Daniel Reid – Na straży trzech skarbów.pdf

(136 KB) Pobierz
ProfileŜywienia
Rozdziałtenjestuzupełnieniemiuaktualnieniemtego,conapisałemodietachiodŜywianiuwTaozdrowia...
Chcąc uzyskać pełny obraz trofologii i terapeutycznych korzyści poszczególnych produktów Ŝywnościowych,
zainteresowanyczytelnikpowinienprzeczytaćodpowiedniejejrozdziaływrazzinformacjamipodanymiponiŜej.
Cukier
Cukier jest niewątpliwie jedną z najbardziej niebezpiecznych substancji, jakie znajdują się dzisiaj na rynku.
Mówimytutajosacharozie:białej,krystalicznejsubstancjirafinowanejzsokutrzcinycukrowejlubburaka,co
odzierajązwszelkichwitamin,minerałów,protein,włókien,wodyorazinnychsynergetyków,czylisubstancji
wzajemniewzmacniającychswedziałanie.Białycukierjestprzemysłowoprzetworzonymzwiązkiemchemicznym,
anienaturalnymproduktemŜywnościowym,nienadajesięwięcdospoŜycia.Innecukry:fruktoza(występująca
wowocachimiodzie),laktoza(wmleku)imaltoza(wziarnachzbóŜ)sąsubstancjaminaturalnymiowartości
odŜywczej. Surowy cukier, melasa, jest gruboziarnistą, brązową, lepką substancją, która powstaje podczas
najzwyklejszegogotowaniasokuztrzcinycukrowej,itakŜejestzdrowymproduktemspoŜywczym,jednakna
Zachodzieniezwykletrudnodostępnym.Takzwanycukierbrązowy,sprzedawanywsupermarketach,niejest
niczyminnymjakrafinowanymcukrembiałymzniewielkądomieszkąmelasy,nadającejmusmakikolor.Niejest
to„zdrowaŜywność".
Cukiertłumidziałanieukładuodpornościowego,zmuszająctrzustkędowydzielaniaduŜychilościinsuliny,która
koniecznajestdojegorozłoŜenia.Insulinapozostajewkrwiobiegujeszczedługoporozkładziecukru,coutrudnia
przysadce mózgowej wydzielanie hormonu wzrostu. Hormon ów pełni funkcję głównego regulatora układu
odpornościowego,awięckaŜdegoobjadającegosięcodzienniecukremprędzejczypóźniejczekaostryniedobór
tegohormonu,wkonsekwencjizaśobniŜenieodpornościnaskuteknieustannegonadmiaruinsulinywekrwi.
Rafinowany,białycukiertraktowanyjestprzezukładodpornościowyjakobceciałozuwaginaswąnienaturalną
strukturęchemicznąorazobecnośćprzemysłowychzanieczyszczeńpowstałychwprocesieprzetwórczym.Tym
samymcukierniepotrzebniewywołujereakcjeobronne,osłabiającodpornośćorganizmu,jestdlaniejjakmiecz
obosieczny.
Cukierjestgłównymwinowajcąodpowiedzialnymzawywoływaniewieluchoróbistanówdegeneracyjnych.Z
łatwością moŜestaćsięprzyczynącukrzycy,jestgłównymczynnikiemprowokującymkandydozę.Obydwiete
przypadłościwzindustrializowanymświecieZachodunabierającechepidemii.PoniewaŜcukierjestzodŜywczego
punktuwidzenia„pusty",organizmzmuszonyjestprzyjegotrawieniu„poŜyczać"brakującewitaminyiminerały
oraz inne substancje synergiczne z własnych narządów i tkanek. Objadanie się cukrem wyczerpuje zapasy
odŜywczeorganizmu.Ostatniozebranodowody,Ŝepowodujeonpróchnicęnietylepoprzezkontaktzzębem,ile
przez wysysanie wapnia od wewnątrz. Cukier ograbia organizm z potasu i magnezu, które są niezbędne do
prawidłowegofunkcjonowaniaserca,zczegowynika,Ŝejestjednymzgłównychsprawcówchoróbtegonarządu.
