Składniki:
· 1-2 łyżki oliwy z oliwek
· 2 kromki bułki Ciabatta przekrojone na pół
· ok. 170 g świeżego mięsa z indyka, pokrojonego w plastry
· 1/2 szklanki pesto z karczocha (przepis poniżej)
· ok. 170 g sera asiago, pokrojonego w plasterki
Sposób przygotowania:
· 1 szklanka serc karczochów (mrożonych lub z puszki)
· 1/2 szklanki świeżych listków bazylii
· 1/2 szklanki natki pietruszki
· 1/2 szklanki prażonych, posiekanych orzechów włoskich (prażenie w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut)
· skórka i sok z 1 cytryny
· 2 ząbki czosnku
· 1/2 łyżeczki koszernej soli
· 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
· 3/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
· 1 szklanka startego parmezanu
Składniki do bekonu:
· 8 cienkich plasterków boczku
· 2 łyżki brązowego cukru
· 2 łyżeczki pokruszonego czarnego pieprzu
Składniki do dressingu:
· 6 łyżek octu z czerwonego wina
· 2 łyżeczki suszonego oregano
· 2 łyżeczka suszonej bazylii
· 1/2 łyżeczki soli
· 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
· 8 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
Składniki do kanapek:
· 8 kromek wiejskiego chleba lub chleba Tuscan o grubości ok. 0,5 cm
· rukola, umyta i odcedzona
· 1 dojrzałe awokado
· 2 duże pomidory, pokrojone na 0,5 cm plasterki
· sól
Sposób przygotowania włoskiego dressingu:
Sposób przygotowania kanapek:
· 3 łyżki masła
· 3 plasterki boczku, posiekane
· 1 duża cebula, posiekana
· 1 szklanka marchewki, pokrojonej ma 2,5 cm kawałki
· 1 szklanka selera z nacią, posiekanego na 2,5 cm kawałki
· 1 łyżeczka suszonego tymianku
· 2-4 świeże (lub suszone) liście laurowe
· sól i pieprz
· 1/4 szklanki mąki
· 2 szklanki soku z małży
· 2 szklanki bulionu drobiowego
· 2 szklanki mleka
· 2 szklanki ziemniaków, pokrojonych na 2,5 cm kawałków
· 2 szklanki świeżej lub mrożonej kukurydzy
· 3 szklanki posiekanych świeżych małży
· 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
· 1 cebula, posiekana
· 2 szklanki marchewki, obranej i posiekanej
· 2 szklanki natki selera, posiekanej
· ok. 100 g pancetty w plasterkach, posiekanej (lub zwykłego boczku)
· 2 ząbki czosnku, zgniecione
· 0,5 kg buraka liściowego, posiekanego (można zastąpić go szpinakiem lub kapustą włoską)
· 1 ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
· 1 puszka pomidorów w kawałkach
· 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
· 8 szklanek bulionu drobiowego
· 1 puszka białej fasoli, odcedzonej
· 1 szklanka makaronu tubetti (lub innego drobnego makaronu)
· 1/2 szklanki startego parmezanu
· 8 dużych cebul, drobno posiekanych
· 4 łyżki masła
· 1 liść laurowy
· 1/2 szklanki wytrawnej cherry
· 2 gałązki świeżego tymianku
· 12 cienkich kromek z bagietki
· 200 g stargego szwajcarskiego sera Gruyere
· 1/4 szklanki startego parmezanu
· 4 łyżki niesolonego masła
· 4 łyżki mąki
· 1/2 szklanki bulionu drobiowego
· 1,5 szklanki mleka
· 1/2 łyżeszki koszernej soli
· 1/2 szklanki świeżo mielonego czarnego pieprzu
· odrobina startej gałki muszkatołowej
· 1 szklanka białego sera Cheddar, pokruszonego
· 12 kromek białego chleba, bez skórki
· 1/3 szklanki musztardy miodowej
· ok. 220 g szynki Black Forest, Cappacola, w plasterkach
dagmarkak