4 łyżki stołowe oliwy z oliwek2,4 kg mięsa jagnięcego, pokrojonego w kostki 4cm na 6cm5 średnich cebul, pokrojonychSól4 ząbki czosnku, zmielony2 selery, drobno posiekaneLiście z 4 gałązek tymianku1 łyżeczka suszonego oregano3 liście laurowe2 marchewki, obrane, przekrojone na pół i wzdłuż3 puszki (ok. 410 g) pokrojonych pomidorów1 ¼ szklanki bulionu (jagnięcego lub wołowego)1 butelka białego, wytrawnego winaŚwieżo zmielony czarny pieprz½ kilo makaronu „rurek”ok. 33g sera feta2-3 łyżki stołowe posiekanej pietruszki, oregano i bazyliiNastaw piekarnik na ok. 160°C
Do dużego garnka wlej 3 łyżki stołowe oliwy. Partiami podsmaż mięso, przełóż na talerz. Dolej więcej oliwy (jeśli potrzeba) dodaj cebulę, posyp solą gotuj aż będą miękkie i półprzezroczyste. Dodaj czosnek, seler, tymianek i oregano. Po kilku minutach odlej połowę mikstury. Do garnka dodaj mięso, polej wcześniej odlaną połową, dodaj liście laurowe, marchew, pomidory, bulion i wino. Płyn powinien przykryć mięso, jeśli jest go mało- dodaj trochę wody. Doprowadź do wrzenia. Usuń powstałą pianę i zostaw na dużym ogniu jeszcze 3 min. Potem przykryj, wstaw do piekarnika i piecz 2h- 2,5h lub gotuj na bardzo małym ogniu. Mięso powinno być miękkie. Wyciągnij marchew i liście laurowe. Jeśli chcesz, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Jeśli nie chcesz jeść od razu, możesz wstawić gulasz do lodówki (jeśli tak, to pamiętaj by wyciągnąć ją 1-2h przed gotowaniem). Podgrzej zapiekankę (na kuchence), pamiętaj, że musi być bardzo gorąca. W między czasie wstaw makaron, gotuj kilka minut krócej niż trzeba.
Odcedź makaron i szybko wrzuć do wrzącego gulaszu, upewnij się najpierw czy jest w nim dość soków, tak, aby przykryły makaron.Po kilku minutach, makaron powinien być gotowy. Do miski wrzuć fetę, pietruszkę, oregano lub bazylię. Pomieszaj i zostaw łyżkę, aby każdy mógł nasypać sobie mieszanki wedle uznania. Gulasz podaj w miskach do zupy.
SAŁATKA Z GROSZKU, MIĘTY I AWOKADO
9 łyżek stołowych oleju z pierwszego tłoczenia1 ½ łyżki stołowej octu winnegoDuża szczypta cukru pudruPosiekana garść liści mięty450g groszku1 paczka (ok. 280g) mieszanki sałat2 główki cykorii (endywii), liście3 dojrzałe awokado, pocięte w kawałkiDressing: wlej olej, ocet i cukier do dużej miski, potem dorzuć garść mięty. Pomieszaj, aby wszystko się połączyło. Groszek wrzuć ok. 2min osolonego wrzątku (groszek powinien być ugotowany, ale nie miękki). Odcedź groszek i od razu wrzuć do miski z dressingiem, zostaw na godzinę, a nawet na cały dzień jeśli chcesz.Przed podaniem wrzuć resztę warzyw (sałatę, cykorię, awokado). Po pomieszaniu skrop jeszcze odrobiną oleju. Podawaj na dużym talerzu. Posyp odrobiną posiekanej mięty.
GRILOWANE BAKŁAŻANY
Grillowane bakłażany:2 łyżki stołowe oliwy czosnkowej, plus jeszcze trochę do pokropienia1 bakłażanSólŚwieżo zmielony czarny pieprzSok z ½ cytrynyWlej oliwę do płytkiego naczynia i odstaw. Bakłażan pokrój w cienkie długie plasterki, połóż w naczyniu z oliwą, przekręć, aby całe się nią pokryły.Podgrzej grill, lub piekarnik i połóż każdy kawałek bakłażana na ruszcie. Piecz ok. 2-3 min, przewróć i drugą stronę piecz tyle samo czasu. Zdejmij z grilla, połóż na talerz i skrop oliwą. Posyp gruboziarnistą solą, pieprzem, polej sokiem z cytryny i posyp posiekana natka z bakłażana. (nie wiem czy ma to jakąś nazwę po polsku)
PUDING YORKSHIRE
1 ¼ szklanki mleka4 jajka½ łyżeczki soliŚwieżo zmielony pieprz1 ½ szklanki mąki1 łyżka stołowa olejuNastaw piekarnik na ok. 230°CUbij razem mleko, jajka, sól i pieprz. Odstaw na 15 min. i dodaj mąkę. Olej wlej do żaroodpornego naczynia i wstaw je do piekarnika na 10 min. Potem do gorącego wlej masę i piecz ok. 20 min., lub do momentu, aż urośnie i będzie złote.
PIECZEŃ WOŁOWA
2,2 kg pieczeni wołowej4 łyżki stołowe oliwy z oliwek5 gałązek rozmarynu, posiekaneNastaw piekarnik na ok. 250°CWołowinę natrzyj oliwą oliwek i posiekanym rozmarynem.Włóż do nagranego piekarnika na 15min., potem zmniejsz temperaturę do ok.180°C. Piecz ok. 1h 15 min. Wyciągnij z piekarnika i odstaw pod przykryciem, na ok. 15 min. przed krojeniem.
CIASTO KLEMENTYNKOWE
4-5 (ok. 0,5 kilo) klementynek6 jajek1 szklanka plus 2 łyżki stołowe cukru2 ⅓ szklanek mielonych migdałów1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Nastaw piekarnik na ok. 190°CWrzuć klementynki do garnka z zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 2h. Osusz i kiedy wystygną, przetnij każdą na pół i usuń pestki. Potem posiekaj wszystko (skórki, miąższ) w mikserze.
Wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy ok. 20cm.Ubij jajka. Dodaj cukier, migdały i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaj, dodając posiekane klementynki.
Ciasto wlej do formy i piecz przez 1h, lub, kiedy „patyczek testowy” będzie czysty. Po 40min, przykryj ciasto folią, aby góra się nie spaliła. Wyciągnij z piekarnika i zostaw do wystygnięcia. Kiedy ciasto będzie zimne, wyciągnij je z tortownicy. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Do ciasta można to użyć taka samą ilość pomarańczy i cytryn. Trzeba jednak zwiększyć ilość cukru do 1 ¼ szklanki i trochę polewy zrobionej z cukru pudru, soku cytrynowego i wody.
dagmarkak