leaflet_pl.pdf

(564 KB) Pobierz
430380749 UNPDF
K o m i s j a E u r o p e j s k a
D y r e k c j a G e n e r a l n a R o l n i c t w a i
R o z w o j u O b s z a r ó w W i e j s k i c h
Tekst niniejszej publikacji służy wyłącznie celom informacyjnym
i nie jest w żaden sposób wiążący prawnie.
Komisja Europejska
Dodatkowe Informacje
Rue de la Loi 200, B-1049 Bruksela, Belgia
Telefon
Numer bezpośredni (+32) 2 295 63 63
Centrala
(+32) 2 299 11 11
Faks
(+32) 2 299 17 61
Internet
http://ec.europa.eu/agriculture/capreform/wine/index_pl.htm
Europe Direct to serwis, który pomoże Państwu znaleźć
odpowiedź na pytania dotyczące Unii Europejskiej.
Oto numer bezpłatny*: 00 800 6 7 8 9 10 11
* niektórzy operatorzy telefonii komórkowej nie udostępniają połączeń z numerami
00 800 lub pobierają za nie opłaty
© Wspólnoty Europejskie, 2007
Printed in Germany
DRUK NA PAPIERZE BIAŁYM BEZCHLOROWYM
Reforma europejskiego
sek tora wina
Rozwijanie jego potencjału
© photo
fotolia.com
1, 3 , 4 , 5, 6, 7 , 9 , 10 , 11
430380749.019.png 430380749.020.png 430380749.021.png 430380749.022.png 430380749.001.png 430380749.002.png
 
W p r o w a d z e n i e
E t y k i e t y n a w i n a c h – d o s t a r c z a n i e
k o n s u m e n t o m p o t r z e b n y c h i n f o r m a c j i
W Europie produkuje się jedne z najlepszych win na świecie, a ich wybór jest
największy. Winorośl uprawiana jest w ponad połowie z 27 państw członkow-
skich UE, a wina z niej produkowane obejmują wysokiej jakości gatunki z
takich regionów jak m.in. Bordeaux, Chianti, Rioja, Franken, Douro, Tokaj, a
także dobrej klasy wina z innych regionów.
Wina europejskie są najlepsze na świecie i stanowią prawdziwy skarb euro-
pejskiego sektora rolniczego. Produkowane są w regionach należących do
najpiękniejszych w Europie. Jednakże, pomimo całej specjalistycznej wiedzy
i wielowiekowych tradycji naszych producentów wina, nie wszystko jest tak,
jak być powinno. Tracimy udział w rynku na rzecz dynamicznych producen-
tów z nowego świata. Wydajemy również zbyt duże sumy na pozbywanie się
nadwyżek produkcji, zamiast wykorzystać te środki na odzyskanie tych ryn-
ków. Dlatego też chciałabym radykalnie zreformować sposób, w jaki wspiera-
my europejski sektor wina. Jesteśmy w stanie zrobić bardzo wiele, aby uwol-
nić jego ogromny potencjał. Nasze pomysły zawarliśmy w niniejszej ulotce
informacyjnej.
Europejskie wina trafiają w gust każdego i są dostępne na każdą kieszeń. W rzeczy-
wistości wybór jest tak ogromny, że wielu konsumentów nie zna większości gatun-
ków i szukając informacji sprawdza etykietę. Jednakże, obecne przepisy dotyczące
etykietowania nie pozwalają wielu producentom win na umieszczenie takich pod-
stawowych i prawdziwych informacji jak rok zbioru i rodzaj winogron, z których
wino zostało wyprodukowane – czyli danych, które konsumenci spodziewają się
znaleźć i które umieszczane są na etykietach win z nowego świata.
Inni konsumenci szukają win ze znanych okręgów winiarskich. Badania ryn-
kowe wykazały, że konsumentom trudno jest się rozeznać w istniejącej mno-
gości oznaczeń geograficznych, co zniechęca ich do odkrywania bogatej róż-
norodności europejskich win.
Komisja proponuje:
• Stosowanie tych samych podstawowych zasad etykietowania dla wszystkich win;
• Zagwarantowanie, że na wszystkich winach umieszczana jest informacja na
temat odmiany winorośli i rocznika;
• Stworzenie jasnych i spójnych europejskich ram prawnych dotyczących
oznaczeń geograficznych;
• Przeznaczenie konkretnych funduszy na kampanie informacyjne objaśnia-
jące konsumentom europejskie oznaczenia geograficzne w UE oraz w kra-
jach trzecich.
Zapraszam do dalszej lektury i zapoznania się z nimi.
Jeśli mają Państwo jakieś uwagi, z przyjemnością przeczytam je na moim
blogu na stronie
http://blogs.ec.europa.eu/fischer-boel
Mam nadzieję, że ulotka będzie dla Państwa źródłem ciekawych informacji.
Mariann Fischer Boel
Komisarz ds. rolnictwa
i rozwoju obszarów wiejskich
2
3
430380749.003.png 430380749.004.png 430380749.005.png 430380749.006.png 430380749.007.png 430380749.008.png
W y c h o d z e n i e n a p r z e c i w p o t r z e b o m
k o n s u m e n t ó w : J a k o ś ć , p o c h o d z e n i e i
d o b r e p r a k t y k i w y t w a r z a n i a w i n a
Jakość, pochodzenie i bezpieczeństwo żywności są niezwykle ważne dla kon-
sumentów. Zagadnienia te obejmują wiedzę o tym, co trafia do wina i jak jest
ono wytwarzane. Konsumenci europejscy chcą również, aby dobre tradycje
wytwarzania wina zostały zachowane przy uwzględnieniu zmian technolo-
gicznych, które prowadzą do polepszenia jakości, identyfikowalności i zapew-
niają lepszy stosunek jakości do ceny.
S m a k o w a n i e w i n a – z u m i a r e m
Wino jest wyjątkowym trunkiem, charakteryzującym się różnorodnością
kuszących zapachów i niezwykłych smaków, ale jest również napojem alko-
holowym, który należy spożywać z umiarem. Nowe pokolenie konsumentów
wina skupia się na smaku i nie kojarzy jakości wina z wyższą zawartością
alkoholu.
Badania rynku wykazują również, że istnieje popyt na wina o niższej zawarto-
ści alkoholu, co jest również zgodne z obawami dotyczącymi spożycia alkoholu
i jego wpływu na zdrowie publiczne.
Należy zatem jasno wskazać pochodzenie, co wspiera identyfikowalność i
systemy kontroli, a także pozwala uniknąć oszukańczych praktyk.
Innym wyzwaniem dla producentów wina jest dostosowanie się do zmienia-
jących się gustów konsumentów i stosowanie najnowszych dobrych praktyk
wytwarzania wina. Jednakże obecny system stawia naszych producentów
wina w niekorzystnej sytuacji. Podczas gdy producenci spoza UE mogą uno-
wocześnić metody wytwarzania wina, kiedy tylko zostaną one jednomyślnie
zatwierdzone przez Międzynarodowe Biuro Winorośli i Wina, producenci UE
muszą czekać do czasu, gdy ministrowie rolnictwa zaakceptują je na poziomie
UE – co czasami zajmuje lata. W międzyczasie konkurenci z krajów trzecich
uzyskują udział w rynku, ponieważ szybciej dostosowują się do wymagań
konsumentów.
Komisja proponuje:
• Współfinansowanie kampanii informacyjnych zachęcających do odpowie-
dzialnego i umiarkowanego spożycia alkoholu.
Komisja proponuje:
• Zapewnienie instrumentów kontroli i identyfikowalności w zarządzaniu
jakością wina;
• Utrzymanie zakazu nadmiernego tłoczenia winogron w celu zapewnienia
jakości wina;
• Zezwolenie producentom wina w UE na stosowanie praktyk wytwarzania
wina już ustalonych na szczeblu międzynarodowym od razu dla win ekspor-
towanych, i po uproszczonej unijnej procedurze zatwierdzania w przypadku
win, które mają być wprowadzone do obrotu w UE;
• Utrzymanie zakazu stosowania importowanego moszczu w przypadku pro-
dukcji wina w UE lub mieszania win unijnych i importowanych, ponieważ
trudno jest zapewnić kontrolę takich praktyk pod względem technicznym.
4
5
430380749.009.png 430380749.010.png 430380749.011.png 430380749.012.png
Winnice – ochrona regionów należących do
najpiękniejszych w Europie.
Wina europejskie często kojarzone są z pięknymi regionami, w których upra-
wiana jest winorośl. Winnice ukształtowały ich środowisko i stały się integral-
ną częścią tego, co czyni wiele regionów tak wyjątkowymi.
D l a c z e g o w s z y s c y u w a ż a j ą , ż e
k o n i e c z n a j e s t r e f o r m a u n i j n e g o
s e k t o r a w i n a ?
Europa jest zdecydowanie największym producentem, importerem i eksporte-
rem wina na świecie. Nie możemy sobie jednak pozwolić na samozadowolenie,
ponieważ pomimo fantastycznej wiedzy specjalistycznej i wytężonej pracy,
które stanowią podwaliny sukcesu win europejskich, nie wszystko jest tak, jak
być powinno.
Ochrona tego środowiska jest kwestią priorytetową. Dlatego też Komisja dąży
do zagwarantowania, że reforma rynku wina zmniejszy szkodliwy wpływ pro-
dukcji wina na środowisko, w szczególności w zakresie erozji i zanieczyszcze-
nia gleby, stosowania produktów fitosanitarnych oraz gospodarki odpadami.
Kolejnym ważnym aspektem jest zminimalizowanie wpływu na środowisko,
jaki wywiera proces karczowania winorośli. Wstrzymanie produkcji powin-
no być zgodne z normami ochrony środowiska, a równocześnie zapewniać, że
grunty rolne podlegają ochronie i utrzymywane są zgodnie z zasadami kultury
rolnej. W przypadku niektórych wyjątkowo wrażliwych regionów karczowa-
nie winnic może stanowić zagrożenie dla środowiska naturalnego i powinno
być ograniczone lub nawet zakazane.
Podczas gdy eksport win z Europy ciągle wzrasta, eksport z krajów nowe-
go świata przeżywa prawdziwy rozkwit. W krajach, gdzie coraz więcej osób
odkrywa przyjemność smakowania wina, europejscy producenci nie uzy-
skują wystarczająco dużego udziału w rynku. Równocześnie Europa zostaje
z ogromnymi ilościami wina, na które nie ma rynku zbytu. W rezultacie UE
wydaje zbyt duże sumy – około pół miliarda euro rocznie – na pozbywanie się
i składowanie nadwyżek wina oraz jego destylację w alkohol. Środki te można
zagospodarować w lepszy sposób poprzez poprawę równowagi rynku, podno-
szenie jakości i promowanie europejskich win poza UE.
Komisja proponuje:
• Objęcie wszystkich obszarów uprawy winorośli programem już stosowanym
w stosunku do innych produktów rolnych, zgodnie z którym udzielenie
finansowego wsparcia uzależnione jest od przestrzegania minimalnych
norm, w szczególności tych dotyczących ochrony środowiska;
• Ustanowienie ścisłych wymogów środowiskowych dotyczących karczowania
winorośli i upoważnienie władz krajowych do ograniczenia karczowania w
szczególnie wrażliwych regionach;
• W przypadku gdy regiony uznają obszary uprawy winorośli za krajobraz,
który jest częścią ich dziedzictwa kulturowego, na utrzymywanie winnic
może zostać przyznane wsparcie finansowe.
Komisja proponuje:
• Zwiększenie konkurencyjności europejskich producentów wina, ugrunto-
wanie reputacji gatunkowego wina wytwarzanego w UE jako najlepszego na
świecie, odzyskanie dawnych rynków i zdobycie nowych w UE i na całym
świecie;
• Stworzenie systemu funkcjonowania rynku wina, na którym obowiązują
jasne i proste zasady skutecznie zapewniające równowagę między podażą a
popytem;
• Stworzenie systemu funkcjonowania rynku wina zachowującego najlepsze
tradycje produkcji wina istniejące w UE i wzmacniającego tkankę społeczną
i środowiskową wielu obszarów wiejskich.
