Niecodzienna kuracja pozwoli ci zrzucić aż 10 kilogramów. Wystarczy, że przez 40 dni będziesz się stosować do wskazówek Jordana Rubina, amerykańskiego znawcy medycyny naturalnej.
Zasady diety
Trwa: 40 dni.Odchudza: ok. 10 kg.Można ją stosować: dowolnie długo (za wyjątkiem fazy pierwszej), nawet przez całe życie.Polecana: osobom, które chcą zgubić nadmiar kilogramów i zadbać o zdrowie.szczególnie bogata: magnez, potas, antyoksydanty, białko, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik pokarmowy.
Na czym polegaDieta biblijna trwa 40 dni i składa się z trzech dwutygodniowych faz. Pierwsza oczyszcza ciało i stabilizuje poziom cukru we krwi, kolejne rozprawiają się z chorobami i niepotrzebnymi kilogramami. Wszystko według wskazówek z Biblii, zawartych w polskiej wersji książki "Dieta Stwórcy". W pierwszej fazie możesz jeść zielone warzywa, mięso i ryby, ale unikasz ziaren zbóż, roślin strączkowych i słodkich owoców. W kolejnych dwóch tygodniach włączasz ziarna zbóż. W ostatniej jesz wszystko, łącznie ze słodkimi owocami, ale raz w tygodniu pościsz, pijąc tylko wodę i świeże soki z warzyw. Posiłki starasz się jeść bez pośpiechu, regularnie co 4 godziny, nie licząc kalorii. Jako naturalny sposób wspomagający walkę z nadwagą autor poleca modlitwę, praktyki medytacyjne i aromatoterapię.
Przykład jadłospisu 3. fazy
· Śniadanie: Orzechy z serkiem i miodem (6 porcji): 2 szklanki świeżego twarogu, np. ricotty, szczypta mielonego cynamonu, 2 łyżki miodu, szczypta gałki muszkatołowej, łyżka pokruszonych orzechów włoskich, posiekana gałązka mięty.
Wymieszaj składniki na pastę do chleba lub do napełnienia liści cykorii.
· II śniadanie: Sałatka z oliwek i mandarynki (12 porcji): 4 drobno posiekane ząbki czosnku, 1/3 filiżanki oliwy z oliwek, liście endywii, cykorii lub kapusty włoskiej, 1/2 szklanki bulionu z kurczaka, 1/2 łyżki pokrojonych oliwek, 2 łyżki kaparów, połówki migdałów, 10 klementynek, 100 g rozdrobnionego sera koziego
Na oliwie zrumień czosnek i dodaj kawałki sałat lub kapusty. Podduś i wlej bulion. Dodaj kapary i oliwki. Gotuj na małym ogniu ok. 15 minut, mieszając. Obierz mandarynki i podziel je na cząstki. Ułóż je na brzegu półmiska, na środek wyłóż duszone sałaty posypane migdałami. Całość posyp pokruszonym serem.
· Obiad: Pstrąg po śródziemnomorsku (4 porcje): 4 filety z pstrąga, 1/2 szklanki masła roztopionego, pieprz cytrynowy, duży pomidor, szklanka świeżych liści bazylii, 4 gałązki świeżego oregano, 1/2 szklanki sera feta rozdrobnionego, szklanka orzeszków piniowych, dymki pokrojone w talarki.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. W brytfance ułóż filety, natarte pieprzem cytrynowym i masłem. W każdym umieść plastry pomidora, kilka liści bazylii i oregano oraz fetę. Zepnij wykałaczką. Posyp orzechami i cebulką. Piecz do godziny.
· Podwieczorek: Asbusa – egipskie ciasteczka (16 porcji): 2 i 1/2 szklanki cukru, 2 szklanki kaszy manny, kostka masła, 1/2 l jogurtu naturalnego, woda, połówki migdałów
Rozgrzej piekarnik do 250°C. Wymieszaj w misce kaszkę i cukier, dodaj masło. Zlep składniki ręką. Wlej jogurt i ugniataj ciasto, aż będzie gładkie (możesz dodać wody). Włóż do brytfanki, ułóż na wierzchu migdały i upiecz na złoty kolor.
Kolacja: Zupa z soczewicy i szpinaku (6 porcji): 2 szklanki brązowej soczewicy, 2 liście laurowe, 4 szklanki wody, 1/2 szklanki oliwy z oliwek, duża cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 kg świeżego szpinaku, łyżeczka kminku, po 2 łyżki świeżej kolendry i soku z cytryny, sól i pieprz do smaku, 2 łyżeczki octu jabłkowego. Ugotuj soczewicę z liściem laurowym do miękkości. Na patelni zrumień posiekane cebulę i czosnek, przełóż do zupy. Dodaj posiekany szpinak, przyprawy, sok. Gotuj, mieszając ok. 20 minut. Przypraw octem.
Zalecane
· Ziarna nieprzetworzone: jęczmień, kukurydza, proso, owies, ryż, żyto, pszenica.
· Nasiona: słonecznik, sezam, len, dynia.
· Rośliny strączkowe: soja, soczewica, groch, orzeszki ziemne, fasola.
· Warzywa: papryka, ogórki, bakłażan, fasola szparagowa, dynia, pomidory.
· Owoce: cytrusy, wszystkie słodkie, figi, daktyle.
· Orzechy: brazylijskie, nerkowca, pekan, włoskie, migdały.
· Pozostałe warzywa: buraki, brukselka, kapusta, karczochy, brokuł, kalafior, marchew, buraki, ziemniaki, rzepa.
· Wołowina i drób – gotowane lub pieczone. Są źródłem najbardziej wartościowego białka.
· Ryby dziko żyjące – np. łosoś, śledź, dorsz, halibut, makrela, pstrąg.
· Tłuszcze: oliwa z oliwek extra vergin, tłoczony na zimno olej lniany lub rzepakowy.
· Nabiał i jajka: kefir, jogurt, maślanka.
· Uwaga: wybieraj produkty bez konserwantów, barwników i dodatku cukru.
Zakazane
· Mięso wieprzowe i zrobione z niego wędliny.
· Ryby hodowlane oraz owoce morza (np. krewetki, małże).
· Margaryny, olej sojowy, słonecznikowy i kukurydziany.
· Smażone potrawy (ryby, drób).
· Białe pieczywo, ryż i makaron, wypieki z białej mąki.
· Słodycze, także dosładzane aspartamem.
· Nabiał o bardzo długim terminie ważności oraz lody.
· Owoce w syropie (z puszki).
· Orzechy prażone w oleju lub z miodem.
· Tłuste, słodkie "pogryzki".
· Woda z kranu do przygotowania posiłków.
beniaa53