Składniki: - 1 udko kurczaka ze skórką - 1 mały por - tłuszcz do smażenia - Składniki na sos: - 150 ml sosu sojowego - 6 łyżek cukru - 25 ml wytrawnego białego wina lub sake Przygotowanie: 1) Podziel udko na 12 różnych kawałków, pora pokrój na ukośne plasterki. 2) Namocz w zimnej wodzie drewniane szpadki do szaszłyków. 3) Na każdą szpadkę nabijaj na przemian kurczaka (po trzy kawałki) i pora (po dwa plasterki). 4) Szaszłyki usmaż na tłuszczu, co jakiś czas polewając je sosem. (Do sosu, którym skrapiasz smażące się szaszłyki, możesz dodać nieco posiekanego imbiru - to zaostrzy smak. Spróbuj także najpierw zamarynować mięso w sosie, a dopiero potem je usmażyć. Dzięki temu będzie mięciutkie i delikatne).
Katrin_12345