Odc. 31 - Z ciotką Niną.doc

(35 KB) Pobierz
1

1. Sernik z serka ricotta

Składniki:

·         1,5 kg sera ricotta

·         1 szklanka cukru

·         4 duże jajka

·         skórka z jednej cytryny

·         1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

·         1 łyżka likieru ziołowego (np. włoskiego Strega, Cointreau lub Triple Sec)

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Wyłóż formę do pieczenia papierem do pieczenia i nasmaruj go tłuszczem.
  2. Wymieszaj w mikserze ser, cukier, żółtka, skórkę z cytryny, wanilię i likier aż masa będzie gładka.
  3. W misce ubij pianę z białek. Dodaj do masy serowej i wymieszaj delikatnie. Wylej masę do formy do pieczenia i wyrównaj.
  4. Włóż ciasto do piekarnika i zredukuj temperaturę do 180 stopni. Piecz od 1 godziny do 1 godziny i 10 minut. Ciasto będzie rosło szczególnie na brzegach, na środku może być niższe i oklapłe. Gdy minie czas pieczenia, skręć piekarnik i pozostaw uchylone drzwiczki piekarnika aż do całkowitego wystygnięcia ciasta. Schłodź ciasto minimum 3 godziny przed podaniem, a najlepiej przez całą noc.

 

2. Smażona cykoria endywia

Składniki:

·         1 duża lub 2 małe główki cykorii endywii (eskaroli), ok. 0,5 kg

·         1/4 szklanki oliwy

·         3 ząbki czosnku, posiekane

·         szczypta suszonej czerwonej papryki

·         szczypta soli

·         1 puszka pomidorów, odcedzonych i pogniecionych rękami

Sposób przygotowania:

  1. Umyj, usuń głąb i podrzyj endywię na małe kawałki. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i wlej oliwę z oliwek. Dodaj czosnek i paprykę. Smaż aż zbrązowieją. Dodaj endywię, szczyptę soli i smaż mieszając aż do zwiędnięcia endywii (ok. 7-10 minut).
  2. Dodaj pomidory i duś aż pomodory zaczną się rozpadać a wszystkie składniki dobrze się połączą (ok. 3 minut).
  3. Podawaj natychmiast po przyrządzeniu.

 

3. Małże ciotki Niny

Składniki:

·         500 g małży (potrzeba ok. 36 sztuk, należy mieć kilka w zapasie w razie gdyby jakieś były otwarte – niejadalne)

·         1 szklanka bułki tartej Buddy’ego Valastro

·         2 duże ząbki czosnku

·         1 łyżka siekanej natki pietruszki

·         1/4 szklanki + 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Umyj małże w zimnej wodzie.
  2. Obrabianie małż: przygotuj ścierkę lub ręcznik, mały, ostry nóż z czubkiem. Trzymając ścierkę w niedominującej ręce (jeśli jesteś praworęczny Twoją niedominującą ręką jest lewa ręka) chwyć małża przy pomocy kciuka i pozostałych palców i przyciśnij lekko z boku, dzięki czemu będziesz mógł włożyć nóż w szparę muszli. Przesuń ostrze noża w dół, aż do dna małży, kręcąc ostrzem i przesuwając na boki. Zeskrob mięso małża z jednej połowy muszli do drugiej. Powtórz czynności z pozostałymi małżami.
  3. W misce połącz pozostałe składniki i wyłóż je równo na dnie patelni z nieprzywieralnym dnem. Umieść małże mięsem do dołu w kształcie okręgu zanurzając je w okruszkach. Zwiększ ogień. Kiedy okruszki zaczną skwierczeć, zmniejsz ogień. Smaż przez chwilę, potrząsając co jakiś czas patelnią aż wszystkie okruszki zbrązowieją i zaczną ładnie pachnieć.
  4. Przygotuj talerz odrobinę większy od patelni. Następnie szybkim ruchem odwróć patelnię nad talerzem aby przełożyć zawartość patelni na talerz. Dzięki temu otrzymamy talerz z pięknie rozłożonymi małżami. Serwuj małże z dodatkowymi kawałkami cytryny.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin