, czy juō jest upieczony. Po ostudzenia sernika moōna udekorowaě
go polewĨ czekoladowĨ.
Sernik pomaraķczowy
Skÿadniki:
30 dag sera peÿnotÿustego
2 ÿyōeczki mĨki pszennej
1 szklanka cukru pudru
12 dag masÿa
8 jaj
1 pomaraķcza
1 paczka cukru waniliowego
10 dag obranych migdaÿw
5 gorzkich migdaÿw
Sposb przygotowania:
Masÿo, cukier i ser utrzeě na jednolitĨ masĭ. WbijajĨc ōÿtka po jednym silnie ucieraě przez 1
godzinĭ. Dodaě pokrajane migdaÿy, skrkĭ i sok z pomaraķczy, cukier waniliowy, caÿoŁě wymieszaě.
Przed wÿoōeniem do formy dodaě mĨkĭ, sztywno ubitĨ pianĭ i wymieszaě. Wÿoōyě masĭ do formy
wysmarowanej tÿuszczem i wysypanej przesianĨ tartĨ buÿkĨ. Piec do 40 minut na jasnozÿocisty
kolor.
Sernik krakowski
Ciasto:
15 dag mĨki pszennej
5 ÿyōek cukru
4 kopiaste ÿyōki masÿa
1 jajo
2 ÿyōeczki proszku do pieczenia
Masa serowa :
25 dag sera
20 dag cukru
2 jaja
6 ÿyōek mĨki ziemniaczanej
15 dag rodzynkw
1 paczka cukru waniliowego
trochĭ kwaŁnej Łmietany
Do dekoracji:
konfitura z wiŁni
www.mariuszopitek.pl J 2008
158009747.004.png 158009747.005.png 158009747.006.png
 
-4-
Jajo i cukier utrzeě z czĭŁciĨ mĨki z proszkiem do pieczenia. Ochÿodzone masÿo pokrajane w
kawaÿki wyrobiě z pozostaÿĨ mĨkĨ, dodaě do masy, wymieszaě. Ciasto rozwaÿkowaě i wyÿoōyě nim
spd i boki formy (tortownicy). CzĭŁě ciasta zostawiě. Osuszony ser utrzeě na gĭstej tarce lub
przepuŁciě przez maszynkĭ, wymieszaě z niewielkĨ iloŁciĨ Łmietany na gÿadkĨ masĭ, dodawaě
stopniowo cukier, ōÿtka, cukier waniliowy, mĨkĭ ziemniaczanĨ, rodzynki i wyrobiě starannie.
Nastĭpnie wmieszaě powoli pianĭ z biaÿek. GotowĨ masĭ wyÿoōyě na ciasto. Na warstwie sera
uÿoōyě kratkĭ z paseczkw z reszty rozwaÿkowanego ciasta. Piec ok. 50 minut. Przybraě sernik
osĨczonĨ konfiturĨ z wiŁni, kÿadĨc owoce w kratkach.
Sernik ŁwiĨteczny
Ciasto kruche:
30 dag mĨki
15 dag masÿa
7 dag cukru pudru
2 ōÿtka
Masa serowa:
12 dag cukru
20 dag masÿa
50 dag sera tÿustego, niekwaŁnego
1/4 laski wanilii
15 dag skrki pomaraķczowej
4 ōÿtka
5 biaÿek (piana)
1 dag mĨki ziemniaczanej
Sposb przygotowania:
MĨkĭ przesiaě, posiekaě z masÿem, wymieszaě z cukrem i zagnieŁě ciasto z ōÿtkami. Z ciasta
wywaÿkowaě 2 krĨōki, jednym wyÿoōyě tortownicĭ, upiec na jasnozÿoty kolor. Ser przetrzeě przez
sito; utrzeě masÿo, do masÿa dodaě po jednym ōÿtku, cukier, ucieraě starannie; do masy dodaě ser
i mĨkĭ ziemniaczanĨ i ucieraě 10 minut, na koķcu dodaě drobno pokrajanĨ skrkĭ pomaraķczowĨ i
waniliĭ utartĨ; mĨkĭ ziemniaczanĨ uwaōnie odwaōyě, aby jej nie wÿoōyě za duōo; ubiě biaÿka na
pianĭ, wymieszaě z serem. Na upieczone ciasto wyÿoōyě ser, rozsmarowaě, wyrwnaě, przykryě
drugim krĨōkiem z surowego ciasta, pokÿuě i wstawiě do dobrze ogrzanego piekarnika. Piec
godzinĭ. Po ostygniĭciu moōna polukrowaě lub posypaě, dopki gorĨce, cukrem i waniliĨ.
Sernik gotowany z polewĨ czekoladowĨ
Masa serowa:
1 kg biaÿego sera
2 jajka
200 g. margaryny
2 szklanki cukru
2 budynie waniliowe
1/2 szklanki mleka
cukier waniliowy (dla mocniejszego smaku)
rodzynki,
skrka pomaraķczowa lub
owoce kandyzowane (jak kto lubi)
www.mariuszopitek.pl J 2008
158009747.007.png 158009747.008.png 158009747.009.png
 
-5-
Skÿadniki:
1/2 kg mĨki
150g. cukru
150g. margaryny
1 opakowanie proszku do pieczenia
jajko
ōÿtko
4 ÿyōki Łmietany
Skÿadniki na polewĭ:
150g. margaryny
150g. cukru pudru
2 ÿyōki wody
2 ÿyōki kakao
Sposb przygotowania:
Z podanych skÿadnikw zagniatamy ciasto, dzielimy na trzy czĭŁci i wkÿadamy na godzinĭ do
lodwki. KaōdĨ czĭŁě ciasta pieczemy osobno w 180 C na zÿoty kolor i odkÿadamy wszystkie trzy
placki do przestygniĭcia. Dobrze jest piec je w wysokiej prostokĨtnej blaszce, ktra potem
bĭdzie naszĨ formĨ do sernika.
Ser dokÿadnie mielimy (chyba ōe zakupiliŁmy zmielony) i wkÿadamy do duōego gara na maÿy ogieķ.
Dodajemy kolejno margarynĭ, cukier, cukier waniliowy oraz jaja. Budynie rozpuszczamy na mleku i
wlewamy na gotujĨcĨ siĭ masĭ. Chwilĭ jeszcze gotujemy dokÿadnie mieszajĨc. By nie powstaÿy
grudki. Dodajemy rodzynki i inne dodatki i wylewamy poÿowĭ serowej masy na pierwszy kruchy
placek leōĨcy na dnie prostokĨtnej blaszce w ktrej piekliŁmy kruche spody. Nakrywamy do
drugim i wylewamy na wierzch resztĭ. CaÿoŁě przykrywamy ostatnim, plackiem.
Wszystkie skÿadniki na polewĭ wkÿadamy do maÿego rondelka i doprowadzamy do wrzenia ciĨgle
mieszajĨc. Wierzch sernika zalewamy jeszcze gorĨcĨ polewĨ i wstawiamy na przynajmniej
godzinĭ do lodwki, by porzĨdnie stĭōaÿo i schÿodziÿo siĭ.
Semik wiedeķski
Skÿadniki:
150 g mĨki
1 ōÿtko
sl
800 g twarogu
12 jajek
150 g masÿa
250 g cukru pudru
1 ÿyōka cukru waniliowego
50 g rodzynek
50 g smaōonej skrki pomaraķczowej
cukier puder do posypania
Sposb przygotowania:
100 g masÿa pokroiě na kawaÿki, uÿoōyě na mĨce W3miieszanej z 50 g cukru i szczyptĨ soli.
Posiekaě masÿo noōem, dodaě 1 ōÿtko, rozetrzeě ciasto palcami, szybko zagnieŁě, uformowaě kulĭ,
owinĨě foliĨ i odstawiě do lodwki na 30 minut. Ciasto wyjĨě z lodwki, rozwaÿkowaě, wyÿoōyě nim
dno tortownicy, nakÿuě widelcem i piec 10 minut w temperaturze 200 C. Ser zemleě i przetrzeě
www.mariuszopitek.pl J 2008
158009747.010.png 158009747.011.png 158009747.012.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin