Odc. 29 - Pikantne i ostre.doc

(42 KB) Pobierz
1

1. Biała fasola z pieczonym czosnkiem

Składniki:

·         1 średnia główka czosnku, pieczona

·         2 puszki fasoli cannellini, przepłukana i odcedzona

·         2 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek

·         skórka z jednej cytryny

·         sok z połowy cytryny

·         1 łyżeczka soli

·         kilka ziaren czarnego pieprzu

·         2 łyżki posiekanego oregano

·         grzanki do podania

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 210 stopni. Zdejmij łupinę z zewnętrznej strony główki czosnku. Odetnij ok. 1 cm od góry z główki czosnku. Połóż czosnek na kwadratowym kawałku folii. Polej czosnek oliwą. Zawiń czosnek i piecz go przez 35-45 minut aż do miękkości.
  2. Do blendera wrzuć fasolę, czosnek, skórkę z cytryny, sok z cytryny i sól. Miksuj aż uzyskasz gładką i kremową konsystencję. Przełóż puree z fasoli do miski i dodaj pieprz. Posól w razie potrzeby. Podawaj puree polane oliwą i posypane oregano. Podawaj z grzankami.

 

2. Makaron z szynką, groszkiem i śmietaną

Ilość porcji: 4-6 osób

Składniki:

·         6 plasterków pieczonej szynki

·         3 łyżki masła, pokrojone na kawałki wielkości łyżeczki

·         2 szalotki, posiekane

·         2 ząbki czosnku, przepuszczone przez praskę

·         1 szklanka zielonego groszku

·         500 g długiego makaronu typu wstążki z falbanką (np. Rustichella Ricchia)

·         1/2 szklanki startego parmezanu

·         1 szklanka śmietany kremówki

·         czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ułóż plasterki szynki w stosu, zwiń je w rulon i pokrój w cienkie 5 mm paseczki. Rozdziel je od siebie.
  2. W dużym garnku zagotuj mocno osoloną wodę i wsyp makaron.
  3. Na dużej patelni rozpuść 2 łyżki masła i wrzuć szalotkę z czosnkiem. Smaż przez chwilę. Dodaj paseczki szynki i smaż aż lekko zbrązowieje. Dodaj groszek i dalej smaż.
  4. Gotuj makaron aż będzie al dente. Następnie go odcedź i wrzuć go na patelnię z szalotką i czosnkiem trzymając na średnim ogniu. Dodaj śmietanę, ser i wymieszaj. Dopraw pieprzem i natychmiast podawaj.

3. Sałatka z Antipasti

ilość porcji: na 4 osoby

Składniki:

·         1/2 szklanki sera provolone pokrojonego w 1 cm kawałki

·         salami, pokrojone w 1 cm kawałki

·         1 szklanka karczochów ze słoika, pokrojonych na ćwiartki

·         1 pieczona czerwona papryka, pokrojona w kawałki 5 x 1 cm

·         1/2 szklanki oliwek , pozbawionych pestek i pokrojonych

·         1 seler, cienko pokrojony

·         1 duża czerwona cebulka, cienko pokrojona

·         2 pomidory, połówka pokrojona

·         1 główka sałaty rzymskiej, posiekanej (można zastąpić sałatą lodową)

·         3 łyżki czerwonego octu winnego

·         1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin

·         1/2 łyżeczki suszonego oregano

·         1/2 łyżeczki suszonego tymianku

·         1 łyżeczka cukru

·         sól do smaku

·         świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

·         natka pietruszki, posiekana

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj ser, salami, karczochy, czerwoną paprykę, oliwki, cebulę, seler, pomidory i sałatę. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
  2. Do drugiej miski wlej ocet winny. Mieszając powoli wlewaj oliwę z oliwek. Dodaj oregano, tymianek, cukier, sól i pieprz. Polej składniki sałatki przygotowanym sosem. Podawaj natychmiast, posyp wierzch natką pietruszki.

Antipasti to tradycyjna włoska przystawka podawana na początku posiłku. Nazwa oznacza „przed posiłkiem” i zazwyczaj składa się z wędliny, sera i marynowanych warzyw.

 

4. Domowe włoskie naleśniki

Ilość porcji: na 4 osoby

Składniki na ciasto:

·         1 szklanka ciasta na naleśniki w proszku (tzw. pancake mix)

·         2/3 szklanki mleka

·         2 łyżki oleju

·         1 duże jajko + 1 żółtko

·         1 łyżeczka wanilii

·         olej do smażenia

·         cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Zamiast skorzystać z ciasta naleśnikowego w proszku, można zrobić własnoręcznie ciasto naleśnikowe dodając do niego 1 łyżeczkę wanilii lub trochę cukru waniliowego. Wtedy przechodzimy od razu do punktu 3 niniejszego przepisu.

  1. Wsyp do miski ciasto naleśnikowe w proszku. W drugiej misce wymieszaj ze sobą mleko, olej, jajko, żółtko i wanilię. Wlej mieszankę do ciasta naleśnikowego w proszku. Wlej ciasto do pojemnika z miarką z dzióbkiem do łatwego wylewania.
  2. Rozgrzej głęboką patelnię i wlej na nią olej na wysokość 1 cm. Rozgrzej do temperatury 160-170 stopni.
  3. Trzymając lejek kilka centymetrów nad olejem wylej ok. 1/4 część ciasta zaczynając od środka robiąc kółko na zewnątrz. Placek powinien mieć ok. 15 cm średnicy i może mieć odrobinę dziur w sobie. Kiedy dół naleśnika się przybrązowi, obróć go ostrożnie (w kierunku od siebie aby się nie pochlapać olejem) i smaż na brązowy kolor z drugiej strony.
  4. Przełóż usmażonego naleśnika na ręcznik papierowy do odcieknięcia. Podawaj naleśnik posypany z wierzchu cukrem pudrem lub cukrem cynamonowym (cukrem z cynamonem).

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin