Składniki:
· 1 średnia główka czosnku, pieczona
· 2 puszki fasoli cannellini, przepłukana i odcedzona
· 2 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek
· skórka z jednej cytryny
· sok z połowy cytryny
· 1 łyżeczka soli
· kilka ziaren czarnego pieprzu
· 2 łyżki posiekanego oregano
· grzanki do podania
Sposób przygotowania:
Ilość porcji: 4-6 osób
· 6 plasterków pieczonej szynki
· 3 łyżki masła, pokrojone na kawałki wielkości łyżeczki
· 2 szalotki, posiekane
· 2 ząbki czosnku, przepuszczone przez praskę
· 1 szklanka zielonego groszku
· 500 g długiego makaronu typu wstążki z falbanką (np. Rustichella Ricchia)
· 1/2 szklanki startego parmezanu
· 1 szklanka śmietany kremówki
· czarny pieprz do smaku
ilość porcji: na 4 osoby
· 1/2 szklanki sera provolone pokrojonego w 1 cm kawałki
· salami, pokrojone w 1 cm kawałki
· 1 szklanka karczochów ze słoika, pokrojonych na ćwiartki
· 1 pieczona czerwona papryka, pokrojona w kawałki 5 x 1 cm
· 1/2 szklanki oliwek , pozbawionych pestek i pokrojonych
· 1 seler, cienko pokrojony
· 1 duża czerwona cebulka, cienko pokrojona
· 2 pomidory, połówka pokrojona
· 1 główka sałaty rzymskiej, posiekanej (można zastąpić sałatą lodową)
· 3 łyżki czerwonego octu winnego
· 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
· 1/2 łyżeczki suszonego oregano
· 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
· 1 łyżeczka cukru
· sól do smaku
· świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
· natka pietruszki, posiekana
Antipasti to tradycyjna włoska przystawka podawana na początku posiłku. Nazwa oznacza „przed posiłkiem” i zazwyczaj składa się z wędliny, sera i marynowanych warzyw.
Ilość porcji: na 4 osoby
Składniki na ciasto:
· 1 szklanka ciasta na naleśniki w proszku (tzw. pancake mix)
· 2/3 szklanki mleka
· 2 łyżki oleju
· 1 duże jajko + 1 żółtko
· 1 łyżeczka wanilii
· olej do smażenia
· cukier puder do posypania
Zamiast skorzystać z ciasta naleśnikowego w proszku, można zrobić własnoręcznie ciasto naleśnikowe dodając do niego 1 łyżeczkę wanilii lub trochę cukru waniliowego. Wtedy przechodzimy od razu do punktu 3 niniejszego przepisu.
czarnenka