Odcinek 8 „Przysmaki dla wszystkich”
Chili:4 łyżki stołowe oliwy z oliwek4 cebule, posiekane2 ząbki wyciśniętego czosnku2 łyżeczki suszonych płatków chili2 łyżeczki mielonej kolendry2 łyżeczki mielonego kminu5 ziaren kardamonu, zmiażdżonych2 czerwone papryki, pokrojone, bez pestekOk. 1,5 kg mielonej wołowiny7 szklanek pokrojonych pomidorów w puszce½ szklanki keczupu½ szklanki puree z pomidorów1 szklanka wody2 łyżki stołowe kakao3 ½ szklanki czerwonej fasoli z puszkiChleb kukurydziany:1 ½ łyżeczki soli4 szklanki maki kukurydzianej¼ szklanki mąki6 łyżeczek proszku do pieczenia2 łyżeczki mielonego cynamonu3 szklanki maślanki4 jajka2 łyżeczki miodu¼ szklanki oleju roślinnego2 szklanki startego cheddaraPotrzebny sprzęt: Duża patelnia lub garnekPodgrzej oliwę, usmaż cebulę i czosnek aż będą mięknąć. Dodaj chili, kolendrę, kmin, kardamon i dobrze wymieszaj.
Dodaj papryki i mięso, mieszaj widelcem, kiedy mięso będzie brązowieć. Dodaj pomidory, keczup, puree i wodę, mieszaj, aby otrzymać sos o głębokim czerwonym kolorze. Kiedy chili zacznie się gotować posyp je kakao i zamieszaj. Dodaj fasolę i gotuj częściowo pod przykryciem przez 30min. Potem możesz schłodzić chili, lub wstawić je na noc do lodówki.
Podgrzej piekarnik do ok. 220˚C
Wlej chili do żaroodpornego naczynia.
W misce połącz sól, mąkę kukurydzianą, mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. W dzbanku zmieszaj razem maślankę, jajka, miód i olej, potem wlej to do suchych składników, mieszając do uzyskania żółtej masy.
Masą polej chili. Na to wsyp ser i piecz 30min., albo tak długo, aż chlebek urośnie i nabierze złotego koloru, a chili pod spodem będzie wrzało. Wszystko zależy jak zimne było chili. Ponieważ to dość duża porcja najłatwiej będzie ci podgrzać to najpierw na kuchence.
Wyciągnij chili z piekarnika i odstaw na 5 min., przed podaniem pokrój powstały na wierzchu chleb.
2 (po ok. 350g każdy) ciasta czekoladowe½ szklanki dżemu wiśniowego½ szklanki brandy wiśniowej2 szklanki drylowanych wiśniMasa:Ok. 120g czekolady, minimum 70% zawartości kakao, posiekanej1 ⅓ szklanki plus 1 łyżka stołowa mleka1 ⅓ szklanki plus 1 łyżka stołowa śmietany kremówki8 żółtek½ szklanki plus 1 łyżka stołowa cukru⅓ szklanki kakaoPrzybranie:3 szklanki śmietany kremówki (do bitej śmietany)Ok. 30g gorzkiej czekoladyPotrzebny sprzęt: Duża miskaPokrój ciasto, zrób „kanapki” z dżemem i ułóż je na dnie miski. Polej brandy, żeby ciasto trochę nasiąkło na to wrzuć wiśnie. Przykryj folią i zostaw na czas robienia masy.Stop czekoladę, w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Odstaw na chwilę do ostygnięcia.W garnku podgrzej mleko i śmietanę. Zmieszaj żółtka, cukier i kakao w dużej misce, wlej ogrzane mleko ze śmietaną i roztopioną czekoladę. Przelej wszystko powrotem do garnka. Gotuj na średnim ogniu, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając. Uważaj, żeby się nie zagotowało!Masa ściemnieje w czasie gotowania. Masa musi być gęsta, ale nie panikuj, jeśli przestaniesz ją gotować, kiedy jest jeszcze dość płynna, ponieważ będzie gęstnieć w czasie studzenia i w lodówce. Kiedy będzie gotowa przelej ją do miski, żeby ostygła i przykryj folią, żeby nie zrobił się, kożuch.Kiedy masa jest zimna wylej ją na ciasto czekoladowe w misce, przykryj folią i wstaw do lodówki na noc.Przed podaniem ubij bitą śmietanę i delikatnie umieść ją na masie. Na samą górę zetrzyj czekoladę.
Guakamole:4 dojrzałe awokado, obrane, pokrojone4 dymki, pokrojoneSok z 2 limonki¼ szklanki, posiekanych świeżych liści kolendryZmieszaj awokado z dymkami (pognieć widelcem) dodaj soku z limonki, do smaku. Dorzuć część kolendry i rozdziel na 2 miski, wierzch posyp pozostałymi liśćmi. Można podawać z naczosami.
dagmarkak