Odc. 40 - Ostatni odcinek.doc

(39 KB) Pobierz
1

1. Szafranowe risotto

Składniki:

·         5 szklanek bulionu, najlepiej z kurczaka i kości cielęcych

·         1/2 łyżeczki szafranu

·         5 łyżek masła

·         1/3 szklanki posiekanej cebuli

·         1 i 1/2 szklanki ryżu Arborio

·         1/2 szklanki wytrawnego białego wina

·         1/2 szklanki parmezanu

Sposób przygotowania:

  1. Doprowadź bulion do wrzenia. Przelej połowę gorącego bulionu do miski, do której wsypano wcześniej szafran.
  2. Rozpuść 3 łyżki masła w garnku. Wrzuć cebulę i zeszklij ją.
  3. Dodaj do garnka ryż i wymieszaj go drewnianą łyżką aby pokrył się masłem. Dodaj wino i mieszaj aż ryż wchłonie je całkowicie.
  4. Wlej do ryżu bulion z szafranem i mieszaj aż zostanie wchłonięty przez ryż. Następnie dodawaj po łyżce pozostały bulion mieszając aby się wchłonął zanim wlejesz kolejną łyżkę.
  5. Po 15-18 minutach ryż powinien już być ugotowany al dente. Ściągnij garnek z ognia, dodaj pozostałe masło i parmezan, wymieszaj i natychmiast podawaj do zjedzenia.


 

2. Cielęcina Osso Bucco

Składniki:

·         6 kawałków podudzia cielęcego (giczy) ciętych poprzecznie

·         sól

·         2 łyżki oliwy

·         2 łyżki masła

·         1 średnia cebula, posiekana

·         2 średnie marchewki, obrane i pocięte w grubą kostkę

·         2 średnie łodygi selera, grubo posiekane

·         1 średni por, biała i zielona część, przekrojony wzdłuż w ćwiartki a następnie posiekany w poprzek

·         2 łyżki sosu pomidorowego

·         1 szklanka wytrawnego białego wina

·         2 małe gałązki rozmarynu

·         4 gałązki tymianku

·         2 paski ze skórki cytryny

·         1 puszka pomidorów śliwkowych, zgniecionych w rękach

·         2 szklanki bulionu drobiowego lub cielęcego

Składniki do gremolaty (przyprawy do ossobuco, do przystrojenia dania):

·         skórka z 2 cytryn

·         1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki

·         2 ząbki czosnku, posiekane

·         szczypta soli

·         1 łyżka oliwy z oliwek (w razie potrzeby)

Sposób przygotowania:

  1. Dzień wcześniej natrzyj mięso cielęce solą. Włóż do woreczka foliowego i włóż do lodówki na noc. Przed przystapieniem do przyrządzania wyciągnij z lodówki do temperatury pokojowej.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Rozgrzej garnek na średnim ogniu, wlej oliwę, daj masło, włóż cielęcinę i zmniejsz ogień. Powoli obsmażaj na brązowo mięso z każdej strony (zajmie Ci to ok. 15-20 minut).
  3. Przełóż obsmażone kawałki na talerz a do garnka wrzuć cebulę, marchewkę, seler, por i dodaj szczyptę soli i duś aż do miękkości. Dodaj sos pomidorowy, wymieszaj, duż przez minutę. Dodaj białego wina a następnie go zredukuj. Dodaj świeże zioła, skórkę z cytryny i bulion. Włóż mięso z powrotem do garnka z bulionem i doprowadź do wrzenia.
  4. Przykryj garnek pokrywką i włóż go do piekarnika. Piecz od 2 do 2 i pół godziny aż mięso będzie miękkie.
  5. Podawaj w płaskiej misce z sosem i warzywami. Możesz potrzepać danie z wierzchu przyprawą Gremolata.

Sposób przygotowania gremolaty:

  1. Połącz wszystkie składniki w małej miseczce i podawaj lub posyp danie przyprawą.

 

3. Truflowe ciasto czekoladowe

Składniki:

·         1 i 1/4 szklanki płatków czekoladowych z ciemnej czekolady  (np. Hershey’s Special Dark)

·         1 i 3/4 szklanki masła

·         5 dużych jajek

·         1 i 1/2 łyżki likieru malinowego (np. Chambord)

·         do przyozdobienia: kakao w proszku, bita śmietana, świeże maliny

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni.
  2. Lekko nasmaruj masłem 6 kokilek (ramekinów) i ułóż je w naczyniu żaroodpornym
  3. Rozpuść płatki czekoladowe z masłem w kąpieli wodnej (miska wody umieszczona nad garnkiem z gotującą się wodą). Mieszaj dokładnie po ściankach i dnie aby się nie przypaliło. Zdejmij z ognia, dodaj likier malinowy i wymieszaj z żółtkami.
  4. Ubij białka na pianę. Dodawaj stopniowo białka do czekolady delikatnie mieszając.
  5. Wypełnij kokilki masą truflową. Wlej wrzącą wodę na dno naczynia żaroodpornego na 1/2 wysokości kokilek. Piecz aż masa truflowa się nadyma i będzie sztywna (ok. 20-25 minut).
  6. Wyjmij z piekarnika i nałóż na wierzch gałkę lodów waniliowych. Spożywaj ciepłe.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin