Kalat10.doc

(49 KB) Pobierz
Kalat

Kalat

Rozdział 10

Regulacja wewnętrzna

© 2008 by Pięknoręki.

(gwoli ścisłości: -> = powoduje, wynika etc) ;-)

10.1 – Regulacja temperatury

___________________________________________________________________________

 

  1. HOMEOSTAZA – regulacja temperatury i procesów biolog., w celu utrzymania stałości środowiska wewn. ciała
    1. punkt nastawczy – docelowa wartość parametru (temp., stężenie pierwiastków i związków we krwi, etc, etc), który ciało stara się utrzymać
      1. ujemne sprzężenie zwrotne –redukują odchylenia od punktu nastawczego (np. większość popędów)
    2. u ssaków – regulacja temp., pragnienia i głodu = procesy prawie homeostatyczne             
      1. wyprzedzają przyszłe potrzeby
      2. punkty nastawcze zmieniają się w różnym czasie
      3. np. na głód wpływa smak jedzenia.

2.      KONTROLA TEMPERATURY CIAŁA

    1. zmiennocieplność – temp. zależy od temp. otoczenia, brak fizjolog. mechanizmów
    2. stałocieplność (ssaki) – wykorzystywanie mechanizmów fizjologicznych do utrzymania względnie stałej temp. ciała
    3. utrzymywanie stałej temperatury 37oC:
      1. łatwiej się ogrzać niż ochłodzić! – więcej mechanizmów ogrzewania niż chłodzenia; chłodzenie korzystniejsze, nie wymaga np. pocenia, które może doprowadzić do odwodnienia
      2. cieplejsze zwierze – cieplejsze mięśnie – szybsza praca mięśni
      3. powyżej 40*C wiązania białkowe się rozpadają
      4. komórki rozrodcze wymagają niższej temperatury – panowie – nosić luźne slipy!
    4. Mechanizmy fizjologiczne
      1. kontrola temperatury – korelaty mózgowe:

1.      przednia okolica podwzgórza

2.      pole przedwzrokowe

        1. POA / AH = pole przedwzrokowe / przednia okolica podwzgórza – monitorowanie temp. przez:
          1. monitorowanie temp. własnej (np. ogrzanie POA / AH -> pocenie)
          2. monitorowanie temp. z receptorów w rdzeniu i w skórze
          3. rozwój kontroli temperatury – stopniowo w ciągu życia

e.       Mechanizmy behawioralne (gady, płazy, ryby):

      1. wystawianie ciała na działanie słońca, budowanie siedzisk, schronień, gniazd.

f.        Gorączka

      1. korzystna forma obronna organizmu
      2. mechanizm:
        1. leukocyty -> interleukina-1 -> prostaglandyna E1, prostaglandyna E2 -> wniknięcie przez krew-mózg i stymulacja POA/AH ->podniesienie temp. ciała

 

10.2 – Pragnienie

___________________________________________________________________________

 

1.      Mechanizmy regulacji wody

    1. tylny płat przysadki -> wazopresyna (hormon antydiuretyczny, ADH) -> skurcz naczyń krwion., -> większe ciśnienie krwi (kompensuje mniejszą objętość), wydzielanie zagęszczonego moczu

2.      Pragnienie osmotyczne

    1. przyczyna:
      1. różnica stężeń subst. rozpuszczonych wewnątrz i na zewnątrz komórki -> ciśnienie
      2. woda przenika zgodnie z regułą wyrównania stężeń przez->
      3. błona półprzepuszczalna = nie przepuszcza cząstek rozpuszcz.
      4. punkt nastawczy subst. rozpuszcz: 0,15 Mola/dm3

v.                       pragnienie osmotyczne:

        1. neurony wykrywają utratę wody z komórek
        2. woda została bowiem odciągnięta do płynu zewnątrzkomórkowego.

b.      mechanizm mózgowy

      1. (receptory głownie w komorze III, także w obwodowym UN; przy uzupełnianiu płynów – działają receptory w przełyku i jelitach)
      2. główny obszar – OVLT – narząd naczyniowy blaszki krańcowej podwzgórza – wykrywa ciśnienie osmotyczne
      3. info idzie do:
        1. jądra nadwzrokowego i j. przykomorowego -> kontrola tempa wydzielania wazopresyny
        2. boczna okolica przedwzrokowa podwzgórza ->kontrola picia
  1. Pragnienie hipowolemiczne
    1. powód: mała objętość krwi
    2. zaspokojenie – pobieranie wody i soli
      1. aldosteron, angiotensyna II (z nadnerczy) - zatrzymywanie soli w organizmie, ochota na słone smaki

c.       mechanizmy:

      1. wykrywanie spadku objętości:
        1. baroreceptory w żyłach– wykrywają ciśn. krwi powracającej do serca
      2. dalej:
        1. zwiększone wydzielanie wazopresyny
      3. wydziela się też enzym renina
        1. synteza angiotensyny II-> skurcz naczyń krwion., -> wzrost ciśnienia
        2. w mózgu: oddziaływanie angiotensyny II na narząd podsklepieniowy
        3. angiotensyna i baroreceptory – działanie synergistyczne
          1. łączny efekt jest większy niż suma efektów poszczególnych[1]

 

10.3 – Łaknienie

___________________________________________________________________________

 

  1. Jak układ trawienny wpływa na wybór pożywienia?
    1. (tutaj opis funkcjonowania procesu trawienia, zakładam, że pamiętasz z podstawówki – tak, ty. ;-) + tekst o laktazie – enzym rozkładający laktozę z mleka. część ludzi może pić mleko, część nie (głównie w Azji).
    2. wyuczona awersja pokarmowa – służyła ewolucyjnie do wybierania pokarmu korzystnego i odrzucania trującego

2.      Oddziaływanie smaku i proc. trawiennych na sytość i głód

a.       jama ustna

      1. smak – ważny czynnik, nie jedyny
    1. żołądek i jelita
      1. sygnał stop, uczucie sytości – rozciągnięcie ścian żołądka i dwunastnicy
        1. cholecystokinina – zmniejsza potrzebę jedzenia
          1. poprzez skurcz mięśnia okalającego dwunastnicę
          2. oddziałuje też na mózg (pośrednio).

ii.                       mechanizm:

        1. nerw błędny – info o stopniu rozciągnięcia ścian
        2. nerwy trzewne – info o składzie pożywienia
  1. Glukoza, insulina, glukagon[2]
    1. insulina umożliwia glukozie wnikanie do komórek
    2. glukagon – antagonistyczne działanie – zwiększa stężenie glukozy we krwi.

4.      Podwzgórze a regulacja odżywiania

    1. boczna okolica podwzgórza –różnorodne mechanizmy regulacji
      1. m.in. sterowanie wydzielaniem insuliny, modyfikacja smaku
      2. znajduje się pęczek aksonów zawierających dopaminę (trudność w badaniu selektywnym aksonów i neuronów, wstrzykuje się więc 6- OHDA i selektywnie uszkadza aksony)

iii.                    mechanizmy pobierania pokarmu:

        1. (patrz i.)
        2. wzmacnianie wyuczonych zachowań
        3. sterowanie trawieniem

b.      przyśrodkowa część podwzgórza

      1. uszkodzenie VMH i tkanek przyległych – objadanie się, przyrost masy ciała (zespół brzuszno- przyśrodkowy podwzgórza), częste spożywanie normalnych ilości pokarmów
      2. uszkodzenie jądra trzykomorowego – normalne spożywanie dużej ilości pokarmów[3]

5.      Chemiczne sygnalizatory sytości a zaburzenia odżywiania

    1. (tu komunały, że jemy więcej w towarzystwie, w weekendy, smaczne rzeczy…)
    2. leptyna – wytwarzana przez komórki tłuszczowe
      1. wysoki poziom – mniejsza ochota na jedzenie
      2. inicjuje dojrzałość płciową
      3. nadwagę można leczyć, podając duże dawki leptyny

c.       neuropeptyd Y

      1. hamuje aktywność jądra przykomorowego podwzgórza -> przyczynia się do zwiększenia ilości przyjmowanego pokarmu…
      2. ... a leptyna wręcz przeciwnie.

d.      inne neuromodulatory i hormony…

      1. np. grelina, dynorfina (in plus)
      2. bombezyna i glukagopodobny peptyd-1 (in minus)[4]
      3. w każdym razie – jest ich masa, działają różnie, ale z podobnymi efektami.

6.      czynniki dziedziczne a masa ciała

    1. współczynnik odziedziczalności otyłości - 0,4 - 0,7
    2. czasami można powiązać otyłość z pojedynczym genem
    3. środowiskowe czynniki mogą zmienić ekspresję genów -> u osób narażonych wywoła konsekwencje

7.      skuteczne odchudzanie

    1. (e tam, nie warto pisać – komunały)

8.      anoreksja i bulimia

a.       anoreksja

      1. ok. 90% przypadków to kobiety
      2. =jadłowstręt psychiczny
      3. przypomina nieco zaburzenia obsesyjno – kompulsyjne

b.      bulimia

      1. = żarłoczność psychiczna
      2. naprzemienne epizody głodu i obżarstwa
      3. korelacja - podwyższony poziom neuropeptydu YY
      4. bulimia – podobna w korelatach mózgowych do uzależnień narkotykowych.

[1] (tu warto sięgnąć jednak do Kalata i popatrzeć na tab. 10.1 ze str. 303, jakkolwiek mój skrypt jest fantastyczny

i kompensuje nieczytanie rozdziału, o tyle tabelkę łatwiej przyswoić – przyp. tłum)

 

[2] wielce polecam schemat str. 309. Przyjazny, dobry dla oka i Kalat się pewnie nad nim napracował

[3] jak wyżej, stro. 314 – chyba must see

[4] wybrałem najśmieszniejsze ;-)

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin