Słowniczek pojęć hotelarskich.doc

(219 KB) Pobierz
Pojęcie

Lp.

POJĘCIE

 

WYJAŚNIENIE

1.

AB - American Breakfast

śniadanie obejmujące kawę lub herbatę, wędliny, jajka. sery. sok. tosty

(odpowiednik Bed and Board).

2

All Inclusive - (AI lub AL)

forma świadczeń oferowanych przez hotel turyście, w skład których
wchodzą: nocleg i całodzienne wyżywienie oraz (bez dodatkowej opłaty) inne usługi, takie

jak: napoje, przekąski, rozrywka, rekreacja itp., które są świadczone w danym hotelu.

3

Allotment

Rodzaj umowy miedzy hotelem a touroperatorem, określający prawo służące partnerowi

hotelu, do określonej ilości pokoi bez względu na stopień obłożenia miejsc hotelowych.

4.

Alberologia

Nauka o hotelarstwie

5.

American Express

karta kredytowa w trzech typach: zielona, złota, platynowa: charakterystyczna

cechą tych kart jest symbol firmy -głowa rycerza rzymskiego

6.

Antropometria (gr.)

Dział antropologii traktujący o wymiarach ludzkiego ciała i proporcjach zachodzących

między nimi.

7.

AP- American Plan lub FAP - Full American Plan

taryfa hotelowa, obejmująca cenę pokoju wraz z wkalkulowanym śniadaniem i dwoma

posiłkami (odpowiednik Voll Pension - Full Board FB)

8

Apartament

kilkupokojowa jednostka mieszkalna składająca się z: salonu o powierzchni minimum

30 m2, sypialni z łazienką, części wejściowej pomocniczej z wydzielonym dodatkowo

w.h.s., aneksem barowym, połączeniem z sąsiadującą j.m. itp. Apartament winien być

obligatoryjnie w hotelu ***** (pięć gwiazdek).

9

 

Aparthotel

Obiekty o przedłużonym okresie pobytu, inaczej hotele typu extended stay, goście

pozostają w tym hotelu minimum pięć kolejnych nocy

10

Baza noclegowa

Obiekt noclegowy, który oferuje podróżnemu w pokoju lub innym pomieszczeniu, przy

czym liczba oferowanych miejsc musi być większa niż pewne określone minimum, a

ponadto nie chodzi o zakwaterowanie pojedynczej rodziny; wszystkie miejsca w

obiekcie muszą podlegać jednolitemu zarządowi na zasadach komercyjnych, nawet jeśli

nie ma on charakteru dochodowego. Poszczególne kraje określają co oznacza zwrot

„minimum” dla liczby miejsc.

11.

Balneologia

Kompleksowe działanie na cały organizm – rodzaj lecznictwa stosowany w sanatoriach

12

Bed and Breakfast (B/B)

produkt oferowany gościom hotelowym, składający się z noclegu i śniadania, sprzedawany

za zryczałtowaną cenę.

13

Bermuda Plan

taryfa hotelowa obejmująca pokój i śniadanie angielskie.

14

Brunch

Br(eakfast) + (l)unch posiłek podawany w porze między śniadaniem i lunchem,

zastępujący oba te posiłki.

15

Butique

Luksusowe kameralne hotele, dostosowane do potrzeb indywidualnych gościa.

16

Cash

płatności gotówkowe.

17

Catering

sposób przygotowania posiłków (obiadów, dań na ciepło i zimno, napojów) zgodnie
z ofertą firmy i specyfiką zgłoszonego przez klientów zamówienia, dostarczenie

zamówienia na miejsce wraz z obsługą kelnerską: w praktyce wyróżniamy:

-          catering socjalny - zajmujący się świadczeniem usług żywieniowych w miejscach

-          pracy, szkołach itp.,

-          catering komercyjny - wyspecjalizowany w organizacji i obsłudze bankietów,

-          imprez okolicznościowych, koktajli itp.

18

CB - Continental breakfast

obejmuje cenę pokoju wraz z wkalkulowanym śniadaniem kontynentalnym

(bez soków i owoców).

19

Check - In

procedura przyjęcia gościa do hotelu (rejestracja, meldowanie itp.).

20

Check - Out

procedura wymeldowania związana z opuszczeniem hotelu przez gościa.

21

Credit

świadczenie kredytowane.

22

Czarter

Rodzaj umowy między hotelem a touroperatorem; zamówienie miejsc noclegowych

z gwarantowanym ich wykorzystaniem (bez możliwości rezygnacji lub zwrotu).

 

23

Depozyt gwarancyjny

Patrz. rezerwacja wstępna

24

Depozyt hotelowy

Sejf znajduje się na recepcji lub w pokoju hotelowym, do którego goście hotelowi mogą

składać wartościowe dla nich przedmioty na czas ich pobytu w obiekcie

25

Doba hotelowa

Najmniejsza jednostka czasu w Polsce, na jaka można wynająć pokój lub miejsce

noclegowe

26

domy wycieczkowe

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin