Udka kurczaka w sosie owocowym.rtf

(6 KB) Pobierz
Udka kurczaka w sosie owocowym

Udka kurczaka w sosie owocowym

 

Składniki na 4 porcje:

4 udka kurczaka

pół szklanki gęstej śmietany

po 5 dag: suszonych moreli, śliwek bez pestek i  rodzynek

łka soku i łeczka skórki otartej z cytryny

szklanka rozcieńczonego Bulionu warzywnego w płynie WINIARY

2 łki masła

l

szczypta pieprzu cayenne

 

Umyte morele, śliwki i rodzynki namocz na około 30 minut w niewielkiej ilości przegotowanej wody.

 

Umyte i osuszone udka natrzyj solą, skrop sokiem z cytryny i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Następnie posmaruj je śmietaną, doprawioną skórką otartą z cytryny i pieprzem cayenne.

 

Na patelni stop masło i obsmaż posmarowane udka z obu stron na złoty kolor. Przełóż je do rondla, dodaj rodzynki, pokrojone w paseczki morele i śliwki. Zalej gorącym bulionem i duś pod przykryciem. Pod koniec duszenia wlej pozostałą doprawioną śmietanę. Całość wymieszaj i podgrzej.

 

Udka pysznie smakują z makaronem, francuskimi kluskami lub ryżem, posypane zieloną pietruszką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin