Odcinek 4 „W biegu”
125 g miękkiego masłaOk. 280 g gorzkiej czekolady, połamanej3 łyżki stołowe złotego syropu lub ¼ szklanki syropu kukurydzianegoOk. 225 g herbatników2 szklanki mini pianek2 łyżeczki cukru pudru
W rondlu rozpuść masło, czekoladę i syrop. Odlej ok. ½ szklanki mikstury i odstaw na bok.
Herbatniki rozgnieć na okruszki różnych wielkości. Wrzuć do mikstury z roztopioną czekoladą, dodaj pianki.
Wlej wszystko do foliowej formy, wygładź masę. Polej ½ szklanki wcześniej roztopionej czekolady.
Zostaw w lodówce na 2h lub na całą noc.
Potnij na 24 części i posyp cukrem pudrem.
½ szklanki cukru4 łyżki stołowe ciemnego syropu kukurydzianego1 ½ łyżeczki sody oczyszczonejW garnku wymieszaj razem cukier i syrop. Nie mieszaj składników, kiedy garnek będzie na ogniu. Możesz pokręcić całym garnkiem.Postaw garnek na gazie, i podgrzewaj przez ok. 3 min.Zdejmij z ognia, wsyp sodę i wymieszaj. Zawartość garnka wylej na papier do pieczenia. Poczekaj aż masa stężeje i rozbij ją na mniejsze kawałki.
1 główka białej kapusty2 marchewki2 łodygi selera4 cebule dymki1 szklanka majonezu4 łyżki stołowe maślanki2 łyżki stołowe syropu klonowego2 łyżeczki octu jabłkowegoSól i świeżo zmielony pieprz⅔ szklanki posiekanych orzeszków pekana
Warzywa zetrzyj na tarce z dużymi otworami lub w robocie kuchennym.Majonez, maślankę, syrop klonowy i ocet zmieszaj razem. Dopraw solą i pieprzem. Sosem polej warzywa.
Sałatkę posyp orzechami.
12 udek kurczaka2 szklanki maślanki¼ szklanki plus 2 łyżki stołowe oleju2 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone1 łyżka stołowa mielonego pieprzu czarnego1 ½ łyżeczka soli1 łyżeczka mielonego kminu1 łyżka stołowa syropu klonowegoUstaw piekarnik na ok. 220°C
W worku wymieszaj razem: maślankę, ¼ szklanki oleju, czosnek, pieprz, sól, kmin i syrop klonowy. Do worka włóż kurczaka. Potrząśnij workiem, aby cały kurczak pokrył się marynatą.
Odstaw kurczaka do lodówki na 30min – 2h, a najlepiej na całą noc.
Wyciągnij udka z worka i włóż do formy wyłożonej folią. Polej kurczaka pozostałymi 2 łyżkami oleju i piecz ok. 30 min.
dagmarkak