Lp.
POJĘCIE
śniadanie obejmujące kawę lub herbatę, wędliny, jajka. sery. sok. tosty
(odpowiednik Bed and Board).
2
All Inclusive - (AI lub AL)
forma świadczeń oferowanych przez hotel turyście, w skład którychwchodzą: nocleg i całodzienne wyżywienie oraz (bez dodatkowej opłaty) inne usługi, takie
jak: napoje, przekąski, rozrywka, rekreacja itp., które są świadczone w danym hotelu.
3
Allotment
Rodzaj umowy miedzy hotelem a touroperatorem, określający prawo służące partnerowi
hotelu, do określonej ilości pokoi bez względu na stopień obłożenia miejsc hotelowych.
4.
Alberologia
Nauka o hotelarstwie
5.
American Express
karta kredytowa w trzech typach: zielona, złota, platynowa: charakterystyczna
cechą tych kart jest symbol firmy -głowa rycerza rzymskiego
6.
Antropometria (gr.)
Dział antropologii traktujący o wymiarach ludzkiego ciała i proporcjach zachodzących
między nimi.
7.
AP- American Plan lub FAP - Full American Plan
taryfa hotelowa, obejmująca cenę pokoju wraz z wkalkulowanym śniadaniem i dwoma
posiłkami (odpowiednik Voll Pension - Full Board FB)
8
Apartament
kilkupokojowa jednostka mieszkalna składająca się z: salonu o powierzchni minimum
30 m2, sypialni z łazienką, części wejściowej pomocniczej z wydzielonym dodatkowo
w.h.s., aneksem barowym, połączeniem z sąsiadującą j.m. itp. Apartament winien być
obligatoryjnie w hotelu ***** (pięć gwiazdek).
9
Aparthotel
Obiekty o przedłużonym okresie pobytu, inaczej hotele typu extended stay, goście
pozostają w tym hotelu minimum pięć kolejnych nocy
10
Baza noclegowa
Obiekt noclegowy, który oferuje podróżnemu w pokoju lub innym pomieszczeniu, przy
czym liczba oferowanych miejsc musi być większa niż pewne określone minimum, a
ponadto nie chodzi o zakwaterowanie pojedynczej rodziny; wszystkie miejsca w
obiekcie muszą podlegać jednolitemu zarządowi na zasadach komercyjnych, nawet jeśli
nie ma on charakteru dochodowego. Poszczególne kraje określają co oznacza zwrot
„minimum” dla liczby miejsc.
11.
Balneologia
Kompleksowe działanie na cały organizm – rodzaj lecznictwa stosowany w sanatoriach
12
Bed and Breakfast (B/B)
produkt oferowany gościom hotelowym, składający się z noclegu i śniadania, sprzedawany
za zryczałtowaną cenę.
13
Bermuda Plan
taryfa hotelowa obejmująca pokój i śniadanie angielskie.
14
Brunch
Br(eakfast) + (l)unch posiłek podawany w porze między śniadaniem i lunchem,
zastępujący oba te posiłki.
15
Butique
Luksusowe kameralne hotele, dostosowane do potrzeb indywidualnych gościa.
16
Cash
płatności gotówkowe.
17
Catering
sposób przygotowania posiłków (obiadów, dań na ciepło i zimno, napojów) zgodniez ofertą firmy i specyfiką zgłoszonego przez klientów zamówienia, dostarczenie
zamówienia na miejsce wraz z obsługą kelnerską: w praktyce wyróżniamy:
- catering socjalny - zajmujący się świadczeniem usług żywieniowych w miejscach
- pracy, szkołach itp.,
- catering komercyjny - wyspecjalizowany w organizacji i obsłudze bankietów,
- imprez okolicznościowych, koktajli itp.
18
CB - Continental breakfast
obejmuje cenę pokoju wraz z wkalkulowanym śniadaniem kontynentalnym
(bez soków i owoców).
19
Check - In
procedura przyjęcia gościa do hotelu (rejestracja, meldowanie itp.).
20
Check - Out
procedura wymeldowania związana z opuszczeniem hotelu przez gościa.
21
Credit
świadczenie kredytowane.
22
Czarter
Rodzaj umowy między hotelem a touroperatorem; zamówienie miejsc noclegowych
z gwarantowanym ich wykorzystaniem (bez możliwości rezygnacji lub zwrotu).
23
Depozyt gwarancyjny
Patrz. rezerwacja wstępna
24
Depozyt hotelowy
Sejf znajduje się na recepcji lub w pokoju hotelowym, do którego goście hotelowi mogą
składać wartościowe dla nich przedmioty na czas ich pobytu w obiekcie
25
Doba hotelowa
Najmniejsza jednostka czasu w Polsce, na jaka można wynająć pokój lub miejsce
noclegowe
26
domy wycieczkowe
...
kajo_83