Cukinia (ok. 30 dag), główka sałaty kruchej lub lodowej, 4 pomidory, 2 strąki papryki, 3 małe cebule, pęczek szczypiorku, pół pęczka koperku, 3 łyżki soku z cytryny.Sos: 4 łyżki majonezu, 2 łyżki kefiru, 10 dag rokpola, vegeta lub sól
Sałatę dokładnie umyć, osuszyć i włożyć w woreczku foliowym do lodówki na 15 min, po czym porwać na kawałki i ułożyć na dnie salaterki. Cukinię umyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Sparzone i obrane ze skórki pomidory pokroić na cząstki lub półkrążki. Drobno pokroić paprykę, cebulę oraz koperek (część odłożyć) i szczypiorek. Na sałacie ułożyć mieszankę warzyw. Ser rokpol pokruszyć, wymieszać z majonezem, kefirem i vegetą lub solą. Surówkę skropić sokiem z cytryny, zalać sosem, wymieszać, posypać koperkiem. Znakomita do potraw jarskich i rybnych.
Goska1692