Czas przygotowywania: 15 minut, czas gotowania: 2 godziny.
Składniki:
· 1 kg żeberek pokrojonych na krótkie kawałki, pooddzielane każde żeberko od siebie
· 3 kostki bulionu wołowego
· 1 mała cebula, drobno pokrojona
· 1 i 1/2 szklanki mini-marchewki pokrojonej na talarki
· 3 gałązki natki selera, posiekane
· 3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę
· i średniej wielkości ziemniak, najlepiej odmiana Idaho, obrany i pokrojony
· 2 pomidory, pokrojone
· czarny pieprz
· 2 łyżki natki z pietruszki, posiekane
· starty ser pecorino do posypania lub innego owczego sera
Sposób przygotowania:
· 1/4 szklanki oliwy z oliwek
· 1/4 szklanki masła
· 500 g obranych i pooddzielanych dużych krewetek, ok. 16-20 sztuk
· sól i pieprz
· 4 ząbki czosnku, zgniecione
· 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
· 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
· 1/2 szklanki bułki tartej Buddy’ego Valastro
· 1/4 szklanki startego sera pecorino lub innego owczego
· sok z 3 cytryn
· 500 g ugotowanego makaronu linguine lub inny makaron typu wstążka
· 250 g masła
· pół szklanki natki pietruszki
· skórka z 1 cytryny
· sól
· bochenek włoskiego chleba (można zastąpić go zwykłym, polskim chlebem)
· 1 litr lodów waniliowych najwyższej jakości
· 4 filiżanki espresso
· 0,5 l lekko ubitej śmietany posłodzonej 1 łyżką cukru
· 2 łyżki ciasteczek amaretti, wafli pizelle lub biszkoptów do przybrania
Do 4 szklanych salaterek, pucharków lub wysokich szklanek daj kilka łyżek lodów waniliowych. Polej lody kawą espresso. Pokrusz ciasteczka i posyp nimi lody. Na wierzch połóż ubitą śmietanę i ponownie posyp pokruszonymi ciasteczkami.
czarnenka