6
7
430380749.013.png 430380749.014.png 430380749.015.png
Z w a l c z a n i e p o d s t a w o w y c h
p r z y c z y n n a d w y ż e k w i n a
Jednym z podstawowych celów jest odzyskanie równowagi rynku przez ogra-
niczenie występowania chronicznych nadwyżek wina. Jednakże obecnie przy-
znawana pomoc finansowa okazała się nieskuteczna.
O d c z e r w c a 2 0 0 6 : R o k i n t e n s y w n e g o
d i a l o g u i w y s ł u c h i w a n i a o p i n i i
Podczas przygotowywania wniosku w sprawie reformy sektora wina Komisja
zasięgnęła opinii niezależnych ekspertów, przedstawicieli organów admini-
stracji krajowej, producentów wina i innych zainteresowanych stron. W ubie-
głym roku Mariann Fischer Boel, komisarz ds. rolnictwa i rozwoju obszarów
wiejskich, odwiedziła wiele obszarów uprawy winorośli w celu wysłuchania
opinii, zdobycia wiedzy i podzielenia się swoimi poglądami.
W celu uwolnienia funduszy na konstruktywne środki, Komisja proponuje
zniesienie wszelkiej finansowej pomocy na destylację, składowanie i
stosowanie moszczu, która okazała się nieskuteczna w zakresie ogranicza-
nia nadwyżek wina.
Znakomita większość zainteresowanych stron zgadza się, że istnieje potrzeba
przeprowadzenia głębokiej reformy, której cele są im wspólne i podziela zdanie
na temat podstawowych przyczyn braku istnienia równowagi rynku.
Najważniejsze wyrażone obawy to:
• Społeczne i gospodarcze ryzyko w przypadku zbyt szybkiego i zakrojonego
na zbyt dużą skalę karczowania winorośli;
• Nagląca potrzeba zwiększenia marketingu i promowania europejskich win;
• Ryzyko obniżenia jakości w przypadku zniesienia zakazów stosowania
importowanego moszczu w procesie wytwarzania wina lub w przypadku
zezwolenia na mieszanie unijnych i importowanych win.
K o n s t r u k t y w n e ś r o d k i d o s t o s o w a n e d o
p o t r z e b l o k a l n y c h p r o d u c e n t ó w w i n a
Istnieje szereg konstruktywnych środków, które mogą prowadzić do poprawy
konkurencyjności europejskich producentów wina. Obejmują one unowocześ-
nienie produkcji, poprawę jakości i zorientowania na rynek poprzez przesa-
dzanie lub zmianę uprawianej odmiany winorośli, a także promowanie win
na rynkach wywozu i zapewnianie siatki bezpieczeństwa w przypadku sytu-
acji kryzysowych. Ze względu na różnorodność europejskiego sektora wina,
wyzwaniem jest dostosowanie lokalnych rozwiązań do potrzeb lokalnych.
Mając na uwadze powyższe poglądy i obawy oraz po przyjęciu przez Parlament
Europejski sprawozdania na temat reformy sektora wina w lutym 2007 r.,
Komisja opracowała jej wniosek w obecnym kształcie.
Komisja proponuje zatem:
• Przyznanie środków (tzw. przydziału krajowego) dla każdego państwa UE
będącego producentem wina w celu finansowania środków odpowiadającym
lokalnym potrzebom;
• Ograniczenie wykorzystywania tego przydziału do określonych konstruk-
tywnych środków, takich jak restrukturyzacja winnic i/lub zmiana uprawia-
nej odmiany winorośli, promowanie win w krajach trzecich, a także zarzą-
dzanie sytuacjami kryzysowymi;
• Ustanowienie wspólnych zasad w celu uniknięcia zakłócenia konkurencji.
8
9
430380749.016.png 430380749.017.png 430380749.018.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin