PĄCZKI.doc

(25 KB) Pobierz
PĄCZKI

PĄCZKI

 

Potrzeba

·         Ok. 3,5 szkl. mąki

·         4 łyżki cukru,

·         6 dag masła,

·         2 całe jajka,

·         4 żółtka,

·         1 szkl. mleka,

·         2 łyżki alkoholu (mocny - ok. 40%)

·         1 szczypta soli

·         5 dag drożdży

 

·         Powidła lub marmolada do nadziewania

·         Tłuszcz do smażenia (olej lub smalec)

·         Cukier puder do posypania gotowych pączków

 

Przygotowanie

 

Z ciepłego (ale nie gorącego) mleka, drożdży,  1 łyżki cukru robimy rozczyn, posypujemy 1 łyżką mąki i odstawiamy, żeby „ruszył”.

Całe jajka i żółtka ubijamy z pozostałym cukrem i szczyptą soli na parze, aż powstanie puszysty krem.

Masło topimy i studzimy.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn i krótko wyrabiamy (mikserem – końcówki „świderki”). Po chwili dodajemy krem jajeczny i dalej wyrabiamy, następnie wlewamy stopione masło, dalej wyrabiamy i na koniec alkohol. Wyrabiamy aż ciasto będzie jednolite i będzie się odrywało od brzegów miski (ok. 10 min.).

Po wyrobieniu odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Na ok. 40 min. Powinno podwoić objętość.

Jak ciasto wyrośnie to przekładamy je na stolnicę, wyrabiamy ręcznie przez chwilę.

Formujemy pączki metodą dla nas najwygodniejszą. Np. urywamy kawałek ciasta, rozpłaszczmy w rękach, nadziewamy, zlepiamy i formujemy kulkę, albo wałkujemy ciasto (na grubość ok. 7 mm.) wycinamy krążki szklanką, na połowę krążków nakładamy nadzienie, przykrywamy drugą połową krążków i zlepiamy. Można też zrobić pączki bez nadzienia – mniej pracy, a i tak są pyszne i dzieci chyba takie wolą. Pączki muszą teraz jeszcze chwilę wyrosnąć.

 

Smażenie

 

Tłuszcz rozgrzewamy dosyć mocno (wrzucony mały kawałek ciasta szybko wypływa. Tłuszcz nie może być jednak zbyt gorący, bo pączki będą palić a w środku mogą być surowe).

i smażymy paczki z obu stron na jasnobrązowy kolor. Po upieczeniu odsączamy pączki na papierowym ręczniku i jak wystygną posypujemy cukrem pudrem.
 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin