Odcinek 5 Weekend.doc

(38 KB) Pobierz
Odcinek 5 „Weekend”

Odcinek 5 „Weekend”

GRECKI GULASZ JAGNIĘCY

4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
2,4 kg mięsa jagnięcego, pokrojonego w kostki 4cm na 6cm
5 średnich cebul, pokrojonych
Sól
4 ząbki czosnku, zmielony
2 selery, drobno posiekane
Liście z 4 gałązek tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
3 liście laurowe
2 marchewki, obrane, przekrojone na pół i wzdłuż
3 puszki (ok. 410 g) pokrojonych pomidorów
1 ¼ szklanki bulionu (jagnięcego lub wołowego)
1 butelka białego, wytrawnego wina
Świeżo zmielony czarny pieprz
½ kilo makaronu „rurek”
ok. 33g sera feta
2-3 łyżki stołowe posiekanej pietruszki, oregano i bazylii

Nastaw piekarnik na ok. 160°C


Do dużego garnka wlej 3 łyżki stołowe oliwy. Partiami podsmaż mięso, przełóż na talerz. Dolej więcej oliwy (jeśli potrzeba) dodaj cebulę, posyp solą gotuj aż będą miękkie i półprzezroczyste. Dodaj czosnek, seler, tymianek i oregano. Po kilku minutach odlej połowę mikstury. Do garnka dodaj mięso, polej wcześniej odlaną połową, dodaj liście laurowe, marchew, pomidory, bulion i wino. Płyn powinien przykryć mięso, jeśli jest go mało- dodaj trochę wody. Doprowadź do wrzenia. Usuń powstałą pianę i zostaw na dużym ogniu jeszcze 3 min. Potem przykryj, wstaw do piekarnika i piecz 2h- 2,5h lub gotuj na bardzo małym ogniu. Mięso powinno być miękkie. Wyciągnij marchew i liście laurowe. Jeśli chcesz, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jeśli nie chcesz jeść od razu, możesz wstawić gulasz do lodówki (jeśli tak, to pamiętaj by wyciągnąć ją 1-2h przed gotowaniem). Podgrzej zapiekankę (na kuchence), pamiętaj, że musi być bardzo gorąca. W między czasie wstaw makaron, gotuj kilka minut krócej niż trzeba.

Odcedź makaron i szybko wrzuć do wrzącego gulaszu, upewnij się najpierw czy jest w nim dość soków, tak, aby przykryły makaron.
Po kilku minutach, makaron powinien być gotowy. Do miski wrzuć fetę, pietruszkę, oregano lub bazylię. Pomieszaj i zostaw łyżkę, aby każdy mógł nasypać sobie mieszanki wedle uznania. Gulasz podaj w miskach do zupy.

 

 

SAŁATKA Z GROSZKU, MIĘTY I AWOKADO

 

9 łyżek stołowych oleju z pierwszego tłoczenia
1 ½ łyżki stołowej octu winnego
Duża szczypta cukru pudru
Posiekana garść liści mięty
450g groszku
1 paczka (ok. 280g) mieszanki sałat
2 główki cykorii (endywii), liście
3 dojrzałe awokado, pocięte w kawałki

Dressing: wlej olej, ocet i cukier do dużej miski, potem dorzuć garść mięty. Pomieszaj, aby wszystko się połączyło. Groszek wrzuć ok. 2min osolonego wrzątku (groszek powinien być ugotowany, ale nie miękki). Odcedź groszek i od razu wrzuć do miski z dressingiem, zostaw na godzinę, a nawet na cały dzień jeśli chcesz.
Przed podaniem wrzuć resztę warzyw (sałatę, cykorię, awokado). Po pomieszaniu skrop jeszcze odrobiną oleju. Podawaj na dużym talerzu. Posyp odrobiną posiekanej mięty.

 

 

GRILOWANE BAKŁAŻANY

 

Grillowane bakłażany:
2 łyżki stołowe oliwy czosnkowej, plus jeszcze trochę do pokropienia
1 bakłażan
Sól
Świeżo zmielony czarny pieprz
Sok z ½ cytryny

Wlej oliwę do płytkiego naczynia i odstaw. Bakłażan pokrój w cienkie długie plasterki, połóż w naczyniu z oliwą, przekręć, aby całe się nią pokryły.
Podgrzej grill, lub piekarnik i połóż każdy kawałek bakłażana na ruszcie. Piecz ok. 2-3 min, przewróć i drugą stronę piecz tyle samo czasu. Zdejmij z grilla, połóż na talerz i skrop oliwą. Posyp gruboziarnistą solą, pieprzem, polej sokiem z cytryny i posyp posiekana natka z bakłażana. (nie wiem czy ma to jakąś nazwę po polsku)

 

 

PUDING YORKSHIRE

 

1 ¼ szklanki mleka
4 jajka
½ łyżeczki soli
Świeżo zmielony pieprz
1 ½ szklanki mąki
1 łyżka stołowa oleju

Nastaw piekarnik na ok. 230°C

Ubij razem mleko, jajka, sól i pieprz. Odstaw na 15 min. i dodaj mąkę. Olej wlej do żaroodpornego naczynia i wstaw je do piekarnika na 10 min. Potem do gorącego wlej masę i piecz ok. 20 min., lub do momentu, aż urośnie i będzie złote.

 

 

 

 

PIECZEŃ WOŁOWA

 

2,2 kg pieczeni wołowej
4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
5 gałązek rozmarynu, posiekane

Nastaw piekarnik na ok. 250°C

Wołowinę natrzyj oliwą oliwek i posiekanym rozmarynem.
Włóż do nagranego piekarnika na 15min., potem zmniejsz temperaturę do ok.180°C. Piecz ok. 1h 15 min. Wyciągnij z piekarnika i odstaw pod przykryciem, na ok. 15 min. przed krojeniem.

 

 

CIASTO KLEMENTYNKOWE

 

4-5 (ok. 0,5 kilo) klementynek
6 jajek
1 szklanka plus 2 łyżki stołowe cukru
2 ⅓ szklanek mielonych migdałów
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

 

Nastaw piekarnik na ok. 190°C

Wrzuć klementynki do garnka z zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 2h. Osusz i kiedy wystygną, przetnij każdą na pół i usuń pestki. Potem posiekaj wszystko (skórki, miąższ) w mikserze.

Wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy ok. 20cm.
Ubij jajka. Dodaj cukier, migdały i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaj, dodając posiekane klementynki.

Ciasto wlej do formy i piecz przez 1h, lub, kiedy „patyczek testowy” będzie czysty. Po 40min, przykryj ciasto folią, aby góra się nie spaliła. Wyciągnij z piekarnika i zostaw do wystygnięcia. Kiedy ciasto będzie zimne, wyciągnij je z tortownicy. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Do ciasta można to użyć taka samą ilość pomarańczy i cytryn. Trzeba jednak zwiększyć ilość cukru do 1 ¼ szklanki i trochę polewy zrobionej z cukru pudru, soku cytrynowego i wody.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin