Składniki do chrupiących pierożków wonton:
· 8 kawałków ciasta do pierożków wonton
· 2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki do tatara z tuńczyka:
· 1-2 łyżki sosu sojowego
· 1/4 łyżeczki oleju sezamowego
· skórka i sok z jednej dużej cytryny
· 1 łyżeczka obranego i startego imbiru
· szczypta koszernej soli
· ok. 200 g steków z tuńczyka jak do sushi, pokrojonych w
· kostkę o wielkości ok. 5 mm
· 2 łyżki szalotki, drobno posiekanej
· 2 łyżki świeżej kolendry, drobno posiekanej
· 1 łyżeczka prażonych nasion sezamu do przybrania
Sposób przygotowania:
Składniki:
· 2 ząbki czosnku, posiekane
· 2 łyżki oleju roślinnego
· 1 łyżeczka świeżego, obranego i startego imbiru
· ok. 300 g świeżego, umytego i odcedzonego szpinaku w całości (nie siekanego)
· 2 łyżki sosu sojowego
· sól i pieprz do smaku
· prażone nasiona sezamu do przybrania
Składniki do ryby koryfeny:
· 4 150-gramowe filety ryby koryfeny (dorado, mahi-mahi) lub innej białej ryby
· 3 duże jajka, rozbite na głębokim talerzu
· 1 szklanka bułki tartej panko
· 3/4 szklanki niesolonych orzechów makadami
· sól i pieprz
· 1/4 oleju roślinnego
Składniki do ryżu:
· 1 szklanka ryżu jaśminowego
· 1,5 szklanki wody
Składniki do salsy:
· 2 szklanki ananasa świeżego lub z puszki, pokrojonego w kostkę
· 1/3 szklanki czerwonej cebuli, posiekanej
· 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
· 1/4 łyżeczki skórki z limetki
· 2 łyżki świeżego soku z limetki
· pół lub cała papryczka jalapeno w zależności od gustu, posiekana po wyjęciu pestek
· 2 łyżki obranego i startego imbiru
· 1/2 łyżeczki soli
· 1/3 szklanki tapioki w proszku
· 1 puszka (ok. 400 g) mleka kokosowego
· ziarna zeskrobane z połowy laski wanilii (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego)
· 1/8 łyżeczki soli
· 4 łyżki cukru
· 1 żółtko z dużego jajka, rozbite w misce
· 1/4 szklanki prażonych wiórków kokosowych do przybrania
· 1 banan pokrojony w plasterki
· bita śmietana
dagmarkak