Filet z piersi indyczej z farszem orzechowym.rtf

(7 KB) Pobierz
Filet z piersi indyczej z farszem orzechowym

Filet z piersi indyczej z farszem orzechowym

 

Składniki na 8 porcji:

duży filet z piersi indyka (około 1 kg)

łeczka gałki muszkatołowej

sok z cytryny

łka miodu

2 łki masła

łka oleju

l

farsz:

15 dag pokruszonych sucharków

10 dag zmielonych orzechów włoskich

pół szklanki śmietanki

łka masła

2 jaja

cynamon

cukier

l

 

Z filetu uformuj jak najcieńsze płaty, natrzyj je gał i solą, a następnie pokrop sokiem z cytryny.

 

Przygotuj farsz: sucharki zalej śmietanką. Po rozbiciu jaj żółtka utrzyj z masłem i dodaj do nich namoczone sucharki, orzechy oraz pianę ubitą z białek. Masę dopraw solą, cukrem i cynamonem.

 

Tak przygotowany farsz wyłóż na płat mięsa, po czym zwiń go (jeśli się rozpada, obwiąż nicią lub zepnij wykałaczkami), umieść w żaroodpornym naczyniu lekko natłuszczonym olejem, a z wierzchu posmaruj miodem, skrop wodą i obłóż kawałeczkami masła. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Podczas pieczenia polewaj tworzącym się sosem, jego ilość - w razie potrzeby - uzupełniaj wodą.

 

Podawaj z ziemniakami (np. pieczonymi) i surówką z czerwonej kapusty lub surówką z marchwi i jabłek.

 

Tak przygotowany filet smaczny jest również na zimno, a pokrojony w plastry prezentuje się bardzo efektownie, co stanowi jego dodatkową zaletę.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin