kurczak (ok. 1 kg) ● 1/3 szklanki mleka ● 10 dag białego chleba bez skórki ● 2 łyżki masła ● sól ● pieprz ● tarta bułka ● olej do smażenia ● 2 brokuły ● 3/4 szklanki śmietany ● 3 ząbki czosnku ● curry ● 5 dag żółtego ostrego sera
Kurczaka umyj, osusz. Oddziel mięso od kości, a mięso ze skórą zmiel z namoczonym w mleku chlebem. Dodaj stopione masło, sól i pieprz do smaku, wymieszaj. Z masy formuj niewielkie owalne kotlety, panieruj w tartej bułce. Usmaż na gorącym oleju. Brokuły opłucz, podziel na różyczki. Blanszuj, przełóż do żaroodpornego naczynia. Śmietanę wymieszaj ze zmiażdżonym czosnkiem i odrobina curry, polej brokuły. Posyp startym serem, krótko zapiecz w temp. 180°C (aż rozpuści się ser). Nasza rada: Brokuły polej zrumieniona na maśle tartą bułka. Mielone mięso będzie smaczniejsze przyprawione tymiankiem.
sweet.wer