Kulinarne inspiracje Tesco - Sałatki.pdf

(3226 KB) Pobierz
341063821 UNPDF
Letnia saþatka miħtowo-truskawkowa
stopieı trudnoĻci:
czas przygotowania: 00:15
iloĻę porcji: 2
Skþadniki:
100 g rukoli
8 truskawek
100 g czarnych oliwek
pokrojonych na poþwki
100 g sera gorgonzola
50 g orzechw wþoskich
Sos winegret:
Sposb przyrzĢdzania:
1 szalotka
1 þyŇka miodu
1 þyŇka musztardy francuskiej
4 þyŇki oliwy z oliwek
1 þyŇka oleju sþonecznikowego
3 þyŇki octu winnego lub
zwykþego spirytusowego
1 þyŇka soku z limonki lub cytryny
ĻwieŇa miħta
kilka gaþĢzek koperku
kilka gaþĢzek pietruszki
przyprawy: pieprz, sl, suszona
bazylia
Zrb sos winegret: Pokrj drobno szalotkħ, koper, pietruszkħ. Dodaj mid, sok z limonki, oliwħ,
olej, ocet, musztardħ i szczyptħ suszonej bazylii. Dopraw do smaku solĢ i pieprzem, wymieszaj i
odczekaj 10 min.
Rukolħ wymieszaj z sosem winegret i listkami miħty. UþŇ na saþacie pokrojone na ęwiartki
truskawki, oliwki, pokrojony w kostkħ ser gorgonzola i orzechy. Skrop oliwĢ i octem winnym.
Tak przyrzĢdzonĢ saþatħ polecamy podawaę z grzankami i pþwytrawnym winem.
341063821.027.png 341063821.028.png 341063821.029.png 341063821.030.png 341063821.001.png 341063821.002.png
Lodowa saþata z fetĢ, czosnkiem i
czarnymi oliwkami
stopieı trudnoĻci:
czas przygotowania: 00:15
iloĻę porcji: 4
Skþadniki:
1 saþata lodowa
200 g sera feta
100 g oliwek czarnych (bez
pestek)
250 ml jogurtu naturalnego
3 zĢbki czosnku
1 pħczek koperku
przyprawy: sl, pieprz
Sposb przyrzĢdzania:
Saþatħ opþucz i pokrj w paski. WyþŇ na talerz. Na saþacie uþŇ pokrojony w grubszĢ kostkħ ser
feta i oliwki. Z jogurtu naturalnego i wyciĻniħtego przez praskħ czosnku przygotuj sos i dopraw
go solĢ i pieprzem. Saþatkħ polej sosem i posyp drobno posiekanym koperkiem.
341063821.003.png 341063821.004.png 341063821.005.png 341063821.006.png 341063821.007.png 341063821.008.png
Pomidorowa saþatka na mchu z kieþkw
stopieı trudnoĻci:
czas przygotowania: 00:20
iloĻę porcji: 4
Skþadniki:
1 opakowanie kieþkw rzodkiewki
1 opakowanie kieþw lucerny
150 g pomidorkw koktajlowych
czerwonych
100 g pomidorkw koktajlowych
Ňþtych
2 Ļredniej wielkoĻci pomidory
2 þyŇeczki octu balsamicznego
1 þyŇka oliwy z oliwek
Sposb przyrzĢdzania:
Kieþki rozsyp na talerzu. Na kieþki uþŇ pokrojone w semki pomidory oraz pomidorki
koktajlowe. Polej octem balsamicznym wymieszanym z oliwĢ z oliwek.
341063821.009.png 341063821.010.png 341063821.011.png 341063821.012.png 341063821.013.png 341063821.014.png
Saþatka grecka
stopieı trudnoĻci:
czas przygotowania: 00:15
iloĻę porcji: 2
Skþadniki:
1 opakowanie sera feta (ok.180
g)
4 pomidory
1 ogrek
1 papryka zielona
1 cebula czerwona
15 czarnych oliwek
natka pietruszki
3 þyŇki oliwy
3 þyŇki octu winnego
ĻwieŇa bazylia do dekoracji
przyprawy: sl, pieprz, oregano
Sposb przyrzĢdzania:
Warzywa umyj. Pomidory pokrj w grubĢ kostkħ, obranego ogrka w pþplasterki, a paprykħ w
kosteczkħ (dþugoĻę boku ok. 1 cm). Dodaj oliwki i pokrojonĢ natkħ. Cebulħ obierz, pokrj w
talarki, dodaj do saþatki.
Saþatkħ przypraw do smaku solĢ, pieprzem i oregano. Skrop oliwĢ i octem winnym. Na koıcu
dodaj pokrojony w kostkħ ser feta.
Podawaj z pieczywem, makaronem lub jako dodatek do obiadu. MoŇesz jĢ takŇe serwowaę
razem z grillowanym miħsem.
341063821.015.png 341063821.016.png 341063821.017.png 341063821.018.png 341063821.019.png 341063821.020.png
Saþatka gyros
stopieı trudnoĻci:
czas przygotowania: 00:20
iloĻę porcji: 4
Skþadniki:
2 filety z kurczaka
1 duŇa cebula
ď kapusty pekiıskiej
8 korniszonw
ď kukurydzy z puszki
4 þyŇki majonezu
4 þyŇki ketchupu pikantnego
4 þyŇki ketchupu þagodnego
przyprawa do gyrosa
Sposb przyrzĢdzania:
PierĻ z kurczaka umyj, pokrj w kostkħ, dopraw przyprawĢ do gyrosa. PodsmaŇ miħso tak, aby
byþo chrupiĢce.
GorĢce miħso przesyp na dno miski (1 warstwa). Miħso zalej ketchupem pikantnym (2
warstwa), dodaj pokrojone w kostkħ korniszony (3 warstwa), pokrojonĢ w drobnĢ kostkħ
cebulħ (4 warstwa), odsĢczonĢ z zalewy kukurydzħ (5 warstwa). Zalej caþoĻę majonezem (6
warstwa), a nastħpnie ponownie ketchupem þagodnym (7 warstwa). Na koniec przykryj
wszystko ostatniĢ warstwĢ z drobno pokrojonej kapusty pekiıskiej. Nie mieszaj.
JeĻli przygotowujesz saþatkħ w misce uŇyj przezroczystego naczynia. MoŇesz teŇ ukþadaę
warstwy bezpoĻrednio na talerzu.
341063821.021.png 341063821.022.png 341063821.023.png 341063821.024.png 341063821.025.png 341063821.026.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin