Składniki:
· 1,5 kg sera ricotta
· 1 szklanka cukru
· 4 duże jajka
· skórka z jednej cytryny
· 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
· 1 łyżka likieru ziołowego (np. włoskiego Strega, Cointreau lub Triple Sec)
Sposób przygotowania:
· 1 duża lub 2 małe główki cykorii endywii (eskaroli), ok. 0,5 kg
· 1/4 szklanki oliwy
· 3 ząbki czosnku, posiekane
· szczypta suszonej czerwonej papryki
· szczypta soli
· 1 puszka pomidorów, odcedzonych i pogniecionych rękami
· 500 g małży (potrzeba ok. 36 sztuk, należy mieć kilka w zapasie w razie gdyby jakieś były otwarte – niejadalne)
· 1 szklanka bułki tartej Buddy’ego Valastro
· 2 duże ząbki czosnku
· 1 łyżka siekanej natki pietruszki
· 1/4 szklanki + 2 łyżki oliwy z oliwek
dagmarkak