Filet z piersi indyczej z farszem orzechowym
Składniki na 8 porcji:
duży filet z piersi indyka (około 1 kg)
łyżeczka gałki muszkatołowej
sok z cytryny
łyżka miodu
2 łyżki masła
łyżka oleju
sól
farsz:
15 dag pokruszonych sucharków
10 dag zmielonych orzechów włoskich
pół szklanki śmietanki
łyżka masła
2 jaja
cynamon
cukier
Z filetu uformuj jak najcieńsze płaty, natrzyj je gałką i solą, a następnie pokrop sokiem z cytryny.
Przygotuj farsz: sucharki zalej śmietanką. Po rozbiciu jaj żółtka utrzyj z masłem i dodaj do nich namoczone sucharki, orzechy oraz pianę ubitą z białek. Masę dopraw solą, cukrem i cynamonem.
Tak przygotowany farsz wyłóż na płat mięsa, po czym zwiń go (jeśli się rozpada, obwiąż nicią lub zepnij wykałaczkami), umieść w żaroodpornym naczyniu lekko natłuszczonym olejem, a z wierzchu posmaruj miodem, skrop wodą i obłóż kawałeczkami masła. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Podczas pieczenia polewaj tworzącym się sosem, jego ilość - w razie potrzeby - uzupełniaj wodą.
Podawaj z ziemniakami (np. pieczonymi) i surówką z czerwonej kapusty lub surówką z marchwi i jabłek.
Tak przygotowany filet smaczny jest również na zimno, a pokrojony w plastry prezentuje się bardzo efektownie, co stanowi jego dodatkową zaletę.
my_cha