Odc. 06.doc

(57 KB) Pobierz
1

1. Panini z indykiem i karczochami

Składniki:

·         1-2 łyżki oliwy z oliwek

·         2 kromki bułki Ciabatta przekrojone na pół

·         ok. 170 g świeżego mięsa z indyka, pokrojonego w plastry

·         1/2 szklanki pesto z karczocha (przepis poniżej)

·         ok. 170 g sera asiago, pokrojonego w plasterki

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej patelnie grillową.
  2. Przekrój każdą kromkę Ciabatta i lekko nasmaruj oliwą z oliwek z obydwu stron. Posmaruj kromki z obydwu stron pesto z karczochów. Połóż kawałek indyka na wierzchu, następnie połóż plasterek sera.
  3. Na wierzchu połóż drugą kromkę ciabatty aby przykryć ser.
  4. Połóż panini na rozgrzanej patelni grillowej i przyciśnij prasa lub drugą, ciężką patelnią. Grilluj 5 minut lub do czasu, gdy ser zacznie się rozpuszczać lub na kromce widać ślady grilla.
  5. Przekrój na połowę i serwuj na gorąco z ulubioną zupą.

2. Pesto z karczocha

Składniki:

·         1 szklanka serc karczochów (mrożonych lub z puszki)

·         1/2 szklanki świeżych listków bazylii

·         1/2 szklanki natki pietruszki

·         1/2 szklanki prażonych, posiekanych orzechów włoskich (prażenie w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut)

·         skórka i sok z 1 cytryny

·         2 ząbki czosnku

·         1/2 łyżeczki koszernej soli

·         1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

·         3/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin

·         1 szklanka startego parmezanu

Sposób przygotowania:

  1. W blenderze zmiksuj czosnek, karczochy, bazylię, orzechy, skórkę i sok z cytryny, sól, pieprz.
  2. Po zmiksowaniu dodaj odrobinę oliwy z oliwek przy włączonym blenderze.
  3. Przełóż pesto do miski i wymieszaj ze startym parmezanem.

 

 

3. Słodko-pikantna kanapka

Składniki do bekonu:

·         8 cienkich plasterków boczku

·         2 łyżki brązowego cukru

·         2 łyżeczki pokruszonego czarnego pieprzu

Składniki do dressingu:

·         6 łyżek octu z czerwonego wina

·         2 łyżeczki suszonego oregano

·         2 łyżeczka suszonej bazylii

·         1/2 łyżeczki soli

·         1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

·         8 łyżek oliwy z oliwek extra virgin

Składniki do kanapek:

·         8 kromek wiejskiego chleba lub chleba Tuscan o grubości ok. 0,5 cm

·         rukola, umyta i odcedzona

·         1 dojrzałe awokado

·         2 duże pomidory, pokrojone na 0,5 cm plasterki

·         sól

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Wyłóż plasterki boczku na papierze do pieczenia, oprusz brązowym cukrem i pokruszonym pieprzem.
  3. Piecz 15-20 minut aż bekon będzie brązowy i chrupiący, po połowie czasu obróć blachę na druga stronę. Wyciągnij z piekarnika, osusz boczek na ręczniku papierowym i odłóż na bok.

Sposób przygotowania włoskiego dressingu:

  1. W szklance wymieszaj razem ocet winny, oregano, bazylię, sól i pieprz, wmieszaj oliwę z oliwek i odłóż na bok.

Sposób przygotowania kanapek:

  1. Opiecz kanapki w tosterze.
  2. Połóż 4 kanapki na blacie, połóż na każdej kanapce po 2 plasterki bekonu.
  3. Przekrój awokado na pół, usuń pestki przy pomocy łyżki. Przekrój każdą połowę awokado na plasterki o grubości 0,5 cm i połóż po jednym plasterku awokado na bekonie.
  4. Połóż plasterek pomidora, skrop kanapkę łyżką dressingu, połóż liść rukoli. Pozostałe 4 tosty skrop łyżką dressingu i przykryj kanapkę.
  5. Przekrój kanapkę na połowę i serwuj z ulubioną zupą.

4. Zupa z owoców morza z New Jersey

Składniki:

·         3 łyżki masła

·         3 plasterki boczku, posiekane

·         1 duża cebula, posiekana

·         1 szklanka marchewki, pokrojonej ma 2,5 cm kawałki

·         1 szklanka selera z nacią, posiekanego na 2,5 cm kawałki

·         1 łyżeczka suszonego tymianku

·         2-4 świeże (lub suszone) liście laurowe

·         sól i pieprz

·         1/4 szklanki mąki

·         2 szklanki soku z małży

·         2 szklanki bulionu drobiowego

·         2 szklanki mleka

·         2 szklanki ziemniaków, pokrojonych na 2,5 cm kawałków

·         2 szklanki świeżej lub mrożonej kukurydzy

·         3 szklanki posiekanych świeżych małży

Składniki:

  1. Rozpuść masło w dużym rondlu lub piekarniku. Wrzuc boczek i smaż aż bekon będzie chrupiący (ok. 8 minut). Dodaj cebulę, marchewkę, seler i smaż aż warzywa zmiękną (ok. 6 minut). Dodaj mąkę i smaż 2 minuty.
  2. Dolej soku z małży, bulionu warzywnego, dodaj liście laurowe, mleko i ziemniaki. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj aż ziemniaki zmiękną (ok. 20-25 minut)
  3. Dodaj kukurydzę i małże na 5 minut przed końcem gotowania. Przypraw zupę solą i pieprzem do smaku.

5. Zupa minestrone

Składniki:

·         2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

·         1 cebula, posiekana

·         2 szklanki marchewki, obranej i posiekanej

·         2 szklanki natki selera, posiekanej

·         ok. 100 g pancetty w plasterkach, posiekanej (lub zwykłego boczku)

·         2 ząbki czosnku, zgniecione

·         0,5 kg buraka liściowego, posiekanego (można zastąpić go szpinakiem lub kapustą włoską)

·         1 ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę

·         sól i pieprz

·         1 puszka pomidorów w kawałkach

·         1 łyżeczka posiekanego rozmarynu

·         8 szklanek bulionu drobiowego

·         1 puszka białej fasoli, odcedzonej

·         1 szklanka makaronu tubetti (lub innego drobnego makaronu)

·         1/2 szklanki startego parmezanu

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym garnku, wrzuć cebulę, marchewkę, seler, pancettę, czosnek i szczyptę soli. Smaż mieszając od czasu do czasu aż cebula zmięknie (ok. 6-7 minut).
  2. Dodaj pomidory i ziemniaka. Dodaj buraka liściowego (lub szpinak lub kapustę), rozmaryn i rosół drobiowy. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj ok. 10 minut.
  3. Dodaj białą fasolę i makaron, gotuj do czasu aż makaron i warzywa zmiękną (ok. 10 minut). Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Podawaj zupę posypaną startym parmezanem.

6. Francuska zupa cebulowa

Składniki:

·         8 dużych cebul, drobno posiekanych

·         4 łyżki masła

·         1 liść laurowy

·         1/2 szklanki wytrawnej cherry

·         8 szklanek bulionu drobiowego

·         2 gałązki świeżego tymianku

·         sól i pieprz

·         12 cienkich kromek z bagietki

·         200 g stargego szwajcarskiego sera Gruyere

·         1/4 szklanki startego parmezanu

Sposób przygotowania:

  1. W dużym rondlu roztop masło i dodaj cebulę, liść laurowy i 2 łyżeczki soli. Smaż cebulę, od czasu do czasu mieszając, aż będzie przezroczysta (ok. 5 minut). Zmniejsz ogień i smaż cebulę, od czasu do czasu mieszając, przez 1-1,5 godziny aż całkowicie zmięknie i nabierze złoto-brązowego koloru.
  2. Dodaj sherry i gotuj przez chwilę bez przykrycia. Dodaj bulion drobiowy i gałązki tymianku.
  3. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 20 minut. Usuń liść laurowy, dopraw solą i pieprzem.
  4. Rozgrzej piekarnik z grillem, umieść na papierze do pieczenia kromki z bagietki. Piecz kromki aż będą złoto-brązowe.
  5. Wypełnij żaroodporną miskę zupą cebulową, zanurz 2 tosty i posyp zupę startym serem Gruyere i Parmezan. Włóż miseczki do piekarnika i potrzymaj zupę w piekarniku aż ser roztopi się i zbrązowieje.

 

 

7. Kanapka z serem i szynką

Składniki:

·         4 łyżki niesolonego masła

·         4 łyżki mąki

·         1/2 szklanki bulionu drobiowego

·         1,5 szklanki mleka

·         1/2 łyżeszki koszernej soli

·         1/2 szklanki świeżo mielonego czarnego pieprzu

·         odrobina startej gałki muszkatołowej

·         1 szklanka białego sera Cheddar, pokruszonego

·         1/2 szklanki startego parmezanu

·         12 kromek białego chleba, bez skórki

·         1/3 szklanki musztardy miodowej

·         ok. 220 g szynki Black Forest, Cappacola, w plasterkach

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Roztop masło w rondelku, dodaj mąkę i mieszaj przez 2 minuty. Wlej bulion drobiowy i mieszaj aż mąk aisę rozpuści. Dolej mleka i gotuj, od czasu do czasu mieszając aż zupa zgęstnieje (ok. 3-5 minut). Dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową, starty Cheddar i Parmezan i odstaw na bok.
  3. Wyłóż kromki na papier do pieczenia i piecz w piekarniku przez 5 minut. W połowie czasu pieczenia obróć kromki na drugą stronę.
  4. Nasmaruj lekko tosty musztardą miodową, połóż na wierzch plasterek szynki, posyp Cheddarem. Przykryj drugim tostem. Posmaruj wierzch sosem serowym i piecz kanapki przez 5 minut.
  5. Włącz grill w piekarniku i piecz przez 3-5 minut lub do czasu gdy ser roztopi się i lekko zbrązowieje. Podawaj na gorąco.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin