Odcinek 7 Szybko, szybko wolno.doc

(31 KB) Pobierz
Odcinek 7 „Szybko, szybko wolno”

Odcinek 7 „Szybko, szybko wolno”

 

 

BISZKOPT Z OWOCEM PASJI

2 suche podkłady biszkoptowe (po 250g każdy)
2 kieliszki wina imbirowego
500ml śmietany kremówki 30%-36%
4 łyżeczki cukru pudru
8 owoców marakui (można zastąpić kiwi)

Na talerzu rozkrusz jeden podkład biszkoptowy, nasącz kieliszkiem wina. Drugi biszkopt rozkrusz na poprzedni i nasączyć drugim kieliszkiem wina. Śmietanę wolno zmiksuj z cukrem pudrem i miąższem z 2 marakui. Ubitą,na lekki krem, śmietaną polej biszkopty. Wydrąż miąższ z pozostałych owoców, polej po wierzchu. Wstaw do lodówki, poczekaj aż stężeje.

 

GULASZ Z JAGNIĘCINY OLIWY I KARMELIZOWANEJ CEBULI

1kg udźca jagnięcego (pokrojonego w sporą kostkę)
100g karmelizowanej cebuli
150g czarnych oliwek bez pestek
4 łyżki stołowe dużych kaparów
2 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki mielonego kminu
1 główka czosnku, podzielona na ząbki (nie obrane)
1 butelka owocowego wina czerwonego
pestki owoc granatu (do przybrania)
posiekana kolendra (do przybrania)

Ustaw piekarnik na 150°C
Wszystkie składniki doprowadź do wrzenia w rondlu. Potem wstaw do piekarnika i piecz ok. 2 godziny. Przechowuj w lodówce przez 2 dni.
Przed podaniem podgrzewaj w piekarniku przez 30 minut.
Podawaj z kuskusem.

KUSKUS:
500g kaszy kuskus
łyżeczka grubej soli
½ łyżeczki mielonego imbiru
starta skórka z pomarańczy

Kaszę wymieszaj z solą i imbirem. Zalej wrzątkiem (ok. 5cm nad powierzchnię kaszy). Przykryj. Woda ma się wchłonąć. Zamieszaj widelcem. Wyłóż na półmisek, posyp skórką z pomarańczy.
Gulasz posyp pestkami granatu i posiekaną kolendrą.

KLONOWY KURCZAK I ŻEBERKA

12 udek kurczaka (z kością i skórą)
12 żeberek wieprzowych

Marynata:
4 łyżki stołowe syropu klonowego
2 łyżki stołowe sosu sojowego
2 łyżki stołowe oleju roślinnego
laska cynamonu
2 gwiazdki anyżu
6 ząbków czosnku (nie obranych)
250ml soku jabłkowego

Ustaw piekarnik na 200°C
Zamarynuj mięso i wstaw na noc do lodówki. Wyłóż na dużą blachę, razem z marynatą. Piecz ok. 1h i 15min.
Na metalowe szpatułki nadziej duże ziemniaki. Włóż do piekarnika na kratkę (nie blachę), na dolna półkę, a kurczaka z żeberkami na górną.

Sos do ziemniaków:
duże opakowanie kwaśnej śmietany
½ łyżeczki ziarnistej musztardy
łyżeczka soli grubo ziarnistej lub ½ łyżeczki miałkiej soli
spora szczypta świeżo mielonego białego pieprzu
5 łyżek stołowych siekanego szczypiorku + odrobina do dekoracji

Składniki sosu wymieszaj, posyp szczypiorkiem.
Upieczone mięso podawaj z upieczonymi ziemniakami i sosem oraz marynowaną czerwoną kapustą.

 

TORT LODOWY

150g markiz czekoladowych
40g batonów karmelowych
½ litra lodów waniliowych
100g prażonych orzeszków ziemnych w miodzie
200g groszków czekoladowych

Lody wyjmij z zamrażalki. Markizy razem z batonem karmelowym włóż do worka i rozkrusz. Lody włóż do miski, dodaj większość okruchów (resztę zostaw do dekoracji deseru). Dodaj orzeszki i groszki czekoladowe. Zmiksuj. Formę wyłóż folią spożywczą i przełóż masę lodową, wyrównaj powierzchnię. Wstaw na kilka godzin do zamrażarki. Wyjmij deser na talerz, posyp po wierzchu pozostałymi okruchami. Podawaj z przestudzonym sosem karmelowym.

Sos karmelowy:

2 łyżki stołowe masła
2 łyżki stołowe cukru
3 łyżki stołowe brązowego cukru
½ szklanki złotego syropu
kilka kropel ekstraktu waniliowego
125ml śmietany kremówki - 36%

Masło, oba cukry i złoty syrop rozmieszaj w garnku. Gotuj 5 minut. Dodaj wanilię i śmietanę.

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin