1 pierś z kaczki2 łyżki stołowe sosu rybnegoSok z ½ limonkiSok z ½ pomarańczy1 mała, czerwona papryczki Chili, dobrze posiekana½ startego imbiruKilka kropli oleju sezamowego0k. 60g. (1/4 szklanki) szpinakuSkórka pomarańczowa do przybraniaNa średnim ogniu rozgrzej patelnię. Smaż pierś z kaczki, przez 10-12 min. przewracając, co jakiś czas, aż mięso będzie różowe w środku. Odłóż pierś na deskę do krojenia. W międzyczasie przygotuj dressing.W misce zmieszaj razem sos rybny, sok z limonki, sok z pomarańczy, chili, cynamon i olej sezamowy. Wymieszaj wszystko łyżką. Na talerz wyłóż szpinak. Pierś pokrój w paski. Soki, które wyciekły z kaczki dodaj do dressingu. Paski mięsa wrzuć do dressingu i wymieszaj rękami. Kaczkę umieść na liściach szpinaku. Posyp skórką z pomarańczy i od razu podawaj.
ŁOSOŚ Z ZIELENINĄ I GRZYBAMI SHIITAKE
2 filety z łososia, bez skóry2 łyżki stołowe oleju roślinnego1 ząbek czosnku, posiekany½ szklanki grzybów shiitake, sparzonych i pokrojonychOk. 390 g, 1 ¾ szklanki, kapusty chińskiej, łodygi oddzielone od liści, posiekane3 łyżki stołowe sosu sojowego1 łyżeczka oleju sezamowegoSól i świeżo zmielony pieprzNa średnim ogniu rozgrzej patelnie, połóż łososia i smaż ok. 4 min. z każdej strony. W międzyczasie na drugą patelnie wlej olej i wrzuć czosnek, teraz rozgrzej patelnię. Dodaj pocięte grzyby, łodygi kapusty i mieszaj nieustannie przez 1 min. Przykryj patelnię i gotuj 5 min. Zdejmij pokrywkę i dodaj liście kapusty, sos sojowy, olej sezamowy i gotuj jeszcze 2-3 min.Ułóż zieleninę i łososia na talerzu. Przypraw solą i pieprzem, od razu podawaj.
PIKANTNO-KWAŚNA ZUPA
6 ½ szklanki bulionu z kury1 czubata łyżka stołowa ostro-kwaśnej pasty tom yam4 liście limonki, posiekane1 łodyga trawy cytrynowej, pokrojonaSok z 1 limonki4 łyżki stołowe sosu rybnego2-3 papryczki jalapeños albo papryczki Chili, posiekane1 łyżeczka cukru1 ½ szklanki plus 2 łyżki stołowe pieczarek, przekrojonych na pół lub w ćwiartkiOk. 500 g obranych, surowych krewetek5 małych cebulek dymek, cienko pokrojonychGarść posiekanej kolendryW garnku podgrzej bulion, pastę tom yam, liście limonki, trawę cytrynową, sok z limonki, sos rybny, papryczki i cukier. Kiedy się zagotuje, dodaj pieczarki i gotuj na wolnym ogniu przez 2 min. Dodaj krewetki i cebulki i gotuj jeszcze 2-3 min. Posyp kolendrą i podawaj.
WIETNAMSKA SAŁATKA Z KURCZAKIEM I MIĘTĄ
1 tajskie chili, bez pestek, posiekane1 duży ząbek czosnku, obrany, posiekany1 łyżka stołowa cukru1 ½ łyżeczki octu ryżowego1 ½ łyżki stołowej soku z limonki1 ½ łyżki stołowej sosu rybnego1 ½ łyżki stołowej oleju roślinnego½ cebuli, dobrze posiekanaŚwieżo zmielony czarny pieprz190-220 g białej kapusty, pokrojonej1 średnia marchewka, startaOk. 190 g ugotowanej piersi z kurczaka, pociętej w cieniutkie paskiGarść liści mięty, posiekaneSólW misce wymieszaj razem chili, cukier, ocet, sok z limonki, sos rybny, olej, cebulę i pieprz. Odstaw na 30 min. W dużej misce połącz kapustę, marchew, kurczaka i miętę. Mieszaninę wsyp do miski z dressingiem i wszystko dokładnie i powoli wymieszaj. Dodaj soli do smaku. Posyp jeszcze odrobiną mięty i podawaj na talerzu.
BRZOSKWINIE Z BORÓWKAMI
6 brzoskwiń, pociętych na kawałki3 szklanki borówek amerykańskich1-2 łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy2 łyżki stołowe cukru trzcinowego2 szklanki jogurtu naturalnego, opcjonalnieNastaw piekarnik na ok. 160°CW dużej misce delikatnie pomieszaj brzoskwinie i borówki. Dodaj wodę i dalej mieszaj, wlej do naczynia do pieczenia. Posyp cukrem a piecz ok. 20 min, aż cukier się skarmelizuje. Wyciągnij z piekarnika i polej jogurtem (jeśli chcesz).
PAPAJA Z MALINAMI
1 papaja, bez pestek, przecięta na pół2 szklanki malinSok z 1 limonkiPołóż połówki papai na talerzu. Wypełnij malinami. Polej sokiem z limonki. Podawaj od razu.
dagmarkak