UszczuplenieprzezcukierzapasuskładnikówodŜywczychmoŜewyzwalaćsilnełaknienieorganizmchcebowiem
uzupełnićswąograbioną„spiŜarnię".
Większośćludzizjadawięcejcukru,niŜichorganizmjestwstanieprzetworzyćnaenergię.Wątrobaprzetwarza
wówczas jego nadwyŜki na trójglicerydy i odkłada je w postaci tłuszczu albo z produktów ubocznych cukru
produkuje osadzający się w Ŝyłach i tętnicach cholesterol. Wynika z tego, Ŝe cukier jest głównym sprawcą
otyłościiarteriosklerozy.
Cukier takŜe uzaleŜnia. W SugarBluesWilliam Dufty pisze: „RóŜnica pomiędzy uzaleŜnieniem od cukru a
narkomanią polega w znacznej mierze na stopniu". Nagłe zrezygnowanie z cukru nieodmiennie wywołuje
symptomy odwykowe, które zwykliśmy przypisywać odstawieniu narkotyków: zmęczenie, znuŜenie, depresję,
niestałośćnastrojów,bóległowy,kończyn.UzaleŜniającąnaturęcukruodzwierciedlabieŜącejegospoŜyciew
USAśredniawynosi130funtównagłowęrocznie,czyliokoło1/3funtadziennie,comoŜnajuŜzakwalifikować
jako„naduŜywaniesubstancji".Większośćludziniezdajesobiesprawy,jakąilośćcukrucodzienniespoŜywa,bo
ukryty jest w róŜnych potrawach. Puszka typowego napoju chłodzącego zawiera około dziewięciu łyŜeczek
rafinowanego,białegocukru.
SpoŜyciecukruwUSAjesttakwielkie,Ŝestajesiętoprzyczynąnapięćspołecznychwywoływanychprzezzgubny
wpływ, jaki ma na ludzi cukier. Szczególnie dotyka to dzieci, u których występują coraz ostrzejsze objawy
zaburzeń w zachowaniu i obniŜenie zdolności uczenia się. Doktor C. Keith Connors z Children's Hospital w
Waszyngtonieustalił,Ŝeistnieje„śmiertelny"związekpomiędzyspoŜyciemcukruwrazzwęglowodanami(naleŜą
donichmiędzyinnymiwszelkiegorodzajupłatki,ciastaiherbatniki)agwałtownymzachowaniem,nadciśnieniem
itrudnościamiznauką.Winnychbadaniachstwierdzono,Ŝewwięzieniachpowyeliminowaniuzwięziennejdiety
DanielReid–NastraŜytrzechskarbów.
1
cukruiskrobizmniejszasięliczbaaktówgwałtu.RządSingapuruzabroniłw1991rokusprzedaŜysłodzonych
napojów chłodzących w szkołach i ośrodkach młodzieŜowych, powołując się na niebezpieczeństwo, jakie ze
stronycukruzagraŜazdrowiupsychicznemuifizycznemudzieci.
Apetyt dzieci na łakocie moŜna z łatwością zaspokoić, przygotowując smakołyki z miodu, melasy i słodu
jęczmiennego.
Tłuszcze
Medyczne mity o tłuszczu odniosły taki skutek, Ŝe w ostatnich latach miliony ludzi na Zachodzie zaczęły
przestrzegaćdiety,którawiedziewprostdosamozagłady.Naturalne,nieprzetworzonetłuszczezawierająowiele
więcejenergiiniŜjakikolwiekinnyproduktspoŜywczy,cosprawia,Ŝesąnajbardziejwartościowympaliwemw
alchemiiprzemianyesencjiwenergię.NaturalnetłuszczebogatesąwskładnikiodŜywcze,któresąabsolutnie
niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu, serca i układu odpornościowego, jednak wbrew temu
lekarskiestablishmentZachodu,rękawrękęześrodkamimasowegoprzekazuiprzemysłemspoŜywczym,określił
naturalne tłuszcze mianem zabójcy, sugerując, byśmy miast nich zaczęli spoŜywać „niskotłuszczowe" lub
„beztłuszczowe"produkty,wktórychnaturalnyskładnikzostałzastąpionyuwodornionymiolejamiroślinnymi.
Omówmy więc najpierw powody, dla których organizmowi potrzebne są tłuszcze, oraz jak są one
wykorzystywane,apotemprzyjrzymysiębliŜejsztucznymsubstytutom.
Tłuszczepochodzenianaturalnegomasło,olejzorzechów,olejrybnyzawierająniezbędnenienasyconekwasy
tłuszczowe(NNKT),któresąniezbędnedlawłaściwegoprzebieguprocesówmetabolicznychiinnychwaŜnych
funkcjiorganizmu.BeznichorganizmniemoŜefunkcjonowaćjaknaleŜyNNKTsąmiędzyinnymiskładnikami
budulcowymiireperującymibłonykomórkowezwłaszczakomórekmózgowych,nerwówibiałychciałekkrwi
orazkoniecznesądoutrzymywaniaporządkuwnaczyniachkrwionośnychiich„smarowania".Syntezadwóch
spośródomawianychkwasówlinolowegoilinolenowegojestworganizmieniemoŜliwa,musząbyćonezatem
pobrane z poŜywienia. Jeśli wierzyć doktorowi Cassowi Igramowi, jednemu z najlepszych amerykańskich
dietetyków,właściwiekaŜdyobywateltegokrajucierpinaniedobórobuwymienionychsubstancji.
ZtłuszczówmoŜnaotrzymaćniemaldwukrotniewięcejenergiiniŜzwszelkichinnychproduktówŜywnościowych,
niewyłączajączłoŜonychwęglowodanówinaturalnychcukrów.Przemianaesencjitłuszczówwenergięodbywa
sięwmikroskopijnychelektrociepłowniach,któreznajdująsięwkaŜdejkomórcewmitochondriach.Przedkładaj
ąonetłuszczenadwszelkieinnepaliwo.JednakźródłemodŜywczejenergiikomórkowejmogąbyćtylkotłuszcze
pochodzenianaturalnego,niezafałszowane,awięcmasło,tłuszcze,
którezawieramięso,ryby,orzechy,nasiona,iolejeroślinnetłoczonenazimno.TradycyjnadietaEskimosów
obejmuje prawdziwe góry tłuszczu wielorybiego, foczego i rybiego, nigdy jednak nie uskarŜali się oni na
arteriosklerozę iprzypadłościsercowe,pókiniezaczęlijeśćprzetworzonejamerykańskiejŜywnościopartejna
uwodornionych olejach roślinnych, cukrze i skrobi. Japończycy takŜe zjadają duŜe ilości surowego tłuszczu
rybiegopodpostaciąsaskimiisushi,któreobfitująwniezbędnenienasyconekwasytłuszczowe.Wytłaczanana
zimno oliwa z oliwek była od tysięcy lat podstawą diety krajów śródziemnomorskich, które znane są ze
stosunkowo niskiego współczynnika zachorowań na raka i choroby serca. W Chinach do tradycji naleŜy
wykorzystywanie do przyrządzania potraw i sosów olejów tłoczonych na zimnoznasionsezamuiorzeszków
ziemnych,awIndiachźródłemniezbędnychnienasyconychkwasówtłuszczowychjestklarowanemasłoghee.
Podczasdrugiejwojnyświatowejzpowodudeficytumasłaamerykańscychemicyzaczęlibadaćolejeroślinne,
starającsięznaleźćsposóbprodukcjijegosubstytutu,iudałoimsięotrzymaćmargarynęoraz„tłuszczpiekarski".
Cel osiągnięto poprzez podgrzewanie róŜnych olejów roślinnych do temperatury około 260 stopni Celsjusza i
pompowaniedonichwodoruwobecnościkatalizatoraniklowego,którymiałułatwićichutwardzanie.Wynikiem
tejczarodziejskiejsztuczkichemicznejsątwardenamiastkitłuszczunaturalnego,któreswąbudowąchemiczną
bardzoprzypominajątworzywasztuczne.
Po wyeliminowaniu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z diety na korzyść uwodornionych
namiastek olejów organizm jest zmuszony korzystać z dostarczanych mu zdenaturalizowanych cząsteczek
tłuszczowych. Białe ciałka krwi, filary układu odpornościowego, są szczególnie uzaleŜnione od niezbędnych
nienasyconychkwasówtłuszczowych.OtojakdoktorIgramopisujewksiąŜceEatRightorDieYoung,codzieje
się z białymi ciałkami krwi, gdy naturalne kwasy tłuszczowe zostaną zastąpione przez uwodornione oleje
roślinne:
Komórki te włączają uwodornione tłuszcze do swoich błon. Białe ciałka krwi stają się ocięŜałe, spowalniają swe
funkcje, a ich błony komórkowe się usztywniają! Tego rodzaju komórki stają się kiepskimi obrońcami przed
DanielReid–NastraŜytrzechskarbów.
2
infekcjami i organizm staje bezradny w obliczu róŜnorodnych zaburzeń układu odpornościowego. Rak, infekcje
wywołane przez droŜdŜe, bakterie i wirusy mogą łatwiej uchwycić przyczółek... Prawdę powiedziawszy, jedną z
najszybszychdrógdosparaliŜowaniaswegoukładuodpornościowegojestcodziennespoŜywaniepokaźnychilości
mocnowysmaŜonychpotrawlubteŜtłuszczówwrodzajumargaryny...Niedziwota,ŜewysokiespoŜyciemargarynyi
innychuwodornionychtłuszczówzwiązanejestznasilającymsięwystępowaniemwielurodzajównowotworów.
PrócznowotworówregularnespoŜywanieuwodornionychproduktówprzemysłutłuszczowegodoktórychnaleŜą
teŜzabielaczebędącenamiastkąśmietany,dodatkidokanapekzwanemajonezami,właściwiecałaprzetworzona
ipakowanaŜywnośćjestściślezwiązanezezwiększonymryzykiemwystąpieniaarteriosklerozy,choróbserca,
zaburzeńautoimmunizacji,kandydozyinadciśnienia.
Serce szczególnie potrzebuje paliwa, jakim są tłuszcze pochodzenia naturalnego, a jego komórki
wyspecjalizowanesąwprzemianietłuszczównaenergię.DotegojednakŜeniezbędnyjestskładnikodŜywczy
karnityna który dostarcza komórce tłuszczów. „Spalanie tłuszczów nie moŜe przebiegać właściwie bez
dostatecznejilościkarnityny"–piszedoktorIgram.
Karnityna jest aminokwasem syntetyzowanym w wątrobie z dwóch innych aminokwasów: lizyny i metioniny,
któremusząbyćdostarczonewrazzpoŜywieniem.PrzydostatecznejilościkarnitynymoŜnajeśćtyletłuszczów
pochodzenianaturalnego,ileduszazapragnie,bosubstancjatawspomagaichspalanie,zwłaszczaprzezserce,
któreprzecieŜnigdynieodpoczywa.
TutajmoŜemyuchwycićniezwykleinteresującąnićłączącątradycyjnetaoistycznepojęciePięciuPodstawowych
Energiiizwiązaneznimiorgany,wśródktórychwątrobarządzonajestprzezŜywiołdrzewa,aserceprzezŜywioł
ognia.ZgodniezzaleŜnościąmatkasyn,charakteryzującązwiązekdrzewazogniem,wątrobadostarczasercu
energiitakjakdrzewopodsycaogień.Posługującsięterminamiwspółczesnejnauki,wątrobadostarczakarnityny
itłuszczusercu,którejenastępniespala,zamieniającwenergię.
Najbogatszymźródłemkarnitynyjestbaranina(zwłaszczajejcotłustszepartie),podroby(serceiwątroba),ryby,
awokado i kiełki pszenicy Najlepszym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych są ryby
oceaniczne (tuńczyk, łosoś), dzikie ptactwo, awokado, migdały, amerykańskie orzechy laskowe, pestki dyni,
nasiona słonecznika. Do gotowania najlepiej wybierać oleje tłoczone na zimno: z oliwek, kukurydziany,
słonecznikowy, sezamowy i z szafranu łąkowego. Klarowane masło (ghee)jest lepsze od masła zwykłego,
poniewaŜbezuszczerbkuznosiwysokątemperaturę.NaleŜyunikaćproduktówzuwodornionychlubczęściowo
uwodornionycholejówroślinnych,chodzituokomercyjnymajonez,sosysałatkowesprzedawanewbutelkach,
margarynęiwłaściwiewszelkąŜywnośćpoddanąprzeróbce.
Mlekoijegoprzetwory
Cielęta powinny pić mleko krowie, tak jak niemowlęta do czasu odstawienia od piersi mleko swych, matek.
Obydwarodzajemlekanaturaprzygotowaładlaodpowiednichprzewodówpokarmowych.Dowiedzionowsposób
naukowy, Ŝe cielęta zdychają popodaniuimpasteryzowanegomlekaichwłasnychmatekzazwyczajwciągu
sześciu tygodni, zatem podejrzenie, Ŝe pasteryzowane krowie mleko nie jest najzdrowszym, podtrzymującym
ŜyciepoŜywieniemdlacieląt,niemówiącoludziach,okazałosięsłuszne.Tymczasemnietylkodoroślipodajątę
zdenaturalizowanąwydzielinęswymdzieciom,alenawetsamijąkonsumują.
MlekokrowiezawieraczterokrotniewięcejproteinijedynieopołowęmniejwęglowodanówniŜmlekoczłowieka,
pasteryzacja zaś niszczy enzymy mleka krowiego niezbędne dostrawieniatakwielkiejilościprotein.Nadmiar
protein w mleku krowim zalega w układzie pokarmowym człowieka, wywołując procesy gnilne, zatyka jelita
lepkimszlamem,któryprzedostajesięnawetdokrwi.Zczasemtegoszlamujestcorazwięcejiorganizmstara
się go wydalić przez skórę (wypryski, trądzik) i płuca (katar). Jednak część rozkłada się wewnątrz, tworząc
doskonałąpoŜywkędlainfekcjiśluz,źródłoreakcjialergicznychwywołującychsztywnieniestawówzpowodu
odkładającegosięwapnia.Wieleprzypadkówchronicznejastmy,alergii,infekcjiuchaichoróbskórywyleczono
powyeliminowaniuzdietywszelkichprzetworówmlecznych.
Produktyzmlekakrowiegosąszczególnieszkodliwedlakobiet.Organizmkobiecypowinienbyćźródłemmleka,a
nieprzyjmowaćgopodpostaciąpokarmu.UtratasiłwitalnychpowodowanaprzezspoŜyciepasteryzowanego
krowiegomlekapowiększaobecnośćsyntetycznychhormonówwstrzykiwanychzwierzętomdlazwiększeniaich
wydajności. Te substancje chemiczne wyrządzają prawdziwe spustoszenie we wraŜliwym układzie
endokrynologicznymkobietyWFoodandHealingterapeutadietetykAnnemarieColbintakotoopisujekatastrofę,
dojakiejdoprowadzająproduktymleczneworganizmiekobiety:
SpoŜyciemlekaijegoprzetworówserów,jogurtuilodówzdajesięłączyćścisłyzwiązekzróŜnymizaburzeniami
układurozrodczegokobiety.Chodzitumiędzyinnymioguzyjajników,cysty,upławyiinfekcje.Powyiszyzwiązek
DanielReid–NastraŜytrzechskarbów.
3
potwierdzająniezliczoneznajomemikobiety,którezgłaszajązłagodzeniewymienionychobjawówlubichcałkowite
ustąpieniepozaprzestaniuspoŜywaniaproduktówmlecznych.Włókniakizanikająlubrozpuszczająsię,rozwójraka
szyjkimacicyzostajepowstrzymany,następujesamoczynnaregulacjacyklumiesiączkowego...Wydajesię,Ŝewkilku
przypadkachdoszłodocofnięcianiepłodności...
Wiele kobiet i męŜczyzn spoŜywa produkty mleczne, poniewaŜ tak doradził im lekarz z uwagi na wysoką
zawartość wapnia. To zła rada. Krowie mleko zawiera 118 mg wapnia w kaŜdych 100 gramach, nie moŜna
zaprzeczyć,dlaporównaniamlekoczłowiekazawiera33mgw100gramach.Leczna100gmlekakrowiego
znajduje się 97 mg fosforu; dla porównania w mleku człowieka jest go 18 mg.Wprzewodziepokarmowym
dochodzidopołączeniawapniazfosforem,cowłaściwiewykluczajegoprzyswojenie.DoktorFrankOski,dziekan
WydziałuPediatriiStateUniversityofNewYork'sMedicalCenter,stwierdza:„JedynieteproduktyspoŜywcze,w
którychstosunekwapniadofosforuwynosidwadojednegolubwięcej,moŜnauwaŜaćzadobreźródłowapnia".
Stosunektenwmlekuludzkimwynosi2,35dojednego,wmlekukrowimnatomiast1,27dojednego.Mleko
krowiezawieraponadto50mgsoduw100gramach,amlekoczłowiekatylko16mg.Wynikaztego,Ŝemleko
krowie jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych składników współczesnej zachodniej diety, które są
źródłemnadmiarupotasuwnaszychorganizmach.
Prócz tego mleko krowie jako źródło wapnia nie moŜe się równać z innymi znacznie lepiej przyswajalnymi i
zdrowymiartykułamispoŜywczymi.Proszęporównać118mgwapniaw100gramachmlekakrowiegozjego
zawartością w wymienionych poniŜejartykułachspoŜywczych;migdały(254mg),brokuły(130mg),kapusta
włoska(187mg),nasionasezamu(1160mg),kelp(gatunekwodorostów1093mg)isardynki(400mg).
Osteoporozęwywołujenietyleniedobórwapniawdiecie,ilejejskładniki,którepozbawiająkościizębywapnia.
NaleŜy do nich przede wszystkim cukier. Cukier, mięso, oczyszczona skrobia i alkohol mogą wywołać ciągłą
nadkwaśność krwi, a kwas, jak wiadomo, rozpuszcza wapń, z którego zbudowane są kości. Z osteoporozą
najlepiejjestsobieradzić,spoŜywającwymienionepowyŜej,bogatewwapńartykułyspoŜywcze,któreniesą
przetworamimlecznymi,jednocześnieograniczająclubcałkowicieeliminujączdiety„złodzieiwapnia".Wydaje
się, Ŝe dzienna dawka 3 mg mineralnego boru takŜe pomaga w przyswajaniu i zatrzymywaniu wapnia w
organizmie.
Zpunktuwidzeniatradycyjnejmedycynychińskiejmlekojestpewnąpostacią„seksualnejesencji".Picieprzez
ludziseksualnejesencjiinnegogatunkumoŜeichtylkowpędzićwkłopoty.Odnosisiętozwłaszczadokobiet,
poniewaŜzawartewmlekuhormonynaruszajądelikatnąrównowagęukładuwydzielaniawewnętrznego.
Jeślitrudnowamzrezygnowaćznabiału,towybierajciemlekokozie,któreswymskłademzbliŜonejestdomleka
ludzkiego. Jedynymi bezpiecznymi produktami otrzymywanymi najlepiej z surowego i niepasteryzowanego
mleka krowiego są: świeŜe masło, które jest przyswajalnym tłuszczem, oraz świeŜy jogurt, wstępnie
przetworzony przez Ŝywe kultury laktobakterii, lecz spoŜywając nawet i te artykuły, nie naleŜy zapominać o
wstrzemięźliwości.
Mięso
LudzieZachoduczerpiąowielewięcejniezbędnychkaloriizmięsaniŜludzieWschodu,coodbijasięnaichcerze,
tkance tłuszczowej i zapachu ciała. Mięso jest wysoce zakwaszające i ogrzewające (cecha yang) oraz ma
właściwoścignilne.ZgodniezdoktrynątradycyjnejmedycynychińskiejstarsiludziepotrzebująwięcejmięsaniŜ
ludziemłodziiwśrednimwieku,zuwaginajegowłaściwościogrzewająceorazzawartośćskondensowanych
składnikówodŜywczych,jednakjedyniewtedy,gdyniemająkłopotówzprzewodempokarmowym.
Największym problemem w wypadku standardowej diety amerykańskiej jest zanieczyszczona antybiotykami i
steroidami wołowina. Około czterdziestu procent wszystkich antybiotyków produkowanych w USA jest
podawanych bydłu iinnymzwierzętomgospodarskim.Oczywiściewłańcuchupokarmowymprzekazywanesą
onekonsumentomhamburgerów,stekówiinnejŜywnościwytwarzanejzamerykańskiejwołowiny.Codziennie
przyjmowana dawka antybiotyków niekorzystnie odbija się na ludzkim układzie odpornościowym i naleŜy do
grupywaŜnychczynnikówodpowiedzialnychzawywoływanieniedoboruimmunologicznego.
RogaciznawStanachZjednoczonychkarmionajestnietylkoantybiotykami,leczihormonami,którychzadaniem
jestprzyspieszeniewzrostu,zwiększeniewarstwytłuszczu,stymulacjapopędupłciowego,abymoŜnabyłopokryć
całestadakrów,zwiększeniewydajnościmlecznejiwymuszenieaborcjiuzwierząt,któreprzeznaczononarzeź.
Podejrzewasię,Ŝehormonysągłównymsprawcąwysokiejzapadalnościkobietamerykańskichnarakapiersii
jajowodów,atakŜeprzedwczesnegodojrzewaniadzieci.PoniewaŜpodwpływemsteroidówbydłoszybkoobrasta
wtłuszcz,umotywowanejesttwierdzenie,Ŝewywołująoneotyłośćutych,którzyspoŜywająskaŜonenimimięso
imleko.Odnosisiętoszczególniedodzieciwokresiewzrostu,adowodemjestchoćbyto,iŜzakaŜdymrazem,
gdy wielka amerykańska korporacja sieci barów fastfood sprzedających głównie potrawy oparte na mleku i
DanielReid–NastraŜytrzechskarbów.
4
wołowiniezaczynadziałaćwAzji,uzdrowychdotąddziecizaczynająsiępojawiaćoznakichronicznychzaburzeń
zdrowia, które są prawdziwą plagą dzieci amerykańskich: otyłość, trądzik i wypryski skórne, infekcje dróg
oddechowych,przedwczesnedojrzewanieianormalnezachowanie.
Amerykańskiebydłoabsorbujedodatkowoherbicydy,pestycydyinawozysztuczneuŜywaneprzyuprawiezbóŜ,
którenastępniepodajesięimjakopaszę,takŜewieletychbezradnychistotnaprógrzeźniprzybywaprzeŜartych
przezgruźlicęiguzyrakowe.Wszystkiewymienionetruciznysąbezpośrednioprzekazywanekonsumentowi,a
więcjeślilubiciewołowinę,upewnijciesię,Ŝezwierzętabyłykarmioneorganicznie,bezpodawanialekarstwi
hormonów,najlepiejnapastwisku,aniepoddachem.
WieprzowinatotakŜekiepskiwybór,tyleŜezinnychpowodów.Zuwaginato,ŜeświniesąwszystkoŜerne,
wieprzowina działa najbardziej zakwaszająco ze wszystkich mięs. Słonina i smalec bardzo obciąŜają wątrobę,
któraztrudnościąmoŜejestrawić.Badaczekanadyjscyustalili,Ŝeistniejeścisłyzwiązekpomiędzymarskością
wątrobyakonsumpcjąwieprzowinywszesnastuwziętychpoduwagękrajach.Tam,gdziewieprzowinępodlewa
sięalkoholem(piwozparówkami,winozkotletemmielonymsznyclemitd.)prawdopodobieństwomarskości
wątrobyzwiększasiętysiąckrotnie.
Dróbhodowanynasposóbprzemysłowyzamykanyjestwciasnychklatkachikarmionyzdenaturalizowanąpaszą
zdodatkiemantybiotyków,hormonówipestycydów.Lekarzechińscyzawszepolecalitakzwanekurczętaziemi
(tujee), uznając je za bezpieczne źródło dietetycznego mięsa i jajek. Zwane na Zachodzie „kurami
gospodarskimi", biegają one na wolności, Ŝywiąc się dziką roślinnością, owadami, dŜdŜownicami, oddychając
świeŜympowietrzemizaŜywającruchu.
Najlepszymgatunkiemmięsazwierzątdomowychjestbaranina.Owcezregułypasąsięnawolnejprzestrzeni,na
słońcu i świeŜym powietrzu, zazwyczaj nie zatruwa się ich podawaniem lekarstw. Mięso jagnięce jest
najbogatszym źródłem karnityny, koniecznej do tego, by tłuszcz mógł być dostarczany do komórki, gdzie
zachodzą procesy metaboliczne. Jagnięcina zawsze była popularna na Bliskim Wschodzie, w rejonie Morza
Śródziemnego oraz Himalajów, i wszędzie tam arterioskleroza i schorzenia serca nigdy nie były wielkim
problemem.Jeszczelepszaodbaraninyjestdziczyzna:mięsojelenia,łosia,baŜanta,przepiórki,którejestjednak
obecnietrudnoosiągalne.
Regułą powinno być jak najrzadsze spoŜywanie czerwonego mięsa, a i to najlepiej z dodatkiem chrzanuczy
ostrejmusztardy,którepobudzająwątrobęiworeczekŜółciowy,powodującwydzielaniesokówodpowiednichdo
rozłoŜeniabiałekitłuszczy.ŚwieŜykorzeńimbirutakŜepomagaorganizmowistrawićmięso.
Jaja
ZjadaniezbytwielujajmoŜespowodowaćostrezakwaszenieorganizmuwynikająceznadmiarupsującychsię
protein,zwłaszczajeślidietaopartajestnamięsie,takŜemięsierybmorskich.Wedługwskazówektradycyjnej
medycyny chińskiej zapotrzebowanie na składniki odŜywcze pokrywa spoŜycie jednego do dwóch jajek na
tydzień. Kobiety cierpiące na cystę jajników oraz innego rodzaju schorzenia narządów rozrodczych powinny
całkowiciezrezygnowaćzjajek,poniewaŜsąonewytworemnarządówrozrodczychkuryiztegopowodumogą
wywołaćnasilenieniekorzystnychobjawów.
W naszych czasach większość sprzedawanych w sieci handlowej jaj pochodzi od kur stłoczonych w
mikroskopijnych klatkach, ustawionych w oślepiającym świetle i karmionych suchą paszą przyprawioną
syntetycznymi hormonami i antybiotykami. Tego rodzaju jaja czynią w ludzkim organizmie więcej szkód niŜ
poŜytkuidlategopowinnosięunikaćichspoŜywania.Starajciesiękupowaćjajagospodarskieiniezajadajciesię
nimi codziennie. Najlepszym sposobem przygotowania jaj do spoŜycia jest gotowanie ich na miękko w
skorupkachlublekkieichścięciepowrzuceniubezskorupkinawrzątek,bywartośćodŜywczailekkostrawność
miękkiegoŜółtkaniezostałynaruszone.SuroweŜółtkojaja,bezbiałka,jestznakomitymźródłemproteintakich
jaklecytyna,aminokwasówiinnychskładnikówodŜywczych.
Rybymorskieiwodorosty
Ryby
Głębokowodne ryby oceaniczne, na przykład tuńczyk i łosoś, są doskonałym źródłem protein i rybiego oleju
bogatego w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe zwane EPA i DHA. EPA i DHA naleŜą do najbardziej
efektywnychsubstancjiwprzyrodzierozrzedzającychkrew,zapobiegająsklejaniusiępłytekkrwi,rozpuszczają
zatory i oczyszczają naczynia krwionośne z nadmiaru cholesterolu i innych osadów tłuszczowych, poprawiają
DanielReid–NastraŜytrzechskarbów.
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin