1 puszka (ok. 400g) mleka kokosowego1-2 łyżki stołowe żółtej lub czerwonej pasty curry1 ½ szklanki bulionu rybnego3 łyżki stołowe sosu rybnego3 łodygi trawy cytrynowej, pociętych i rozgniecionych nożem½ łyżeczki kurkumyOk. 1 kg dyni zwyczajnej lub dyni piżmowej, obranej i pokrojonej na kawałkiOk. 500g filetu z łososia, pociętego w kawałkiOk. 500g obranych, surowych krewetekKapusta chińska lub dowolne zielone warzywaSok z ½-1 limonkiKolendra, do przybraniaZbierz gęstą śmietankę z wierzchu mleka kokosowego i wlej ją z pastą curry do dużego garnka, podgrzewaj na średnim ogniu. Pozwól im się chwilę pogotować, potem ubij wszystko, aż się połączy. Ciągle mieszając, dodaj resztę mleka, bulion, sos, cukier, trawę cytrynową i kurkumę. Doprowadź wszystko do wrzenia i dodaj dynię. Gotuj ok. 15 min, aż dynia będzie miękka (czas gotowania zależy od dyni, czasem wystarczy tylko 5 min). 5 min przed jedzeniem zacznij przygotowywać owoce morza.Do garnka dodaj łososia i krewetki. Kiedy się ugotują, co powinno zająć 3-4 min., dodaj posiekaną kapustę (lub inne warzywa, których używasz). Kiedy będzie już miękka, dodaj sok z połowy limonki, pomieszaj (spróbuj, jeśli trzeba dodaj więcej limonki). Zdejmij garnek z ognia, przelej curry do dużej miski i posyp kolendrą. Można podawać z ryżem Thai lub basmati.
KALMARY Z SOLĄ I PIEPRZEM
Ok. 2 szklanki oleju orzechowego (powinien wypełnić garnek do ok. 1,5cm)2 łyżki stołowe soli morskiej2 łyżki stołowe czarnego ziarnistego pieprzu⅓ szklanki mąki kukurydzianejOk. 500g kalmarów, pokrojonych w krążki, macki zostaw w całościCytryna, do pokropieniaDo garnka wlej olej i podgrzej na dużym ogniu. W moździerzu rozgnieć sól i pieprz, ale nie na proszek. Połącz to z mąką, np. w worku, wrzuć do niego kalmary i wstrząśnij, aby kalmary pokryły się mieszanką z mąki.Kiedy olej będzie gorący, partiami (po 4) smaż kalmary, przez 1 min. olej powinien bulgotać, tak, aby podsmażyć obie strony kalmara naraz, ale jeśli chcesz możesz je przewrócić. Wyłóż kalmary na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, po ok. 0,5min możesz wyrzucić tłusty ręcznik, pokropić kalmary sokiem z cytryny i jeść.
MAKARON Z OLIWĄ CZOSNKOWĄ I PANCETTĄ
2 łyżki stołowe oliwy aromatyzowanej czosnkiem225g pancetty (włoski boczek)225g makaronu linguine (płaski makaron podobny do spagetti)PietruszkaNastaw piekarnik na 260°CDoprowadź wodę do wrzenia. W międzyczasie wlej oliwę do żaroodpornego naczynia. Z części pancetty odkrój skórkę i ułóż w naczyniu, resztę pokrój w kostki i dorzuć do oliwy. Rozgnieć lekko kostki, by całe pokryły się oliwą. Kiedy woda się zagotuje, włóż naczynie żaroodporne do piekarnika. Wodę posól i dodaj makaron, powinno wystarczyć ok. 10 min gotowania. Kiedy makaron będzie gotowy, odcedź go, ale zostaw szklankę wody z gotowania. Wyciągnij naczynie z piekarnika, wsyp makaron i dobrze wymieszaj. Jeśli jest za suche możesz dodać odrobinę wody z makaronu. Dla smaku możesz posypać pietruszką.
KURCZAK Z CHORIZO I FASOLĄ
2 szklanki bulionu z kuryPierś z kurczaka (lub inna dowolna część)Ok. 126g posiekanego jarmużu1-2 łyżeczki oliwy z oliwek112g hiszpańskiej kiełbasy chorizo, pokrojonej w kostkę1 puszka (ok. 400g) fasoli, odcedzonejSłodka papryka, do przybraniaW garnku ugotuj bulion, wrzuć kurczaka i gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 10 min. (aż nie będzie różowy).W międzyczasie poszarp i gotuj jarmuż w osolonej wodzie przez ok. 5 min potem odcedź. Na patelni podgrzej oliwę, wrzuć posiekane chorizo i fasolę, pomieszaj wszystko. Dolej kilka łyżek stołowych bulionu.Ułóż fasolę i chorizo na talerzu lub na płytkiej misce, rzuć na nie jarmuż na to wszystko połóż kurczaka. Bladego kurczaka posyp papryką.
LODY POMARAŃCZOWE
3 gorzkie pomarańcze lub 1 zwykłą pomarańczę i 2 limonki1 szklanka plus 2 łyżki stołowe cukru pudru2 ½ szklanki śmietany kremówkiJeśli używasz gorzkich pomarańczy, zetrzyj skórkę z 2. Ze wszystkich wyciśnij sok i wlej do miski ze startą skórką i cukrem. Jeśli używasz słodkich pomarańczy i limonki, zetrzyj skórkę z pomarańczy i z 1 limonki. Wyciśnij sok i dodaj wszystko do cukru. Mieszaj, aż cukier się rozpuści, dodaj śmietanę.Ubij wszystko na sztywną masę i włóż do pojemnika z pokrywką. Przykryj i włóż do zamrażarki na 3-5 h. Wyciągnij 15-20 min. przed jedzeniem. Podawaj w misce, rożkach, z waflami- według uznania.
MOZZARELLA W KAROCY
6 kromek białego chleba bez skórki (najlepiej chleba tostowy)Ser mozzarella, pocięty w plastry½ szklanki mleka3 czubate łyżki mąki1 jajkoSól i świeżo zmielony pieprz½ szklanki oliwy z oliwek (do smażenia)Zrób kanapki z chleba i mozzarelli, zostawiając brzegi niewypełnione serem. Dociśnij je, aby kromki się skleiły. Do jednej miseczki wlej mleko, do drugiej wsyp mąkę a w trzeciej rozbełtaj jajko (z solą i pieprzem). Podgrzej patelnię z oliwą na średnim ogniu. Każdą kanapkę zanurz w mleku, mące a na końcu w jajku. Smaż z każdej strony, aż tosty będą złote i chrupiące.
dagmarkak