Deser ze liwkami.500 g. suszonych liwek, 2 yki masa, 75 g. ryu, laska wanilii, 1/2 l. mleka, 3 biaka, 150 g. cukru, winiwka. Ry opuka, gotowa przez 3 minuty w wodzie bez soli. Odcedzi, przela zimn wod. Podgrza mleko, wrzucajc do niego misz z przecitej na p wanilii. Gdy zacznie wrze, wsypa ry. Gotowa pod przykryciem, na maym ogniu przez 35 minut. Kiedy ry si ugotuje, doda do niego poow cukru, yk masa i wymiesza. Ze liwek usun pestki. Naczynie do zapiekania posmarowa lekko masem i przeoy do niego ry; na rodku uoy liwki i pola niewielk iloci winiwki. Biaka ubi na sztywn pian, dodajc pozosta cz cukru.Wyoy pian na liwki. Zapieka na zotawy kolor w niezbyt gorcym piekarniku przez 15 minut. Deser podawa ciepy. NASZA RADA : Aby deser nabra bardziej wykwintnego charakteru, do piany mona doda yeczk wirkw kokosowych. . Rogi obfitoci.125 g. mki, 2 jajka, 1 yka oleju lub oliwy, 2 yki masa, 2 yki cukru pudru, szklanka mleka, sl, p szklanki mietany kremwki, owoce kandyzowane lub z konfitur, cytryna. Mk wsypa do miski, doda ubite jajka i olej. Wszystkie skadniki wymiesza, dolewajc powoli mleko.Gdy ciasto bdzie gadkie, doda szczypt soli i drobno utart skrk z cytryny. Odrobin masa roztopi na patelni. Usmay naleniki na zoty kolor. mietan ubi, w trakcie ubijania dodajc cukier. Owoce pokroi w kostk. 2/3 wymiesza ze mietan. Naleniki zrolowa w roki i napeni je mietanowym kremem. Przybra pozostaymi owocami, posypa cukrem.Smaone banany.4 banany, 50 g masa, 1/4 l wina deserowego, 1/2 yeczki cynamonu, Obrane i pokrojone wzdu banany posypa cukrem, smay na male na zoty kolor. Doda cynamonu, odrobin wina i gotowa ok. 5 minut na maym ogniu. Podawa polane gorcym winem.Bowle z brzoskwiniami.e1 puszka brzoskwi, 1 butelka (0,7 l.) biaego wytrawnego wina(np.Chardonnay) 1/2 szklanki likieru pomaraczowego(np.Curacao Triple Sec). Brzoskwinie osczy z zalewy, pokroi na czstki i woy do duego szklanego naczynia. Wla wino, likier i wymiesza. Wstawi do lodwki na 2 godz. Do pucharkw przeoy czstki brzoskwi i zala alkoholem. Powidowy zefir.1 szklanka gstych powide liwkowych, 4 biaka, 10 yek liwowicy(100ml.), 12 biszkoptw. PRZYBRANIE : po 4 liwki z jasn i ciemn skrk (np.mirabelki i wgierki) Biaka ubi na sztywn pian. Powida dokadnie zmiksowa ze liwowic, doda biaka i miksowa tak dugo, a wytworzy si puszysty krem. Kady pucharek wyoy 3 biszkoptami, zala czci kremu i wstawi do lodwki. Deser podawa ozdobiony czstkami liwek i reszt kremu.Galaretka na biaym winie.2 opakowania galaretki cytrynowej, 1 butelka biaego wina(0,7l), 20 dag mandarynek. PRZYBRANIE : 8 wini koktajlowych. Wino podgrza do temp. 60 st.C i rozpuci w nim galaretk, stale mieszajc. Nastpnie ostudzi j w lodwce. Mandarynki umy, obra i podzieli na czstki. Przed podaniem galaretk posieka, przeoy do pucharkw razem z mandarynkami i udekorowa winiami.Sorbet z mango. 2 owoce mango(60 dag), 10 yek (100 ml) Campari, 6 yek (60 ml) likieru pomaraczowego(np.Curacao Triple Sec), 1 yka skrki pomaraczowej. PRZYBRANIE : kilka czstek mango lub pomaraczy. Mango umy, obra, przekroi na p i usun pestki. Misz zmiksowa ze skrk pomaraczow, wla Campari oraz likier pomaraczowy i jeszcze raz zmiksowa. Sorbet przela do metalowego pojemnika i zamraa 3-4 godz. Podawa w puczarkach, udekorowany czstkami mango.Angielski deser.4 biaka, 1 szklanka mietany kremwki, 3 yki cukru, 3/4 szklanki szampana, 3/4 szklanki likieru kawowego. PRZYBRANIE : 4 yki rozdrobnionych orzechw woskich, 4 yki pokruszonych kruchych ciastek. Biaka ubi na sztywn pian, doda cukier i ubija nadal, tak dugo, a rozpuci si cukier. Nastpnie pian wymiesza z szampanem. mietan ubi na krem, wymiesza z likierem i rwnie poczy z pian. Deser nakada od razu do pucharkw, dekorowa orzechami i ciastkami.Czekoladowy mus.5 jajek, 1/2 szklanki cukru, 1 yeczka kawy rozpuszczalnej, 1 yka masa, 1 tabliczka czekolady gorzkiej (10 dag), 1 szklanka mietanki 30-procentowej, 2 yeczki cukru pudru, 1/2 torebki cukru waniliowego, kilka orzechw woskich do przybrania. tka ubi na parze z cukrem. W oddzielnym naczyniu roztopi maso, czekolad (1/4 czekolady zostawi do przybrania) i doda kaw. Poczy, dodajc porcjami, z ubitymi tkami i ostudzi. Biaka ubi na sztywn pian. Wymiesza delikatnie z mas. Przeoy do pucharkw i wstawi do lodwki. Ubi mietank, pod koniec ubijania dodajc cukier puder i cukier waniliowy. Przed podaniem przybra mus bit mietan, wirkami gorzkiej czekolady i orzechami.Pieczone banany.4 banany, 1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej, 2 yki rumu, Banany opuka, skrki naci wzdu i lekko rozchyli. W nacicia wcisn po kilka kawakw czekolady skropionej rumem.Kady banan zawin w foli aluminiow, uoy na blasze lub w naczyniu aroodpornym i wstawi na 10 min do piekarnika nagrzanego do temp.180 st.C. Po upieczeniu zdj foli i z brzegw nacicia usun cz skrki. Podawa na gorco.Zimny koktajl.`25 dag lodw czekoladowych, 3 yeczki kakao, 1 szklanka mleka, 1/2 yeczki cynamonu, 1/2 torebki cukru waniliowego, 2 yki rumu. PRZYBRANIE : owoce wierze lub z puszki, winie koktajlowe, listki melisy, mity lub szawi. Wszystkie skadniki dokadnie wymiesza w mikserze. Przeoy do pucharkw. Przybra owocami i listkami melisy.Soneczny deser.2 grejpfruty, 25 dag ananasw z puszki, 3 banany, 5 dag cukru pudru, 1 kieliszek likieru pomaraczowego (40ml), 6 dugich biszkoptw (tzw. szampanek), kilka plasterkw cytryny ze skrk. Wszystkie owoce pokroi w kostk, posypa cukrem, pola likierem i wstawi do lodwki na 40 min. Nastpnie przeoy do pucharkw lub "miseczek" ze skrki grejpfruta, ozdobi biszkoptami i plasterkami cytryny. Banana Split.2 banany, lody czekoladowe, 2 yki konfitury lub galaretki porzeczkowej, 1/4 l mleka, opakowanie bitej mietany w proszku, mietan w proszku rozprowadzi mlekiem i ubi mikserem wedug przepisu na opakowaniu. Wstawi do lodwki. Banany obra, przekroi wzdu. Na talerzykach uoy po 2 powki. Lody uformowa w kulki dwiema zamoczonymi w zimnej wodzie ykami, uoy midzy bananami. Deser przybra bit mietan i galaretk lub konfitur. Gry lodowe.R0,5 l soku lub kompotu owocowego, 4 mandarynki, 4 plasterki ananasa z puszki, 1/2 szklanki wini z kompotu lub innych owocw (mog by wiee, np. truskawki), 1 owoc kiwi. Swiee owoce naley dokadnie umy i obra ze skrki. Plasterki ananasa wyj z kompotu i pokroi na mniejsze czstki. Kiwi i inne wiksze owoce pokroi na plasterki, a umyte i osczone truskawki na wiartki. W plastykowych kubeczkach ukada owoce warstwami. Na koniec wstawi w rodek drewniane opatki (takie jak do lodw), tak aby wystaway ponad brzeg kubeczka, i zala sokiem owocowym lub kompotem. Pozostawi do zamarznicia w zamraalniku. Gdy po kilku godzinach "lodowa gra" jest gotowa, wstawi kubeczek na chwil do miseczki z letni wod i wycign "gr" z kubeczka. Dzieciom, ktre nie mog je lodw, proponujemy "szklane gry" z galaretki.Deser z czerwonym winem.50 dag wieych brzoskwi lub 1 puszka brzoskwi, 10 dag migdaw. SOS : 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina (100 ml), 2 tka, 2 yki cukru. wiee brzoskwinie sparzy wrztkiem, obra, przepoowi i wyj pestki. Brzoskwinie z puszki osczy. Owoce pokroi na czstki i uoy w salaterce. Migday sparzy, obra, niezbyt drobno pokroi. PRZYGOTOWANIE SOSU : tka utrze z cukrem na puch, doda wino i wymiesza. Brzoskwinie pola sosem i posypa migdaami.Melon z lodami.2 mae dojrzae melony, 4 porcje lodw waniliowych, 2 kieliszki (60 ml) koniaku, 4 winie maraskino. Melony umy i woy do lodwki na 2 -3 godz. Przed podaniem przekroi w poprzek na poowy i usun pestki. W powki melona woy lody, ozdobi winiami i pola koniakiem.Melon z owocami.1 duy melon, 60 dag owocw sezonowych (truskawek, malin, moreli, brzoskwi, winogron, jabek), 8 dag cukru, 1/2 cytryny, 2 kieliszki (60 ml) koniaku. Skroi czubek melona rednicy 10 cm i odoy do lodwki. yeczk usun pestki, a nastpnie wydry z melona misz. Misz pokroi na drobne kawaki, wymiesza z owocami, cukrem, koniakiem, sokiem z cytryny, a nastpnie wraz z wydronym melonem wstawi do lodwki na 4 - 5 godz. Przed podaniem podaniem woy do wydronego melona pokrojone owoce.Deser awayuki.4 yki elatyny, 2 filianki wody, 3 filianki cukru, 4 biaka, 2 yeczki otartej skrki cytrynowej, 4 yki soku z cytryny, 400 g dorodnych truskawek lub poziomek. Rozpuci elatyn w wodzie, kiedy spcznieje doda cukier, wstawi na may ogie, rozpuci mieszajc, schodzi do temperatury pokojowej. Truskawki oczyci, umy, podsuszy na ciereczce. Ubi pian na sztywno. Wlewajc schodzon elatyn ubija dalej. Ubijc doda sok i skrk z cytryny. Gstniejc mas wyoy do prostoktnego naczynia o rwnym dnie, lekko naoliwionego, wyrwna powierzchni masy. W mas powciska rwno truskawki czubkami na d (zostawi kilka do przybrania) i wstawi do lodwki na ok. 5 - 6 godz. (do stenia). Po steniu przewrci do gry nogami i wyj z formy, pokroi na kwadraty wielkoci jednej porcji (przecitne ciastko) tak, aby cicie szo przez poow truskawki. Nakada porcje na talerzyki, kad przybra dwoma wiartkami truskawki uoonymi na skos. Podawa jako deser do herbaty lub kawy.Owoce w galarecie.;30 dag wieych owocw...
LISI2